A HSP Makarske: U Baškoj Vodi nekima smeta hrvatski grb, a ne smetaju im zvijezde petokrake?!

0

Marko Vekić, predsjednik makarskog ogranka Autohtone Hrvatske stranke prava poslao nam je priopćenje vezano uz grb na božićnom drvu u Baškoj Vodi koji je nekima zasmetao.

Prioćenje objavljujemo u cijelosti. „Prema zakonu o grbu RH – članak 6. Uporaba grba, zastave i himne Republike Hrvatske slobodna je u umjetničkom i glazbenom stvaralaštvu i u odgojno-nastavne svrhe, pod uvjetom da se time ne vrijeđa ugled i dostojanstvo Republike Hrvatske. Mogli bismo se složiti s tvrdnjom da zakonske odredbe treba poštivati, pa čak i kada imamo drukčije stavove i mjerila vrijednosti, ali jednako tako svjesni smo činjenice o nerijetko posve oprečnim tumačenjima pojedinih odredbi (svatko tumači kako mu odgovara, nažalost). Postavljamo si pitanje u čemu je problem da netko, bila to lokalna ili državna tijela uprave te pojedinci ističu nacionalnu pripadnost isticanjem državotvornih simbola, a osobito u ozračju najradosnijih blagdana čije su vrijednosti sastavnim dijelom kulturno povijesnog identiteta. Kako je grb na „božićnom drvu“ u Baškoj Vodi uvrijedio ugled i dostojanstvo republike Hrvatske? Što je to toliko skandalozno da se od toga diže medijska buka kao da je na božićnom drvu osvanula svastika? Pitamo se bi li se ti isti ljudi pobunili da su vidjeli zvijezdu petokraku (što nažalost nije rijedak slučaj) na vrhu te iste jelke? Slobodno je – kazali bi, jer zakon to ne zabranjuje. To što je taj isti simbol (pentagram) zaštitni znak sotonizma i u izravnom je sukobu sa simbolima kršćanstva kao da nikome nije važno. Upozoravanjem na „neprimjerenu“ uporabu državnog grba (o njegovu izgledu bismo mogli raspravljati, ali prihvaćamo ga i ovakvim kakav jest) moguće se željelo djelovati edukativno, međutim čisto sumnjamo da je o tome riječ. Jer da je tako i da su namjere iskrene isti bi se „savjetodavci – dušobrižnici“ očitovali i o izgledu Božićnih jaslica na Kačićevu trgu u Makarskoj kojima dominira mnoštvo zvijezda petokraka koje stilizirano prekrivaju „nebo“ iznad kolijevke malog Isusa. Tko je ikada na nebu vidio petokraku i u opisu kojih božićnih jaslica (još od 1223. kada je Franjo Asiški postavio prve) je taj simbol prisutan? Ovakav pristup se možda čini pomalo nategnut, međutim svjesni smo da se iza svega krije licemjerje onih kojima je sve nacionalno, a posebno ono vjersko, do bola mrsko i nepodnošljivo pa traže bilo kakav razlog za degradiranje istodobno šutnjom podržavajući sustavno ateističko lijevo-liberalno indoktriniranje koje je na djelu. Božić se pretvorio u „blagdane“ – festival kiča i konzumerizma i za nekoliko godina oni najmlađi više neće imati pojma o čemu je riječ, odakle je poteklo i koji je smisao. Mi u Autohtonoj hrvatskoj stranci prava želimo, bez namjere polemiziranja (jer bi to bila posve besplodna rasprava s rigidnim mrziteljima svega nacionalnog i kršćanskog) upozoriti na licemjerje koje se, očito, otima zdravom razumu. Želimo im poručiti: Pustite nas na miru barem tijekom najvažnijih katoličkih blagdana, a ako vam smeta državni grb na božićnom drvu pozovite DORH, USKOK, PNUSKOK…, pa neka ispitaju i uhite drznike koji „nameću“ nacionalne simbole i remete mir vašeg anacionalnog multi-kulti utočišta.“

Marko Vekić, predsjednik A HSP

1 KOMENTAR

  1. Bravo Vekuću, trebao bi napisati jean tekst kako su Makarski komunisti na čelu s milicajcem Klapirićem,grobarom Rajčevićem,vatrogascem Dražom,doktorima Mendeš,Bebek,rezervnim oficirom JNA- Mendeš koji je nečasno otpušten iz HV ukrali HDZ Makarska i Božićni grad na Kačiću.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime