Ovogodišnje Zadarsko kazališno ljeto, 20. po redu, počet će premijerom melodrame “Bepo i Marijeta”, u izvođenju zadarskih glumaca Jasne Ančić i Zlatka Košte, 30. lipnja u dvorištu Providurove palače.

Zadarsko kazališno ljeto trajat će do 1. kolovoza i programski se odnosi na pojam Mediterana, te je izbor koncerata i dramskog dijela programa većim dijelom vezan uz kontekst mediteranske kulture.

Tekst će opet oživjeti

– Predstava “Bepo i Marijeta” zadarska je inačica melodrame “Roko i Cicibela” Miljenka Smoje. Smojin tekst adaptirala je Jasna Ančić, za što smo posjetili Lepu Smoje i zatražili da nam ustupi autorska prava na korištenje “Roka i Cicibele”. To je vrlo rado učinila, nije željela primiti za to nikakvu naknadu, drago joj je da će taj tekst opet oživjeti, mada u svojevrsnoj zadarskoj verziji – rekao je ravnatelj HNK Zadar Renato Švorinić. Redateljica predstave je Nina Kleflin, koja je naglasila da zadarska izvedba, unatoč izmjenama, zadržava ljubav i toplinu koja je u temelju Smojina djela. – To je priča o povjerenju, poštovanju, ljubavi prema čovjeku. Takvih tekstova nedostaje; u suvremenoj dramaturgiji tekstovi razaraju, udaraju nam istinu šakom u lice, dok nas Smoje samo poziva da budemo ljudi – rekla je Kleflin. U dramskom programu gostovat će Gledališče Kopar s predstavom “Parole, parole”, Il Teatro dei Pazzi iz Venecije s glazbeno-scenskim komadom “Amore a Venezia”, Teatar “Gavran” s duhovitim “Sladoledom”, te još jednom “Stilske vježbe” s Lelom Margitić i Perom Kvrgićem.

Glazbeni dio

HNK Zadar odigrat će svoje predstave “Istina” i “Kate Kapuralica”, Kazalište lutaka Zadar će u crkvi sv. Donata uprizoriti svog velikog “Michelangela”, a Marija Šarić Ban priprema dramsko-plesnu predstavu “Kako je Potjeh tražio istinu”, koju zajednički realiziraju HNK, Kazalište lutaka i Zadarski plesni ansambl. U glazbenom dijelu HNK dovodi u Zadar, time i prvi put u Hrvatsku, legendarnog Briana Augera, a atrakcija ovoljetnog programa je dolazak izraelske glazbene dive Noa, koja će također prvi put posjetiti Zadar i Hrvatsku, i njezin koncert “Love Medicine”. Na programu je i nastup španjolskog flamenco sastava “Black Market”, kao i koncert “My Latin Heart” Ricarda Luquea i Daniela di Bonaventure kojim 1. kolovoza završava 20. zadarsko kazališno ljeto. (Slobodna Dalmacija)