Zagorčajte život bankarima i tražite račun za svaku transakciju!

0

Svakodnevno gledamo kako banke pljačkaju naše sugrađane i svi držimo prekrižene prste da neće i nas. U jednom trenutku tome mora doći kraj.

Zato odite u svoju banku i tražite račun. Ne košta vas ništa, a znači sve! Želite li radije da od vašeg novca imaju koristi oni ili svi, pa tako i vi? Banke izbjegavaju plaćanje PDV-a tako što nam izdaju potvrde, a ne račune za obavljene transakcije. Odlučili smo saznati koliko to zapravo banke na tome zarade. Kao što se moglo vidjeti iz našeg prijašnjeg teksta, banka je uslugu transakcije naplatila pet kuna. Na potvrdi se napominje da je banka izuzeta od plaćanja PDV-a po članku 40, stavki 1, Zakona o porezu na dodanu vrijednost. Istina, Zakon je tu prilično jednostavan za razumjeti. Zakon jasno nalaže: “PDV-a su oslobođene transakcije, uključujući posredovanje, u vez štednim, tekućim i žiroračunima, plaćanjima, transferima, dugovima, čekovima i drugim prenosivim instrumentima, osim naplate duga”. Drugim riječima, banka vam zbilja može izdati samo potvrdu. Ključno je pak da banka to može, ali ne mora te možete dobiti i račun. Dokaz za to vidi se na ovoj slici. Tako je junak naše priče dobio potvrdu i zatražio račun. Kako doznajemo, dobio ga je samo zbog svoje ustrajnosti. Možemo nagađati što je prolazilo kroz glavu voditelja poslovnice Zagrebačke banke u trenutku kad je načuo svađu između djelatnice i osobe koja je tražila račun, ali vjerojatno su mu misli tekle u smjeru “daj mu što hoće, samo da ga skinemo s grbače”. Tako je junak dobio račun za trošak od pet kuna, a državni proračun je od tih pet dobio svoju jednu kunu jer se na svaki račun mora platiti PDV.

Uzmite banci i dajte državi

Sve što je morao naš junak napraviti je malo povisiti ton i ostati dosljedan u svojem zahtjevu. Sad zamislite da to naprave svi građani Hrvatske pri nekoj transakciji. Kako nam tvrdi izvor iz HNB-a, banke u hrvatskoj dnevno obave oko 200 tisuća takvih transakcija, a nekad i više. To znači da bi građani hrvatske mogli svakodnevno uzeti bankama 200 tisuća kuna i preseliti ih u državni proračun. Mi zapravo pričamo o minimalno 73 milijuna kuna godišnje. Onih pet kuna s početka priče se ionako moraju platiti, ali postoji neko sitno zadovoljstvo u tome da se na kraju pomognete državi, a istovremeno uzmete novac od onih koji ga imaju i previše. Banke u Hrvatskoj su već godinama na izuzetno lošem glasu. Svakodnevno gledamo kako pljačkaju naše sugrađane i svi držimo prekrižene ruke da neće i nas. U jednom trenutku tome mora doći kraj. Zato odite u svoju banku i tražite račun. Ne košta vas ništa, a znači sve! Želite li radije da od vašeg novca imaju koristi oni ili svi, pa tako i vi? (dnevno.hr)