Najistaknutiji političari u nekoj sredini ili državi nazivaju se elitom. U Makarskoj su to svakako Tonći Bilić, Jagoda Martić, Lori Veličković, Sretan Glavičić… Oni su odlučili pretvoriti grad u vlastito poduzeće u kojem će, bez ikakve kontrole financija i provođenja zakona, raditi doslovce što im padne na pamet.

Okomili su se na sportski centar, čiju zemljanu stazu su asfaltirali. Zatim otvorili ulaz na stadion i pretvorili zelene  nekada održavane površine, u parkiralište. Svoju volju makarska elita provodi silom u slučajevima kada ne ide milom: dijeljenje otkaza dvojici redara koji ne dijele s našom elitom svjetonazorske stavove, nemile scene uz upotrebu fizičkih barijera u zaustavljanju vlakića usred sezone na plaži, prisvajanje nogostupa na dijelu koji ima titular vlasništva, dovođenje svih snaga osiguranja, od komunalnih redara, policije do snažnih momaka profesionalnih osiguravajućih tvrtki kako bi prisvojili tuđi teren, na kojemu je također zakonito vlasništvo, skidanje kioska i zatvaranje posla usred sezone na privatnom vlasništvu na plaži, betoniranje ulaza i gospodarenje na nasutoj takozvanoj rupi  uz srednju školu, koje odavno nije više gradsko vlasništvo, ogluha od pravomoćnih sudskih odluka u slučaju zemljišta uz sportsku dvoranu, zanemarivanje pravosnažne odluke u slučaju ceste do zgrada POS -a u korist privatnih interesa i obećanih 16.000.000,00 o čemu će odlučivati sud. I vrhnje na kraju: nasilno provaljivanje u zgradu Metalplastike, uvođenje struje na vrlo upitno vlasništvo. Ruku je našoj eliti dalo državno poduzeće HEP, pa tako tjedan dana stoji parkirano vozilo elektrodistributera, kao i privatnika, kupca Metalpalstike.
Elita je također poželjela najljepši pogled na Makarsku za vrijeme radnog vremena pa se za njih na najskupljim kvadratima u gradu, na sportskom centru, grade uredi- kancelarije. Torcidu su istjerali u bespravnu betonsku kapunjeru, koju im usput grade pored ureda.

Elitu nije sram što Makarska nije vratila rodilište, nije na tome ni radila otkako je vlasti. Makarska je sada izgubila i laboratorij, a uskoro će i rentgen!

Elita obožava za Betlehem okovati spomenik i pretvoriti Kačićev trg u najživlje gradilište u gradu bez kina, bez doma kulture, bez dvorane dostojne grada s bogatom kulturnom poviješću, kojom su išćupali dušu. Elitisti vide Makarsku kao grad gdje se najbolje jede i pije, unatoč drastičnom padu kvalitete ugostiteljske ponude.

Međutim, u svoje privatno poduzeće, koje gradom zovu, uhljebili su svoje sinove i kćeri, rodbinu i zaslužne. Nekih 50-ak novozapsolenih neće biti zamašnjak za napredak Makarske, iz koje mladi iseljavaju u Norvešku, Irsku i druge zemlje u kojima raste proizvodnja. Jer, elitisti su uništili većinu ranijih poduzeća u kojima se radilo i porizvodilo.

Novouhljebi samo su još jedan uteg narodu koji ih hrani.

Očito još se može, turizma ima.

19 KOMENTARI

 1. Tko je sretan glavicic? Ja neznam kakav smo mi grad kad taj jad vlada gradom! I jesmo jad jer se tribalo davno ustat na noge i potrat tu gubu iz opcine! Bilicu je mjesto di je i do sad bio u auto skoli! A ta debela krmaca lori sta ona tu radi???? Jel postoji neki gradski odbor? Imaju li ikakvi projekti za sve ovo sto se radi? Sve triba potrat i hdz i sdp i ostalo iz opcine i bilo koje ustanove sto se grada pita! Grad treba dati nekome tko je stekao sebi ,nekome tko je napravio sebi i svojoj obitelji stekao da mirno zive do kraja zivota a ne budalama koji nisu iskusili vlastiti biznis jer nisu sposobni vodit firmu sa par ljudi a kako ce tek grad vodit di sila novca dolazi a takodjer radi neradnika po gradskim ustanovama jos brze odlazi! Npr zahtjev za kategorizaciju predan oko 10.06 a oni izlaze na teren u 9 mjesecu i taj cijeli pregled kuce traje niti 10 minuta! E gospodo draga tako nam je u bilo kojem pogledu!

 2. Manje više sve stoji, samo jedan vrlo važan detalj je (valjda namjerno) izostavljen…di su perjanice HDZ-a i pripdajući šupkouvlakaći ? Jednako su pridonijeli svemu navedenom isto kao i SDP.

 3. Glas ,,potpuno si u pravu,,,nebi se smilo spominjati sdp u bilo kojem kontekstu a da se pritom nije dodalo hdz jerbo su to dvi srodne zločinaćke organizacije na čelu s bebekom i bilicem zajedno sa podrepinama im i umrezenim jadnicima kriiminalcima kao sta su i navedeni,,,,Brkane ,usput ,,ostavi se droge tj fleša majku ti tvoju dilersku.

 4. E moj građanin, nema potrebe ljutnji na takav način,da znaš kome si posla zahtjev za kategorizaciju možda bi ti i prije došli. Pogledaj na zaglavlju na koga si naslovio i kakve veze sa tim ima grad.
  Dom zdravlja kojeg su gradili stanovnici Makarskog primorja je u rukama županije pa tako i ex. rodilište, laboratorij, rengen i hitna. O istome je puno pisano i može se samo mlatit prazna slama.
  Grad triba dati barba Mate i gospodinu Migrosu koji su nas sve skupa prosvitlili.

 5. Mali Marinko, pametnjakoviću, pa SDP je preda županiji Dom zdravlja. Jeli ministar SDP Ostojić obeća Biliću i Martićki da će vratit rodilište za
  3 miseca, i što je ostalo od tih laži Makaranima. Reka je Bilić da nije istina da se zatvara laboratorij jer će dvi ure ujutro vadit krv.
  Barba Mate i gospodin Migros rade i zaposljavaju a komunistima isprani mozgovi samo gledaju di će pogapat Amfora primorje, hotelsko, Jugoplastika,, Meralplastika i sve redon

 6. Biće i vila Irena grajska kad je Bilić ovo lito na nju stavija fasadu. Na dom zdravja i školu ne može ni kunu zalipit, ali na Irenu koju je SDP tija prisvojit pa sad Poldo, more. To je princip SDPja

 7. 2 sjednica Gradskoga vijeća Grada Makarske, 4 kolovoza 2009 g.

  JAGODA MARTIĆ postavlja pitanja i zahtjeva i usmeni i pisani odgovor:
  1. Prošli saziv Gradskog vijeća Makarske donio je odluku kojom se prema Županiji uputio zahtjev, odnosno inicijativa, za pokretanje postupka izdvajanja Doma zdravlja Makarska iz županijskog Doma zdravlja. Ako je suditi prema odgovorima koje su županijski vijećnici dobivali od strane županijske vlasti, taj prijedlog do Županije nije stigao; znači da se negdje na putu između Makarske i Splita zagubio! Pod kojim brojem i kojeg datuma je taj zahtjev iz Makarske upućen? Jer valjda ćemo onda na temelju tih podataka lakše pronaći i taj traženi
  dokument u Županiji!

  2. Već se duže vrijeme kalkulira s opstankom i budućnošću stacionara i rodilišta u Domu zdravlja u Makarskoj. Ovih dana je ravnatelj županijskog Doma zdravlja javno obznanio da postoji namjera zatvaranja stacionara i rodilišta u Domu zdravlja Makarska s obrazloženjem da te dvije jedinice stvaraju gubitke. Prema mojim saznanjima neki gradovi, točnije rečeno – v.d. ispostave Doma zdravlja u Sinju je prema Županiji uputio i zahtjev da se te radnje ukidanja odnosno zatvaranja pojedinih rodilišta i stacionara obustave dok se s predstavnicima
  gradova u kojima se nalaze Domovi zdravlja ne obavi razgovor, dok se ne snimi stanje i dok se ne vide želje i namjere gradova odnosno kakav nivo zdravstvene zaštite u svom gradu žele. Kakav je stav gradske vlasti prema ovoj inicijativi odnosno procesu zatvaranja rodilišta i stacionara i što će Grad Makarska poduzeti kako ne bi došlo do zatvaranja službi koje postoje u Domu zdravlja? A smatram da je ovaj Dom zdravlja već ionako puno izgubio od onoga što je nekad bio i što je nekad pružao stanovnicima ovog područja!

 8. DOM ZDRAVLJA MAKARSKA

  1. Zdravstvena zaštita u gradu Makarskoj
  Uvodno izlaganje podnijela je vijećnica Jagoda Martić, kao izvjestiteljica ove točke dnevnog
  reda, koja je predložila da Gradsko vijeće donese sljedeće zaključke: 1. Gradsko vijeće
  zahtijeva pokretanje postupka za izdvajanjem Doma zdravlja u Makarskoj iz Doma zdravlja
  splitsko- dalmatinske županije. Zahtjev za pokretanje postupka bit će upućen Županijskoj
  skupštini splitsko-dalmatinske županije. 2. Jednom godišnje Gradskom vijeću će biti
  podneseno Izvješće o stanju zdravstvene zaštite u gradu Makarskoj i o radu Doma zdravlja.
  U raspravi su sudjelovali: predsjednik Udruge za zaštitu Doma zdravlja Makarska Josip
  Laznibat , vijećnik Zlatko Gareljić, ravnatelj Doma zdravlja splitsko-dalmatinske županije
  Miran Propadalo, predsjednik Gradskog vijeća Damir Mendeš, pročelnik Upravnog odjela za
  zdravstvo i socijalnu skrb splitsko-dalmatinske županije Josip Matković, ravnatelj ustanove za
  Hitnu medicinsku pomoć u SDŽ Leo Luetić, potpredsjednik Gradskog vijeća Gloryan
  Grabner, vijećnica Jagoda Martić, vijećnica Lori Veličković, potpredsjednik Gradskog vijeća
  Miroslav Družianić, vijećnik Zvonimir Galić, vijećnik Jure Brkan, vijećnik Nikša Gojak,
  vijećnik Tonći Bilić, gradonačelnik Marko Ožić Bebek i županijski vijećnik Siniša Rudelj,
  Jednoglasno je prihvaćen Zaključak o podnošenju zahtjeva za izdvajanjem Doma zdravlja u
  Makarskoj iz Doma zdravlja splitsko-dalmatinske županije.
  Pod točkom broj 2.

 9. DOM ZDRAVLJA JAGODA

  JAGODA MARTIĆ postavlja pitanja:
  1. Gradsko vijeće Makarske je do sada, ne jednom, nego tri puta, prema županijskoj skupštini
  slalo zahtjev kojim se traži izdvajanje ispostave Doma zdravlja Makarske iz Doma zdravlja
  Splitsko-dalmatinske županije. Zadnji put je taj zahtjev bio sastavni dio zaključka o statusu
  rodilišta u Makarskoj kojim smo tražili od Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi da odmah
  omogući nastavak rada rodilišta u Makarskoj, a od Splitsko- dalmatinske županije tražili smo,
  sukladno zakonskim obavezama, financijsku potporu za rad i rodilišta i svih ostalih sadržaja
  zdravstvene zaštite koju su građani Makarske ostvarili kao već odavno stečena prava. Mi
  donosimo zaključke, upućujemo zahtjeve i na tome sve i ostane, očito je da i Županija i
  Ministarstvo ovo Gradsko vijeće, a samim ti i građane Makarske, jer mi njih ovdje
  predstavljamo, tretira po principu, reći ću žargonski, tko vas šljivi, vi donosite zaključke, a mi
  ćemo ih ignorirati i raditi i dalje onako kao smo zacrtali. Moje pitanje glasi: Imate li ikakvih
  saznanja u kojoj su fazi zahtjevi koje je ovo Gradsko vijeće uputilo prema Županiji i kada će
  se konačno naći na dnevnom redu Županijske skupštine? Kako je zgrada Doma zdravlja
  uknjižena, odnosno, u zemljišnim knjigama tko se vodi kao vlasnik? Jer Županija je vlasnik,
  odnosno osnivač Doma zdravlja, ali ona ne može biti vlasnik zgrade. O tome smo razgovarali
  prije nekoliko mjeseci kada ste vi rekli da ćete zadužiti Gradske službe da to ispitaju, pa me
  zanima imate li ikakvih saznanja po tom pitanju?
  2. Želim vjerovati da se sve radnje oko uređivanja i nadohranjivanja plaže odvijaju u skladu s
  uvjetima koji su sastavni dio suglasnosti koje je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture
  dalo na Godišnji plan upravljanja i održavanja plaže. Isto tako želim vjerovati da svi oni
  vlasnici ugostiteljskih objekata, koji su u pripremi tih objekata za sezonu izvodili različite
  građevinske radove na plaži, odnosno na pomorskom dobru, da su to radili planski uz
  suglasnost Grada. Kažem, želim sve to vjerovati jer kad ne bi bilo tako, to znači da se radi
  stihijski i da svatko u prostoru može raditi što mu padne na pamet bez ikakve kontrole struke.
  Ali da u tom svom vjerovanju budem i sto posto sigurna, da ne griješim, pitam: Komu je sve
  Grad izdao dopuštenje da može izvoditi određene građevinske radove na pomorskom dobru? I
  što se poduzelo prema onim pojedincima, ako je naravno takvih bilo, koji su se u takve
  poduhvate upustili bez dobivene suglasnosti od nadležnih institucija? Ako odgovor u ovom
  trenutku gradonačelnik ne zna, jer naravno ne može u ovom trenutku imati sve podatke u
  glavi, tražim da mi se odgovor dostavi u pisanom obliku. Tko vrši nadzor jesu li se sve radnje
  oko nasipanja plaže vršile u skladu s uvjetima koji su sadržani u suglasnosti Ministarstva i
  postoji li zapisnik, odnosno neki pisani trag o izvršenom nadzoru jer pretpostavljam da i
  Ministarstvo isto tako želi imati uvid u to jesu li se ispoštivali uvjeti koje su oni zadali pa je za
  očekivati da postoji nekakav pisani trag o nadzoru.
  Gradonačelnik Marko Ožić Bebek je odgovorio na postavljena pitanja:
  1. Kad će izdvajanje Doma zdravlja biti na dnevnom redu Županijske skupštine, to ne znam.
  Možda znaju županijski vijećnici, očito se nema volje to staviti na dnevni red čim do sada nije
  bilo. Tko je vlasnik zgrade, pisano ću vam poslati, to smo dali nalog službama da provjere, to
  nije nekakva filozofija i ja ću evo i sada zatražiti jer zaboravim pa se kasno sjetim da trebam
  vama neke stvari odgovoriti. Ja ću tražiti od svih pročelnika da se pisani odgovori dostave u
  roku tjedan dana od Gradskog vijeće jer se zaboravi, a onda ako ne dobijete odgovor, možete
  javiti tako da ne dolaze odgovori na klupe ili da se ja moram pravdati zašto nisam odgovorio.
  Jednostavno sam zaboravio, zaboravile službe i onda imamo negativnu situaciju s naše strane
  da nismo napravili ono što smo obećali zadnji put. Potrebno je da se svi odgovori na
  vijećnička pitanja dostave vijećnicima pisano u roku tjedan dana, tako da imamo vremena
  dobit povratnu informaciju od vijećnika da nisu dobili i da se intervenira da dobiju ono što su
  tražili.
  2. To može zamjenik Novak odgovoriti. Radovi su rađeni, oni koji smo mi radili, premještalo
  se žalo s jednog mjesta na drugo gdje ga je nestalo, a ovo ostalo tko je radio, a nije imao
  odobrenje, njemu je redarstvo koje kontrolira što se radi pisalo kazne, a oni koji su imali
  odobrenje, radili su po odobrenju i planu i s tim je bio Grad suglasan.

 10. GLAVICA SPOMENIK BEBEK !!!

  STIPE BARTULOVIĆ je postavio pitanja: 1. Pitanje je vezano za Glavicu i spomenik žrtvama fašizma, ne svim žrtvama već žrtvama 2. svjetskog rata – možda je takav odnos prema njoj: Nije problem samo u Glavici kao takvom, već je problem u pojedincima, što mogu razumjeti, ali zasigurno ne mogu razumjeti odnos svih vlasti prema tom dijelu našeg grada. Naime, postavio sam osobno pitanje zašto taj dio grada ne tretiramo kao šetnicu, kao rivu, kao groblje, kao Kačićev trg itd? Mislim da ovo zaslužuje posebnu raspravu posebno sa strane imena koja su, na našu žalost, zanemarena. Moje pitanje je zašto je takav odnos prema tome? Zašto za 22. lipnja, bez obzira na to što smo nekoliko puta tražili da se postavi cvijeće, to nije učinjeno? Zasigurno, učinjeno je nešto, tj. pokošena je trava, a ja bih rekao legalizirano je parkiralište. Pitanje je za koje razdoblje, odnosno koliko će to dugo trajati? Vjerujem da je to legalizacija za one dvije stambene zgrade tamo. 2. Zašto i pod kojim uvjetima se, kada i tko je dopustio, uz pohvalu da se ona uredila, suzila šetnica od Lava do Biokovke? 3. Primjedbe mnogih stanara Istoka koji sigurno nisu krivi, kao što nisu krivi ni stanari ove dvije zgrade, problem je sigurnosti i parkirališta. Sada kad se još nije sredila signalizacija na nivou grada, je li moguće da se Baškovoška ulica, jedan dio Zrinsko-frankopanske i veza sa Breljanskom pretvori u jednosmjernu ulicu da bi se riješio taj problem. Također, onaj dio kod srednje škole da se napravi jedan trokut jer su se počeli parkirat sve do Apfela. U sklopu toga pitam zašto se famozna rupa ne pretvori u parkiralište pa se riješi problem i dvorane i groblje. U zadnje vrijeme zbog velikih sprovoda, nije svaki sprovod takav, ali imamo veliki problem parkiranje s obje strane ulice oca Petra Perice i ove druge ulice prema gradu. Mislim da je rješenje i za groblje i za dvoranu.

  Gradonačelnik Marko Ožić Bebek je odgovorio na postavljena pitanja: 1. Ove godine je pušten u pogon taj parking. Planiramo sljedeće godine, radi se projekt u sklopu projekta Zvjezdarnice da se ondje uredi jedan astro park s igralištem za djecu i mislim da je to dobro i da ta Glavica zaslužuje da se tako nešto napravi jer spomenik je podignut tu, ne za one koji su poginuli već za one koji su živi pa da vide i da se podsjete na neka vremena. Tako je i postavljen Spomenik hrvatskog branitelja na kraju rive. Ne ide spomenik na groblje, nego da naša djeca i buduća pokoljenja dođu do tog spomenika i mogu nešto tu i pročitati i naučiti. Imamo dobru namjeru da taj astro park uredimo nešto po uzoru kao što je napravio Zadar na rivi. Nekakvo atraktivno rješenje. Za cvijeće vam ne mogu odgovoriti, ne znam. Mislim da je koordinacija trebala biti bolje pa bi i to bilo riješeno. 2. Zašto se suzila šetnica od Lava do Biokovke, ne znam, nisam primijetio, je li činjenica da je ona uža? Ne znam je il se suzila, ali mislim da je napravljena kvalitetno, da je kvalitetnija nego bilo koji dio šetnice, da smo tu dobili. Ja primjetio nisam, očito je bolje oko, oko sokolovo, primjetilo da je uža. 3. Za Dugiš bi stvarno trebalo napraviti neku studiju i vidjeti što se od ulica može pretvoriti u jednosmjerne da bi se dobilo što više parkinga, a što ne može i napraviti jedno kvalitetno rješenje jer je tamo stvarno veliki prometni krkljanac. Što se tiče rupe, za parking za groblje kad je sprovod imamo iznad groblja dovoljno mjesta i mislim da je to za sada dobro. Na području rupe se planiraju napraviti dvije etaže parkinga, znači javnu garažu koja bi služila i kad je parking opterećen sprovodom i za naše sugrađane na Dugišu. Mislimo da bi to bilo rješenje, a iznad da ide 16 razreda osnovne škole i školska dvorana. Sada će se raditi projekt, najprije ćemo mi razmisliti dobro i vidjeti što sve želimo tu i onda napraviti projektni zadatak. Izdvojena su sredstva za to, a ove će se godine morati napraviti idejni projekt kako rješenja te rupe, tako i rješenja sportske dvorane na Zelenki.

 11. meni se čini da su ovi za ludnicu ili zatvor, a ako njih netko zaokruži ponovo onda od grada trebamo napraviti Karantenu luđaka

 12. Grad je odavno unisten, turizam je osta na nivou 70-ih godina, svaka garnitura do sad je radila po istom principu, zderi, loci, trosi koliko mozes jer na sljedecim izborima gubis sigurno..
  A da se dotaknem dijelu teksta o Torcidi i njihovom prostoru…
  Taj ogranak nazovi Torcide odavno nije Torcida niti se bavi navijanjem, sirenjem clanstva, humanitarnim radom, educiranjem ljudi o svopcem stanju u HR sportu i na kraju vec 4 godine nemaju potpisan nikakav ugovor sa Hajdukom, tako da se moze doslovno reci da zloupotrebljava Hajdukovo ime u imenu njihove udruge…
  Ne znam na osnovu cega im se toliko podilazi pa da se cak i rade kriminalne radnje da bi im se omogucio prostor u kojem mogu djelovat tj nedjelovat…
  Nadam se da ce netkoniz grada ovo procitat

 13. Je svaka cast vidim da se zoves torcidas ocito da danas svak moze bit torcida ,a ovi kako ti kazes koristu ime hajduk za svoje interese i korist boje i to nego se proda politici i kerumovu projektu eto ste zavladali klubom vase jedoumje i osnivanje partije rekli bi purgeri ko nije snama kurba mu je mama virujem da nece daleko jer kat tad ovi sta vas vodu izda ce vas pa ce te vidit kako je to.pozdrav od oni sta nisu torcida i hajduk

  • Sritni i veseli bili ako to mozete,javjan se radi ovoga torcidasa momak moj eto ja san clan NH a i clan san kluba kojeg ti gadis i znan kad san dosa obnovi clanstvo ovo lokalno da me niko nije krivo pogleda ni reka zasto si i nemoj bitu NH a vidin kako razmisljate a niste nimalo upravu .Ovi klub postoji i postojace virujem dok je god ljudi koje vi nazivate da nisu ni hajdukovci ni torcida znate vi koji su to koji su jos na stadijonu dok ji vi nepotrate i iznesete,ovi klub ima i danas dobro clanstvo a da ne upisiju na silu i po ulici imaju oko 50 predplata , svaki se racun zna o humantarnim akcijama se ne govori i nece ji nitko znat samo cu vam rec da nije nitijedna priskocena a dovojno je da se mrtvi nikad nezaborave i pustite ljude namiru nek vole svoj klub i jos da vam recen da je stina da nemaju potpis sa hajdukom ali pitajte zasto bivsi presjednik nije smija potpisa ugovor osobno je dosa i reka da mu nedaju smisno ali tako je kerum je ovi dana sve reka o hajduku a ja mislija da je glup svaka mu na mistu ,je gospodo imamo clanstvo kad je bilo 5000 clanova bilo je 5000 gledalaca sad kad je 50000 clanova opet je 5000 gledalaca ,Nedo,Jani,Keza,Lerin …. drzite se izdrzite koliko dobrog ste napravili i jos pravite virujem uskoro da cemo nazdravi u novom klubu HZV

   • A sta rec zalosno da te osobe gade 18 godina su u rusevini od zgrade a sad su beskucnici koliko lipoga je proslo kroz taj klub niko gladan ni zedan nije osta nedajte se ima nas koji vas podrzavaju nije nan nikad nista falilo sve ste nan stvorili a sad niste ni navijaci daj dragi boze da dobijete klub . 1911-50-93

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime