Ljeto stiže za tjedan dana, no toplinski val čiji se vrhunac očekuje upravo danas i sutra itekako podsjeća na toplinske valove iz vrhunca ljeta

“Ovo bi bile iznadprosječne temperature čak i za srpanj, naš najtopliji mjesec, a kamoli za lipanj. Jučer su temperature išle do 35 stupnjeva što je za desetak stupnjeva toplije nego jučer, a sutra će biti još koji stupanj više. Vrhunac je to ovog toplinskog vala i ujedno najtopliji dan u ovom dijelu godine”, najavljuje RTL-ov meteorolog Nikola Vikić Topić. 

Njegovu prognozu potvrđuje i meteoalarm koji je danas upaljen za cijelu zemlju. Za središnju Hrvatsku, Istru i Primorje zbog ekstremnih je vrućina upaljen narančasti alarm, a za ostatak Hrvatske žuti. Upozorava se da nas čekaju i topla noć i vrlo vruć dan te da je zbog vrućine i visokih temperatura moguća pojava zdravstvenog rizika kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece.

Nikola Vikić Topić u svojoj prognozi otkriva što nas čeka do kraja vikenda, a onda i sljedećeg tjedna. 

U subotu i nedjelju jako vruće i sparno

Iako će tlak zraka padati, još uvijek ostaje stabilno uz obilje sunca što će pridonijeti daljnjem rastu temperatura. Ciklona koja nam se približava malo će zapeti na Alpama pa će doći do nas tek u nedjelju navečer. Subota će početi sunčano, uz malo više oblaka nego danas, ali i višu temperaturu. Na kopnu će ona ujutro biti između 16 i 19 stupnjeva, a na Jadranu 22 do 24. Vjetar će biti slab, na Sjevernom Jadranu malo bure, a u Dalmaciji juga. I poslijepodne će u središnjoj hrvatskoj biti sunčano, uz malu do umjerenu naoblaku. Postoji mala mogućnost za kratak pljusak, posebno oko Karlovca. Temperatura će biti od 33 do 36 stupnjeva. Uz to, ponovno će biti malo više sparno. 

U Slavoniji, Baranji i Srijemu drugi dio dana također sunčan, vrlo vruć i sparan, s temperaturom oko 35. Temperatura će biti oko 35, a na mjestima i 36 stupnjeva. Vjetar će biti slab. 

U Dalmaciji će poslijepodne biti sunčano uz malu, a u unutrašnjosti i umjerenu naoblaku. Puhat će slab do umjeren maestral, a temperatura će biti od 32 do 35 stupnjeva. I u Istri, na Kvarneru i u Gorskom Kotaru i Lici umjereno sunčano i vruće, u gorju je moguć poneki kratki pljusak. Vjetar će biti slab južnih smjerova, a temperatura će dosegnuti vrijednosti između 31 i 34 stupnja.

U nedjelju na kopnu sunčano, vruće i sparno, ali ponovno i nestabilno tako da će popodne i navečer biti i pljuskova s grmljavinom, a ponegdje lokalno su moguća i nevremena.

Početkom tjedna promjena, a onda povratak vrućina

U ponedjeljak i utorak će biti malo svježije i ugodnije, s temperaturama do 27 stupnjeva, povremeno uz još malo kiše. 

Od srijede nas ponovno čekaju vrućine. Na Jadranu i dalje ostaje sunčano i vruće. U ponedjeljak će prolazno zapuhati bura, jača na sjeveru. Temperatura će se sniziti tek za pokoji stupanj, no bura će more ohladiti na nekoliko dana.(INDEX)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime