Priznanje za životno djelo akademiku Pejanoviću uručio je počasni predsjednik Međunarodnog instituta IFIMES Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske

Predsjednik Mesić je naglasio ulogu i doprinos akademika Pejanovića u Bosni i Hercegovini u najtežem periodu agresije na tu zemlju i njegovo državotvorno djelovanje kroz jačanje demokracije i razvoj multietničkog društva. Pored svoje uloge političara, mogu slobodno reći državnika, akademik Pejanović je kao vrhunski intelektualac doprinio afirmaciji euroatlantskog puta Bosne i Hercegovine sa ciljem da njegova zemlja postane punopravna članica EU i NATO-a. Sve što je kroz svoj život uradio akademik Pejanović kao uvjereni Europljanin, a još uvjerljiviji i autentičniji Bosanac u najpozitivnijem značenju te riječi treba da bude putokaz sadašnjim i budućim generacijama rekao je Mesić.  

Međunarodni institut IFIMES smatra, da je potrebno posebno istaknuti ulogu akademika Pejanovića, kao aktivnog sudionika i svjedoka jednog vremena, vjerojatno najtežeg u modernoj historiji Bosne i Hercegovine. Kao član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine u ratnom razdoblju dao je neizmjeran doprinos očuvanju te države, njenog historijskog bića kojeg karakteriziraju multietničnost, multireligioznost i multikulturalnost sa naglaskom da ljudi u Bosni i Hercegovini moraju biti ujedinjeni u svojim različitostima i to akademik Pejanović vidi kao prednost, a ne kao nedostatak Bosne i Hercegovine.

Akademik Mirko Pejanović se zahvalio na priznanju i u svečanom govoru je istakao važnost euro-atlantskog puta Bosne i Hercegovine sa ciljem da Bosna i Hercegovina postane članica EU i NATO-a Pri tome je važno raditi na ubrzanju procesa euroatlantskih integracija, koji će dovesti do toga da sve države regije Zapadnog Balkana postanu punopravne članice EU. Pojedinačno pred svakom zemljom su domaći zadaci, koje mora izvršiti postizanjem općeg društvenog konsenzusa i ambijenta na putu pridruživanja EU. Proces saradnje, pomirenja, vladavine prava, razvoj multietničkog društva, njegovanje različitosti, jačanje regionalne saradnje i usvajanje evropskih vrijednosti mogu cijeloj regiji donijeti samo dobro i prosperitet. Zbog toga je važno da osiguramo trajan mir i dugoročnu stabilnost. 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime