Javna ustanova Nacionalni park Mljet uputila je priopćenje u kojem objašnjava zašto je onemogućen posjet otočiću Sveta Marija u Nacionalnom parku.

Evo što su naveli: „Povodom novinarskog upita iz Dubrovačkog vjesnika  vezano za onemogućavanje posjećivanja otočića Sveta Marija u Nacionalnom parku Mljet, a u cilju točnog informiranja javnosti, ističemo sljedeće činjenice:

Dubrovačka biskupija je 06. prosinca 2013. god. pokrenula parnični postupak protiv Javne ustanove Nacionalni park Mljet pred Trgovačkim sudom u Splitu (Stalna služba u Dubrovniku) vezano za neriješena pitanja koja postoje između Javne ustanove Nacionalni park Mljet i Dubrovačke biskupije temeljem ugovora iz 2006. godine, a tiču se između ostalog načina posjećivanja otočića Svete Marije u Nacionalnom parku Mljet.

Dopisom Upravnom vijeću NP Mljet od 13. ožujka 2014., Dubrovačka biskupija obavijestila je Park da do trenutka rješavanja parničnog postupka ili do trenutka postizanja dogovora s Dubrovačkom biskupijom i potpisivanja novog Ugovora o posjećivanju otočića Svete Marije, ulaznice u NP Mljet više ne uključuju pravo posjeta otočiću Svete Marije. Stoga, do daljnjega, dok se postigne dogovor s Dubrovačkom biskupijom ili riješi sudski spor, ulaznice za Park neće obuhvaćati posjet otočiću Svete Marije, već vožnju brodom Velikim jezerom.

Vjerujemo da su opći interes i interes Dubrovačke biskupije jednaki – omogućiti posjetiteljima Nacionalnog parka posjet otočiću Svete Marije. Uprava Parka i Ministarstvo nastoje doći do rješenja vansudskim putem, budući da smatramo da je to rješenje brže što je u interesu svih strana. No ako se dogovor ne postigne, preostaje pričekati pravomoćno sudsko rješenje – navodi se u priopćenju. (dubrovacki.hr)