Više od 70 učenika prvog, dva druga i trećeg razreda Osnovne škole Stjepana Ivičevića čija se odjeljenja nalaze u zgradi Srednje strukovne škole, od sljedeće školske godine nastavu će najvjerojatnije pohađati u centralnoj školi.

Upravo zbog informacije da će se osnovnoškolci s Dugiša koji i stanuju na Istoku u rujnu morati preseliti u centar grada, roditelji su se početkom prošlog tjedna udružili te su organizirali potpisivanje peticije. Prema informacijama koje smo dobili od roditelja učenika, peticiju je potpisalo više od 500 roditelja i rodbine učenika te stanovnika Dugiša čija će djeca na jesen krenuti u 1. razred osnovne škole. Peticija bi danas (utorak) trebala biti uručena gradonačelniku Tonćiju Biliću od kojeg su roditelji zatražili pomoć pri rješavanju problema selidbe osnovnoškolaca. Kako su nam kazali roditelji učenika, na Dugišu je došlo do pobune i to nakon što su razrednice na roditeljskom sastanku iznijele informaciju prema kojoj je ravnatelj Srednje strukovne škole Momir Sumić najavio da će njegova škola od sljedeće školske godine zbog manjka učionica, početi koristiti četiri učionice odjeljenja Osnovne škole Stjepana Ivičevića. – Osnovnoškolci su u zgradi Srednje strukovne škole smješteni više od 30 godina i ne znamo pravi razlog pokretanja postupka njihove selidbe u centralnu školu. Sve su to djeca koja stanuju na Dugišu i ukoliko ih premjeste u centralnu školu, ne znamo kako će sami doći do škole jer većina roditelja nema automobile. Bilo je govora da će djeca nastavu u centralnoj školi pohađati u međusmjeni jer i tamo  nedostaje učionica, no to neće biti izvedivo za nas roditelje jer svi mi radimo i nećemo biti u mogućnosti djecu voziti u školu. S druge strane, djecu nikako ne možemo pustiti da sami pješice idu u školu jer su još mali tako da smo peticijom pomoć odlučili potražiti od gradonačelnika Bilića. Prema prvim informacijama, Bilić razmatra mogućnost da četiri razreda premjesti u zgradu Merkura što bi opet bilo bolje nego da nam se djeca sele u centar grada. Čak smo razmišljali da djecu ispišemo iz škole te da ih upišemo u Osnovnu školu oca Petra Perice na Zelenki koja nam je bliža, kazali su nam roditelji.

Sumić: Nemam namjeru nikoga iseliti iz škole

Razloge za pokretanjem ‘selidbe’ četiri razreda osnovnoškolaca kao i komentar na peticiju zatražili smo od ravnatelja Srednje strukovne škole Momira Sumića. Prema Sumićevim riječima, inicijativu za iseljenjem odjeljenja OŠ Stjepana Ivičevića nije pokrenuo on niti mu je to bila namjera. – Ne znam za što se potpisuje peticija niti imam ikakvih saznanja o pokretanju te inicijative. Škola uvijek ističe svoje organizacijske i prostorne probleme i naravno da sam kao ravnatelj zainteresiran isključivo za Strukovnu školu i rješavanje problema s kojima se suočavamo. No, sve te probleme dužne su rješavati nadležne institucije i ja nikoga ne mogu niti planiram iseliti iz škole. S ravnateljem OŠ Stjepana Ivičevića Nikolom Andačićem razgovarao sam samo o organizacijsko-prostornim problemima škole i nastave te o nedostatku prostora i nisam pokrenuo nikakvu inicijativu. O takvim vrstama problema mogu razgovarati jedino u okviru institucija te se mogu baviti onim što je u sklopu zahtjeva i propisa i što je pedagoški dobro te školi omogućava planiranje i razvoj, kazao je Sumić dodavši da se problemi oko prostora škole moraju rješavati samo za boljitak učenika osnovne i srednje škole.

Potpisivanjem peticije sevrši pritisak na školu”

Sličan odgovor dobili smo i od ravnatelja Nikole Andačića koji nam je, pak, potvrdio da je Srednja strukovna škola poslala dopis s namjerom iseljenja četiri razreda osnovne škole. – Sada je pitanje tko što kome vraća jer su četiri razreda osnovnoškolaca godinama u prostoru Srednje strukovne škole koja je našoj školi i Gradu poslala dopis u kojem stoji da bi voljeli da se razredi isele. Za mene je potpisivanje peticije pritisak koji se vrši na školu samo da bi učenici ostali u njoj. Pravo rješenje ćemo pokušati naći u dogovoru s Gradom koji bi se trebao uključiti kao osnivač i za sada još ne znam što ćemo napraviti jer se trebamo organizirati. Škole prvo moraju sagledati imaju li mogućnosti napraviti reorganizaciju pa je pitanje selidbe ustvari upitno tako da o tome ne mogu ni govoriti. Trenutačno nikome nije potrebno stvarati tenzije niti pisati peticije jer se u školi o selidbi razreda uopće nije raspravljalo. Ukoliko i dođe do premještaja razreda, potrebno je napraviti dobru organizacijsku strukturu jer bi se s četiri razredna odjela najvjerojatnije trebalo ići u među smjenu, no stvarno ne želim nagađati što bi bilo kad bi bilo, kazao je Andačić koji dodaje da bi selidba učenika iz zgrade škole na Dugišu u centralnu školu imala i negativnih i pozitivnih strana među kojima je činjenica da djeca ne bi morala ići pješice kilometar do centralne škole jer bi ovaj problem mogao riješiti Grad organiziranim prijevozom.

O ISELJENJU ĆE SE RASPRAVLJATI NA VIJEĆU

Grad nije donio nikakvu odluku”

Iseljavanje četiri razreda Osnovne škole Stjepana Ivičevića uskoro će biti tema sjednice Gradskog vijeća što nam je potvrdila dogradonačelnica Lori Veličković. Kako je kazala Veličković, ravnatelj Srednje strukovne škole Momir Sumić Gradu je ukazao na probleme škole s nedovoljnim kapacitetom. – Cijela priča oko inicijative za preseljenjem razreda osnovnoškolaca krenula je drugim smjerom jer je pokrenuta peticija nakon neistinitih informacija prema kojima je Grad donio odluku o iseljenju četiri odjeljenja iz škole. Grad nije donio nikakvu odluku vezanu za učionice već će se o ovom problemu raspravljati na Gradskom vijeću. Prvo je potrebno utvrditi prioritete i napraviti ono što je najbolje za djecu, kazala je Veličković.

SLAVKO GUDELJ, RAVNATELJ SŠ FRA ANDRIJE KAČIĆA MIOŠIĆA

Nisam upoznat s inicijativom o iseljenju”

– Ne znam ništa ni o kakvoj peticiji, a naša škola će kao i svake godine ravnatelju Osnovne škole Stjepana Ivičevića uputiti dopis da se kroz četiri dana nastava osnovnoškolcima održava u suprotnoj smjeni jer nam je kroz jutro državna matura. Ja znam samo za našu inicijativu za promjenom smjena i ni s čim drugim nisam upoznat pa tako ni s inicijativom o iseljenju razreda osnovne škole. (kronika.hr)