Posljednji dan za predaju kandidacijskih lista za izbore za vijeća sedam mjesnih odbora koji će se u Makarskoj održati 8. lipnja, istekao je prošle subote u ponoć.

Liste su se predavale Izbornom povjerenstvu za provedbu izbora članova vijeća mjesnih odbora Grada Makarska koje su činili Lara Rakušić Ivanković, Hrvoje Pejić, Tonči Batinić, Ivana Pleić, Tihana Ravlić i Vesna Svaguša. Kako nam je kazala Lara Rakušić Ivanković, liste su mogle biti ovjerene ili kod javnog bilježnika ili direktno kod članova Izbornog povjerenstva, a broj i sastav lista bit će poznat danas (utorak) do ponoći jer se iste moraju objaviti 72 sata nakon zaključenja roka za zaprimanje. – Pravovaljane predložene kandidacijske liste i zbirna lista za izbor članova Vijeća bit će objavljene na oglasnoj ploči i web stranici Grada, a iste su mogle predložiti političke stranke i birači. Birači koji su predložili kandidacijsku listu grupe birača, za pravovaljanost prijedloga bili su dužni prikupiti najmanje 30 potpisa birača, kazala nam je Lara Rakušić Ivanković. Kako smo saznali, na izbore za vijeća mjesnih odbora izaći će SDP-ova i HDZ-ova koalicija te grupa birača sa Zelenke. Naime, u prostoriji SDP-a prošle subote je bez nazočnosti novinara potpisan dogovor o suradnji SDP-a, HNS-a, Agende mladih demokrata i HSU-a koji će zajedno izaći na izbore za vijeća mjesnih odbora. Kako nam je rekao predsjednik HSU Milan Grbavac koji je dogovor potpisao s Tonćijem Bilićem, Zlatkom Lalićem i Antonijem Barnjakom, koalicijska lista u svakom od sedam mjesnih odbora imat će po pet kandidata i jednog rezervnog s time da lista neće imati kandidata za Centar. Za razliku od SDP-ove liste, HDZ-ova lista imat će kandidate za svih sedam mjesnih odbora, a kako nam je kazao predsjednik HSS-a Gojko Pribisalić, na izbore za vijeća mjesnih odbora HDZ će ići u koaliciji kakva je bila i na prošlim lokalnim izborima i to u sastavu HDZ-HPB-HSP AS-HSS.

Centar glasa u Borovu, Gorinka na Duminoj ledini

Izbori za članove Vijeća mjesnih odbora održat će se za Ratac-Zelenku, Bili brig – Gorinku, Plažu – Sinokošu, Centar, Bidol – Vrpolje, Istok – Dugiš i Veliko Brdo. Međutim, kako nam je pojasnila predsjednica Izbornog povjerenstva za provedbu izbora članova vijeća mjesnih odbora Grada Makarska Lara Rakušić Ivanković, građanima je bitno napomenuti da biračka mjesta neće biti ista kao za predstojeće izbore za EU parlament. Naime, izborno mjesto mora biti unutar mjesnog odbora i u objektu koji mu odgovara teritorijalno. Ministarstvo uprave po prvi put je na svojoj web stranici otvorilo aplikaciju posebno za EU i za izbore za vijeća mjesnih odbora pa Makarani prema ulicama u kojima stanuju mogu provjeriti svoje biračko mjesto. Tako će biračka mjesta primjerice za stanovnike Gorinke biti u dječjem vrtiću na Dumini ledini, a ne u prostoriji Udruge Sunce, dok će birači Centra na glasanje izaći u prostoriju bivšeg Borova na Kačićevom trgu, a ne u staru školu. Nadalje, biračka mjesta bit će organizirana u prostoriji OŠ oca Petra Perice, SŠ fra Andrije Kačića Miošića, Udruge Sunce, Vatrogasnom domu te staroj školi u Velikom Brdu. Izborna promidžba započinje danom objave zbirnih lista, a prestaje 24 sata prije dana održavanja izbora, odnosno 6. lipnja u 24 sata. Protekom vremena izborne promidžbe počinje izborna šutnja koja završava na dan održavanja izbora u 19 sati. (kronika.hr)