Laja Field i Martin Durov među najatraktivnijim su imenima 9. Šibenik Dance Festivala. Riječ je o američko-slovačkom bračnom paru, osnivačima LajaMartin Physical Dance Theatrea

Na Tvrđavi Barone izvest će vlastitu koreografiju Pinot Noir utemeljenu na njihovoj vezi.

Pinot Noir bavi se našim upoznavanjem i putom u New York. Za nas je uistinu poseban“, kazala je Laja Field te pojasnila kako su neki događaji u djelu iskarikirani. Time se još upečatljivije komuniciraju ljubavna veza i različitost kultura glavnih likova – Amerikanke i Slovaka.

Predstava pršti emocijama. Moćna energija odnosa izvođača, kažu kritičari plesne umjetnosti, pretočena je u izuzetnu vizualnu atrakciju.

„Martin i ja sanjamo o najvećim pozornicama svijeta. Ples kojim se bavimo, obuhvaća stvarne životne situacije predstavljene kroz povezane teme koje se neprimjetno uvlače u imaginarni svijet. Uživamo u izvrtanju normalnog pogleda na stvarnost i nudimo alternativu – fantaziju koja publici omogućuje snove, iznenađenje i kreaciju vlastite priče“, kazala je Laja Field.

I dok sanjarenje ostavlja za umjetnost, o ispreplitanju poslovne i osobne veze s Durovom govori realno.

                „Komunikacija je ključ svakoga kvalitetnog odnosa. Ona podrazumijeva iskrenost i razumijevanje sugovornika. Shvatili smo da je važno imati vrijeme za sebe – vrijeme kada se možemo odmaknuti jedno od drugoga. Važno je i da jedno drugome dajemo prostor za kreativnost, a jedan od naših sljedećih ciljeva je omogućiti si da ne radimo isključivo kao par“, otkrila je slavna koreografkinja i plesačica.

                Ona i Durov u svojim djelima važan naglasak stavljaju na tjelesnost. Zato su i LajaMartin nazvali Fizičkim plesnim teatrom. Pojašnjavaju kako tjelesnost nadilazi samo kretanje te da njihov rad obuhvaća širok spektar akcije i teatralnosti.

„Veseli nas što ćemo prvi put svoj rad podijeliti s hrvatskom publikom! Sretni smo što imamo mogućnost posjećivati različite dijelove svijeta i mislimo da ples ima sposobnost rušenja jezičnih barijera. Nadamo se da će teatralnost i tjelesnost djela kao cjeline odjeknuti u vašoj publici“, poručila je Laja Field uoči dolaska u Dalmaciju.

Publika Šibenik Dance Festivala uz Pinot Noir moći će pogledati i predstavu Forward to the Past koju također koreografski potpisuju Laja Field i Martin Durov, no koju izvode studenti Instituta za plesne umjetnosti na Privatnom sveučilištu Anton Bruckner iz Linza.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime