Čelnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš najavila je da će u saborsku proceduru ponovno, nakon pet godina, uputiti zahtjev vladi da pokrene reviziju Vatikanskih ugovora s obzirom na to da su se okolnosti, i ekonomske i demografske, bitno promijenile u odnosu na vrijeme kada su sklopljeni

“GLAS je 2018. godine prvi put u saborsku proceduru uputio zaključak kojim smo tražili da sabor vladu obveže na pokretanje postupka revizije takozvanih Vatikanskih ugovora, no vlada nas je odbila uz obrazloženje da za to nema nikakve potrebe”, kazala je Mrak Taritaš na konferenciji za novinare u saboru.

500 milijuna kuna godišnje

Danas su, dodala je, okolnosti bitno drugačije nego 2018. i, osim ekonomskih promjena, značajne promjene vidjeli smo i na posljednjem popisu stanovništva, koji je pokazao da je broj katolika pao na 78 u odnosu na prijašnji popis, kada ih je bilo 86 posto,

Navela je da se, prema podacima vlade i ministarstvima, za Crkvu, temeljem četiri ugovora sa Svetom Stolicom, 2018. izdvajalo milijardu kuna, a u zadnje tri godine iz proračuna je po obavezama iz ugovora isplaćeno otprilike 500 milijuna kuna.

U taj iznos nisu uračunata sredstva koja izdvajaju jedinice lokalne, područne i regionalne samouprave koje su ugovorima, također, dobile obvezu da sudjeluju u troškovima Crkve, za što nisu javno dostupni zbirni podaci. Nisu uračunata ni sredstva koja, na temelju posebnog ugovora, izdvaja HRT za proizvodnju religijskog programa, upozorila je.

“Kada se pokuša dobiti stvarna slika i informacija o svim iznosima koji se uplaćuju Crkvi, reakcija je uvijek kao da nekome čupaš nokte”, istaknula je Mrak Taritaš.

“Ogromno financijsko opterećenje”

Osim što su ogromno financijsko opterećenje, dodala je, mnoge odredbe tih ugovora su protuustavne jer krše načela jednakosti pred zakonom, slobode vjeroispovijesti i odvojenosti crkve od države i sve odredbe koje proizvode neustavne ili protuustavne učinke same su za sebe dovoljan razlog pokretanja postupka pregovora o izmjenama Ugovora.

U ugovorima jasno stoji odredba: “U slučaju da jedna od visokih ugovornih strana bude smatrala da su se bitno promijenile prilike u kojima je sklopljen ovaj Ugovor, tako da ga treba mijenjati, započet će odgovarajuće promjene”, podsjetila je, ustvrdivši da su se prilike itekako bitno promijenile.

“Hrvatska je u kontinuiranoj krizi u kakvoj nismo bili nikad od završetka rata 1995. godine, i to već treću godinu zaredom, a kontinuirano se smanjuje i broj katolika, s posebno značajnim padom između 2011. i 2021. godine. Stoga smatram da je vrijeme da se pitanje revizije ugovora između Svete Stolice i RH ponovno pokrene, što ću i učiniti u saboru”, najavila je Mrak Taritaš. (index.hr)

2 KOMENTARI

  1. Je. Tribalo bi te pare uzet nazad i dat ih njoj. I nadodat još toliko. I neću bit bezobrazan za reć na šta bi ih mogla potrošit. U kraljevstvu slipaca i ćoro je Kralj, to je teorema naše politike.

  2. drugarice , vidim trudiš se, sakupljaš bogastvo na ovom svijetu,vaš titek jožica šepavi imal je više vila i bogatstva,dok su drugi umirali u bjedi, isto mu je bilo beskorisno, jer stigao je na vječni sud bez gaća i opanaka ,sačekaj malo i ti ćeš drugarice stići UTOVLJENA i GOLOGUZA na presudu !

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime