Tri godine otkako je na Filipinima pokrenut rat protiv droge i dalje se nastavljaju nezakonita ubojstva od strane policije, a vlast odbija provesti istrage o tome, javlja Reuters
 
U izvještaju pod nazivom “Oni samo ubijaju” Amnesty International je ovog ponedjeljka zatražio od UN-ovog Vijeća za ljudska prava da odobri rezoluciju kojom se traži istraga na Filipinima gdje je na djelu “opasna normalizacija” ilegalnih egzekucija i policijskog zlostavljanja.

Nije moguće doznati točan broj ubijenih

Točan broj smrti tijekom rata protiv droge koji je započeo predsjednik Rodrigo Duterte nije moguće utvrditi, no pretpostavlja se da je tijekom policijskih akcija ubijeno više tisuća ljudi. Iz policije tvrde da su osumnjičenici, koje policija ubije tijekom akcija, naoružani te da se odupiru uhićenju.

Vlasti opovrgavaju optužbe da je riječ o egzekucijama narkomana i dilera te tvrde da obitelji žrtava mogu tužiti policiju ako misle da je riječ o nelegalnim ubojstvima.

Policija ubija ljude koji pripadaju najsiromašnijim slojevima

Iz AI-a tvrde kako vlasti zataškavaju točan broj ubijenih te je tako nemoguće doznati koliki je točan broj žrtava, no sigurno je riječ o ljudima koji pripadaju siromašnom sloju i čije obitelji nemaju sredstva za pravnu bitku protiv policije.

Iz AI-ovog izvještaja iz travnja, koji se fokusirao na provinciju Bulacan, gdje je sada središte borbe protiv droge, zabilježena su 27 ubojstva u 20 incidenata, od čega je 18 bilo policijskih operacija.

U tri četvrtine slučajeva ubijeni su se nalazili na policijskom popisu osumnjičenika za drogu. AI pretpostavlja da je više od pola ovih ubojstava neopravdano.

Vlasti negiraju da su ubojstva neopravdana

Policija tvrdi da su ubojstva, koja se događaju tijekom akcija u kojima se policajci pretvaraju da žele kupiti drogu, rezultat samoobrane.

Glasnogovornik predsjednika Dutertea Salvador Panelo prošlog je tjedna izjavio kako policija postupa u skladu sa zakonom te je poziv na djelovanje UN-a nazvao miješanjem stranih vlada koje je nastalo na temelju lažnih vijesti i neistinitih narativa. (Index)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime