Od danas su skuplje cestarine na autocestama Hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka-Zagreb 

Riječ je o sezonskom poskupljenju koje će cijene za pojedine vrste vozila podići i za 10 posto. 

Sezonske cijene cestarina primjenjuju se za I.A te I. i II. skupinu vozila, dok se na III. i IV. skupinu vozila poskupljenje ne primjenjuje, piše Index.

Nove, skuplje cijene vožnje do mora

Tako će, primjerice, cijena cestarine na relaciji Zagreb – Dugopolje (Split) za I. skupinu vozila odnosno osobne automobile porasti sa 181 na 200 kuna, Zagreb – Karlovac s 19 na 21 kunu, Zagreb – Rijeka sa 70 na 77 kuna.

Vožnja autocestom do Zadra od danas će za automobile koštati 134 kune, a do Šibenika 169 kuna. Vožnja do najjužnije točke autoceste A1, izlaza Čarapine iznad Ploča, koštat će vas čak 257 kuna. Sve cijene možete pogledati ovdje

Iz HAC-a podsjećaju da je model sezonskih cijena cestarina jedna od prihvaćenih mjera financijskog restrukturiranja tvrtki u cestovnom sektoru, ali i da se oko 40 posto ukupnog godišnjeg prometa autocestama ostvaruje u ljetnim mjesecima. Štoviše, na pojedinim autocestama broj vozila ljeti povećava se i do tri puta u odnosu na ostalo razdoblje u godini. 

Opravdavajući poskupljenje, ističu i da se u ukupnom prometu vozila najveći udio odnosi upravo na  I.A, I.i II. skupinu, odnosno na motocikle, osobna vozila, osobna vozila s prikolicom i kampere. 

Po nedavno iznesenim podacima, prihodi od cestarine na autocestama u nadležnosti HAC-a i ARZ-a od početka godine do 10. lipnja premašili su 1,1 milijardu kuna, što je 5,3 posto više nego u isto vrijeme lani. Autocestama je u tom razdoblju prošlo oko 22 milijuna vozila, milijun više nego u isto vrijeme lani, rekao je na ovotjednom brifingu za novinare predsjednik Uprave HAC-a Boris Huzjan. 

Uprava HAC-a, inače, ove godine očekuje petpostotno povećanje prometa u odnosu na lanjsku sezonu. 

U HAC-u danas, prvog dana viših cijena, očekuju gužve

Iz HAC-a su jučer priopćili da prema njihovom kalendaru turistička sezona počinje 17. lipnja, ali da već tijekom ovog vikenda očekuju pojačani promet na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb prema moru, te na A3 Bregana-Lipovac prema Slavoniji.

Očekuj i veći priljev vozila te moguća kraća čekanja na naplatnim postajama Lučko, Zagreb-istok, Sveta Helena i Bregana. 

HAC je, navodi se u priopćenju, na autocestama iz svoje nadležnosti osigurao maksimalnu protočnost prometa. Završeni su svi veći radovi, a u zonama radova koji se nisu mogli završiti do početak sezone bit će osigurana maksimalna protočnost s po dvije prometne trake u svakom smjeru. U zonama izvođenja radova bit će pojačano praćenje stanja prometa i po potrebi dodatna zaštita začelja kolone prikladnom i prilagodljivom privremenom signalizacijom.

Iz HAC-a podsjećaju i kako smo zadnjih dana, na žalost, svjedoci nekoliko teških prometnih nesreća sa smrtno stradalima te skreću pažnju da se u danima povećanog prometa na autocestama povećava i broj prometnih nesreća.

Vozače mole za dodatni oprez, ističu kako je važno pratiti prometnu signalizaciji, uvjete na cesti te poruke na info-displejima.

“Brzina, umor, nepažnja vozača i vožnja pod utjecajem alkohola, najčešći su uzrok teških prometnih nesreća. Imajući u vidu visoke ljetne temperature koje na duljim putovanjima bitno utječu na umor vozača, savjetujemo češći odmor”, preporučuju iz HAC-a.

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime