Na početku sjednice Vlade, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković osvrnuo se na aktualna pitanja

Govoreći o ostavci potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta Martine Dalić, kazao je kako su određene pojedinosti vezane uz proces restrukturiranja u Agrokoru mogle biti napravljene na obazriviji i transparentniji način kako ne bi ugrozile, u cjelini gledano, izrazito uspješan proces sprječavanja gospodarske i financijske krize u Hrvatskoj s obzirom na sve ono što je prijetilo stečajem kompanija u sastavu Agrokora.

Naglasio je kako je u izrazito kratkom roku stvoren pravni okvir koji je doveo do toga da nije potrošena niti jedna kuna iz državnog proračuna te nije došlo do nacionalizacije, čime bi se zasigurno povećao javni dug.

„Sada moramo svi zajedno, a osobito mislim na izvanrednu upravu i dionike toga procesa, uložiti dodatni napor da se do 10. srpnja, kako je predviđeno Zakonom o procesu izvanredne uprave,  postigne nagodba i omogući funkcioniranje kompanije u budućnosti“, poručio je.

Podsjetio je da je Ustavni sud prošloga tjedna potvrdio da je Zakon u skladu s Ustavom te da bi nedjelovanje Vlade u takvim okolnostima bilo neustavno.

„Učinili smo ono što smo mogli u takvim izvanrednim okolnostima, s najboljom namjerom da učinimo dobro za hrvatsko gospodarstvo i na tom tragu ćemo nastaviti naš angažman“, kazao je.

Jučer je održan sastanak s članovima Privremenog vjerovničkog vijeća, a parlamentarna većina dala je u cijelosti podršku ovom procesu.

„Na nama je da pomognemo izvanrednoj upravi da se taj proces odvije do kraja u najboljem redu“, dodao je predsjednik Vlade.

Što se tiče drugih aktivnosti protekloga tjedna, predsjednik Vlade spomenuo je obilježavanje Europskoga tjedna, usvajanje Strategije za uvođenje eura te razgovore s predsjednikom Suda Europske unije Lenaertsom.

Hrvatska ovoga tjedna preuzima predsjedanje Vijećem Europe, a predsjednik Vlade očekuje da se time dodatno pozicionira na europskoj sceni.

Predsjednik Vlade Plenković danas putuje u Sofiju gdje će, između ostalog, večeras sudjelovati na neformalnom sastanku Europskog vijeća koje će raspravljati o digitalnom društvu i digitalnoj ekonomiji.

Sutra će se održati sastanak čelnika Europske unije i zemalja jugoistoka Europe, prvi nakon Solunskog summita održanog prije 15 godina, a premijer Plenković izrazio je zadovoljstvo što se sastanak u ovom formatu konačno ponavlja.

„Naša je ambicija da se takav sastanak održi i tijekom hrvatskoga predsjedanja Vijećem EU 2020. te da se na taj način stavi u fokus politika proširenja i hrvatska uloga zagovaratelja tih politika“, poručio je.

Nakon Bugarske, predsjednik Vlade posjetit će Rumunjsku, gdje će se susresti s najvišim državnim dužnosnicima, a tijekom  posjeta potpisat će se sporazum o suradnji između dva ministarstva obrane.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime