U potrazi za idealnom plažom za mališane, želimo u prvom redu jednostavan ulaz u more, plićak, pijesak ili sitan šljunak, nepostojanje ježeva i čisto more.

Ono što nas pri tome sljedeće veseli, ali nije uvjet, su i tuševi, kabine za presvlačanje, ili dodatni sportsko-rekreacijski sadržaji. Treba nam, zapravo, plaža iz snova! Srećom, takvih na našem lijepom Jadranu ima mnogo, a mi ih izdvajamo 15!

1. Slatina (Martinšćica,otok Cres)

Imate li i djecu i psa, ovo je idealna plaža za vas jer se nalazi u sklopu kampa Slatina, koji sudjeluje u projektu ‘Kampiranje s psom’. Na plaži su dakle psi dobrodošli, a za njih postoje posebno označena mjesta za kupanje, kao i posebni tuševi. Smještena u selu Martinščica na otoku Cresu, ta prekrasna šljunčana plaža ima i Plavu zastavu. Dodatni bonus za obitelj s djecom su tuševi, kabine za presvlačenje i WC-i, a na plaži se nalaze i spasilačka služba, oprema za prvu pomoć, animatori za djecu i odrasle te ležaljke, suncobrani i pedaline za najam. Plus, blizu plaže se nalaze igrališta za razne sportove, parkić za djecu, restorani i dućan.

2. Dražica (Biograd na Moru)

Dražica se nalazi u nesporednoj blizini centra Biograda na Moru, uz gustu borovu šumu i uređeno šetalište (i parkiralište). Ta je plaža, inače vlasnica Plave zastave, idealna za djecu zbog ugodnog sitnog šljunka, blagog ulaza u more i niza primamljivih sadržaja za mališane, kao što su tobogan, autići, trampolin i dr. Dobro je što se uz plažu postoji mnoštvo lokala s povoljnom ponudom hrane.

3. Vela Pržina (Lumbarda, otok Korčula)

Iako mala djeca vjerojatno neće moći zapamtiti ili izreći niti ime plaže niti ime mjesta u kojem se nalazi a bome niti ime otoka, svakako će zapamtiti ovu plažu. Šest kilometara od grada Korčule, u mjestašcu Lombarda u prekrasnoj uvali na južnoj strani otoka, okružena vinogradima, nalazi se pješčana plaža s plićakom Vela Pržina. Dok se mališani igraju u pijesku, vi se možete odmarati s pogledom na Lastovo. I to na ležaljkama i pod suncobranom, koji se mogu unajmiti, uživajući u piću iz obližnjeg bara. Ili možete svi zajedno uživati u piciginu, vožnji na banani, jedrenju itd.

4. Vela plaža (Baška, otok Krk)

To je glavna gradska plaža u Baškoj, šljunčano prostranstvo dugačko oko dva kilometara, s plićakom odnosno postepenim dolaskom u duboko more. Na plaži se mogu unajmiti suncobran i ležaljke, a nude se i razni sportsko-rekreativni sadržaji, kao što su vodeni tobogan, najam pedalina, daske za jedrenje i sl. Spasilačka služba nije na odmet, a kao roditelj osjećat ćete se mirnije pri pomisli na silne kafiće i restorane koji okružuju plažu.

5. Trstenica (Orebić, poluotok Pelješac)

Trstenica je šljunčana plaža koja u plićaku ima pijesak, što je idealno za osjetljive dječje nožice. Smještena je uz auto-kamp Trstenicu u Orebiću, a odlična je jer pruža i hladovinu pod borovima uz samu plažu. Plaža nudi i razne sportske sadržaje, ležaljke, suncobrane, a dobro je što su u blizini i trgovine.

6. Kraljičina plaža (Nin pokraj Zadra)

U Ninskoj laguni pokraj Zadra nalazi se ogromna pješčana plaža s kilometrima plićaka, pješčanim otočićima, te ljekovitim blatom s kojim se posjetitelji mogu namazati i time zabavljati djecu koja misle da su vidjela maškare. Uz plažu se nalazi i borova šumica, pa je moguće pronaći i prirodan hlad, a dok djeca mogu satima raditi kule od pijeska, a vi se sjetite da im niste ponijeli ništa za jesti, ipak vam ostaje jedna solucija – prodavači s hranom kao što su kuhani kukuruz, krafne i slično, koji neprestano obilaze plažu.

7. Spiaza (Susak, otok Susak)

Susak je naš jedinstveni otočić čija se baza sastoji od prapora, pijeska i prašine. K tome, to je i naš najudaljeniji otok. Zato, potrudite li se doći do ove plaže smještene u centru Suska (jedinog mjesta tamo), 30-tak minuta vožnje brodom iz Malog Lošinja, neće požaliti jer će djeca uživati u pješčanom raju, a vi ćete se opustiti jer je cijela uvala uzduž i poprijeko plićak (voda je ljeti uvijek topla), a na otoku nema auta. Moguć je najam pedalina, suncobrana i ležaljki. Noću uz plažu možda ugledate i tamošnje noćne guštere koji imaju prozirnu kožu.

8. Rajska plaža (Lopar, otok Rab)

Plitko i toplo more i pijesak, uz prirodne ljepote okolnog krajolika smještenog u mjestu Lopar 12 kilometara od grada Raba, čine ovu plažu idealnom za djecu. Kilometar i pol duga plaža s kristalno čistim morem, ujedno je jedna i od najbolje opremljenih plaža u Hrvatskoj – kabine za presvlačenje, tuševi, barovi, restorani i razni zabavno-sportskih sadržaji te biciklističke trake. Savršeno!

9. Sakarun (Dugi otok)

Na sjevernom dijelu Dugog otoka, okružena borovom šumom krije se 800 metara dugačka, prekrasna pješčana plaža doduše ne baš tako zavodljivog imena – Sakarun. Gotovo nepregledan plićak umirit će roditelje čija djeca još ne plivaju kao ribice. Uz plažu su i dva lokala s hranom i pićem, a djeci će se posebno sviđati povedete li ih na plažu vlakićem koji redovito vozi iz Božave i natrag.

10. Sabuša (Kukljica, otok Ugljan)

Nekoliko minuta autom ili 15-tak minuta pješice od Kukljice na zapadnoj obali otoka Ugljana nalazi se plaža koja će razveseliti svakog mališana zbog pijeska i plićaka idealnih za brčkanje i igru. A roditelje će veseliti činjenica da je plaža jednim dijelom betonirana tako da pijeska ipak ne mora biti baš svugdje. Uz plažu su lokali s hranom i pićem, a najbolje je što ima i mnogo dijelova s hladovinom.

11. Zaton (Zaton pokraj Zadra)

Za klince odlična mješavina pijeska i sitnog šljunka, ova kilometar i pol dugačka plaža u Zatonu, 13 kilometara od Zadra, sviđat će se i roditeljima zbog komfora koji pružaju svi njezini elementi: kabine za presvlačenje, tuševi, najam suncobrana i ležaljki, spasilačka služba, razni sportski sadržaji (tobogan, aquagan, iceberg, jumping i dr.). Uz to, hladovinu možete pronaći u sjeni borova, a osvježenje u raznim kafićima i snack-barovima. Plaža je dobila i priznanje Plava zastava i ima poseban prilaz moru za invalide.

12. Zlatni rat (Bol, otok Brač)

Zbog svog posebnog, dugoljastog oblika jedna je od najljepših šljunčanih plaža u Hrvatskoj, simbol Bola i Hrvatske kao turističke destinacije u svijetu i omiljeno mjesto surfera. Nalazi se na južnoj strani otoka Brača između mjesta Bol i mjesta Murvica, a zanimljivo je da ta plaža stalno lagano mijenja svoj oblik pod utjecajem vjetrova, valova i morskih strujanja. Uz prekrasan ugođaj kupanja na bijelim kamenčićima, Zlatni rat bi mogao raspametiti vaše klince cijelim nizom rekreativnih sadržaja kao što su water bugy, pedaline, padobranski let uz gliser, banana, trampolin, rent a bike itd.

13. Dugi rat (Brela)

Želite li sebi i svojoj djeci priuštiti boravak na plaži koja samo što nije u rangu s Havajima, odvedite ih na Dugi rat. Naime, ovu prekrasnu plažu smještenu na rtu prekrivenom borovom šumom, sa sitnim šljunkom, laganim ulazom u vodu i odličnom hladovinom i šetnicom uz plažu, časopis Forbes je 2004. proglasio najljepšom plažom u Europi i šestom najljepšom plažom na svijetu. Plaža je, prema europskim standardima, opremljena i s cijelim nizom sadržaja.

14. Sipar (Mošćenička draga)

Čisto more, šljunak i hladovina odlike su glavne plaže u Mošćeničkoj dragi, smještene u podnožju planine Učke, 15 kilometara od Opatije. Sipar je plaža duga dva kilometara, a uz šetnicu i restoran, te razne dodatne sadržaje, kao što su tuševi, najam ležaljki i suncobrana, najam skutera i pedalina, privlačna je i obitelji s djecom. Dok vaši mališani budu uživali u kupanju, bit će vam jasno zašto je ovo i jedna od najljepših hrvatskih plaža.

15. Veli žal (Mali Lošinj, otok Lošinj)

Još jedna od niza prekrasnih jadranskih plaža sa sitnim šljunkom, plićakom i čistim morem, idealnom za djecu. Ova šarmantna plaža, koja se nalazi oko kilometar od centra Malog Lošinja, vlasnica je i Plave zastave. Dio plaže popločen je kamenim plohama, a hladovinu možete pronaći u sjeni borova koji je okružuju. Iznad plaže prolazi staza koja spaja dvije najljepše lošinjske uvale – uvalu Čikat i Sunčanu uvalu. Plaža ima sve što je poželjno za obitelj s djecom: tuševe, kabine za presvlačenje, WC, spasilačku službu te razne zabavne sadržaje kao što su jet-ski, banana itd.

Napomena: Plava zastava je prestižna oznaka za plaže u Hrvatskoj koja simbolizira očuvan, siguran i ugodan okoliš namijenjen odmoru, zabavi i rekreaciji, dobro razrađen sustav gospodarenja obalnim područjem i održivi razvoj u turizmu. Nositi Plavu zastavu za plažu i marinu znači vrhunsku turističku promidžbu, koja se temelji na visokoj kakvoći usluge, čistoći mora i obale te opremljenosti i uređenosti plaža. (dnevnik.hr)