Hrvoje Boban, načelnik Prve policijske postaje u Splitu, turistima je iznajmljivao stan u zgradi POS-a na splitskom predjelu Kila u Gradskom kotaru Mejaši, doznaju Index Istrage.

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama, koja vodi program poticane stanogradnje, izvijestila nas je da su 18. srpnja prošle godine na snagu stupile izmjene i dopune Zakona o društveno poticanoj stanogradnji koje zabranjuju otuđenje “i/ili davanja u najam nekretnine koja je kupljena sukladno odredbama toga Zakona”. Na internetskim tražilicama i danas je lako naći apartman Rafael u zgradi POS-a koji je u vlasništvu obitelji Boban.

Na stranicama za booking prosječna mu je ocjena oko 9. Ocjene su pisane od lipnja 2018. do kraja srpnja 2019. godine, dakle, desetak dana nakon stupanja na snagu zakonskih odredbi koje zabranjuju iznajmljivanje POS-ovih stanova. Tako je 30. srpnja 2019. korisnik s nadimkom Sab Bobanovu apartmanu dao ocjenu 9.6.

Teoretski, mogla je biti napisana i naknadno, no to neka bude posao nadležnih tijela. Ona bi mogla utvrditi i gdje obitelj Boban zapravo ima prebivalište. Prema sudskom registru, Hrvojeva supruga Ivana vlasnica je i direktorica “jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću za prijevoz, turizam i usluge”. Ona i tvrtka u registru su prijavljeni na adresi u Stobreču, u obiteljskoj kući Hrvojevih roditelja u kojoj su živjeli kada su se natjecali za stan POS-a. Nama su tvrdili da žive u POS-ovu stanu.

Dugoročno iznajmljivanje stana

S Bobanom i njegovom suprugom razgovarali smo nekoliko puta proteklih dana jer smo prvo dobili dojavu da je u kolovozu prošle godine oglasila iznajmljivanje dva stana – POS-ova i drugog stana koji su kupili u obližnjoj zgradi nakon što su dobili POS-ov. U oglasu za stan POS-a stoji da se iznajmljuje dugoročno, površina mu je 78 metara četvornih, “sve je novo i dobro opremljeno”. U komentarima ispod oglasa policajčeva supruga Ivana precizira da stan iznajmljuje do 30. lipnja 2022. godine. To se događa mjesec dana nakon stupanja na snagu zakonskih odredbi koje zabranjuju najam ili prodaju POS-ovih stanova deset godina nakon kupnje bez odobrenja APN-a.

 

Ivana Boban nam je prvo, u dogovoru sa suprugom, poslala pisano objašnjenje. 

“Istina da sam to objavila zbog gubitka posla prošle godine i što sam mislila da neću moći plaćati kredit, ali sam odustala od te opcije jer sam vidjela da nije u skladu sa zakonom i da ga ne mogu iznajmiti, tako da stan nije iznajmljen, a u njemu se i sada nalazim. Oba stana su kupljena na hipotekarni kredit sa zabilježbom OTP banke do konačne otplate na rok od 25 godina bez ikakvog učešća. Isključivo kreditna sredstva. Naime, prije 6 godina, kada smo birali POS stan, nismo imali 4. djece i stan nam je bio tada zadovoljavajući. Poslije smo proširili obitelj, a stan je postao pretijesan za djecu i nas kao veliku obitelj, stoga smo morali kupiti dodatni stan putem kredita u blizini prvog da bi djeci omogućili što kvalitetniji život, poglavito uvažavajući činjenicu da imamo djecu oba spola. Najstarija 17 godina i najmlađe 4 godine. Stan s dvije sobe na obitelj sa 6 članova jednostavno nije zadovoljavajući”, napisala nam je supruga načelnika Prve policijske postaje Split u poruci koja je završila pozivom na kavu.

“Ne znam je li gospođa oglašavala, moguće da je”

Na kavu nas je pozvao i Hrvoje u telefonskom razgovoru. Rekao nam je da drugi stan još nisu stigli ni opremiti.

Bobani nam, međutim, tada nisu otkrili da su stan iznajmljivali turistima. U redu, iznajmljivali su oba – i onaj navodno neopremljeni – ali on nije kupljen u sklopu državnog projekta poticane stanogradnje i stoga nije bitan za priču, a i drago nam je vidjeti da u Hrvatskoj danas policijski šefovi s brojnom obitelji mogu kupiti dva stana.

Uglavnom, kad smo saznali da su turisti boravili u njihovu stanu, čiji je otkup subvencionirala država, opet smo se obratili Bobanima. Bili su manje rječiti, izostao je poziv na kavu. Na upit je li apartman Rafael njegov, Boban nam je nakon kraće stanke odgovorio: “Ne znam je li gospođa oglašavala, moguće da je ona to i radila, ali nismo mi imali nikakvih obaveza do donošenja zakona, svi su se stanovi mogli legalno iznajmljivati.”

“Ne znam, ne virujen u to”

Zapazili smo da je zakon stupio na snagu 18. srpnja prošle godine, a našli smo recenziju i nakon toga datuma. Evo Bobanova odgovora:

“Ne znam, ne virujen u to. Stvarno ne znan jel to to, ne bavim se s tim, ja radim svoj posao, ako je i radila, radila je nešto žena, stvarno nisam u tome, uopće ne sudjelujem u tome”, ponovio je Boban.

Stan ima 78 kvadrata, a u ranijim razgovorima Boban nas je uvjeravao da u njemu živi. Nekako je teško zamisliti da čovjek, naročito policajac, ne opaža da mu je stan u kojem stanuje iznajmljen turistima, ali u redu. Svi smo pritisnuti obavezama, Boban ima i ponešto stanova, treba se tu snaći. Svejedno, vjerojatno zna da mu čak i na ulaznim vratima piše “Rafael Boban”. Bobani nisu odgovorili zašto su odabrali baš to ime. 

Kako Hrvoje nije bio od koristi, opet smo pitali gospođu za objašnjenje: “Poštovani, što se stana tiče, samo mogu ponoviti da sam ga koristila u skladu sa zakonskim propisima”, odvratila nam je Ivana Boban. U zgradi, inače, nema plave table s oznakom apartmana i kategorizacijom. Je li prije bila, Index Istragama nije poznato.

Čemu služi POS?

Program poticane stanogradnje je, prema informaciji objavljenoj na vladinoj web stranici, “pokrenut s ciljem da se građanima Republike Hrvatske omogući rješavanje stambenog pitanja po uvjetima znatno povoljnijim od tržnih”. Piše i kako “kreditna linija programa POS-a omogućuje korištenje kredita bez jamaca, uz prosječnu kamatnu stopu manju od 3 %, minimalne popratne troškove, s rokom otplate do 30, odnosno 31 godine, u slučaju korištenja 1 godine počeka”.

Tko ima pravo kupiti POS-ov stan?

Konačno, ako vas zanima tko ima pravo kupnje POS-ova stana, to su hrvatski državljani, “a prvenstvo na kupnju stana imaju zaštićeni najmoprimci koji koriste stan u vlasništvu fizičkih osoba, te građani koji prvi put stječu stan u vlasništvo, odnosno nemaju odgovarajuće riješeno stambeno pitanje tj. nemaju u vlasništvu stambeni prostor koji je primjereno opremljen komunalnom infrastrukturom (voda, kanalizacija, struja) i ne udovoljava higijensko-tehničkim uvjetima za zdravo stanovanje, veličine oko 35 četvornih metara korisne površine stana za jednu osobu, odnosno za svaku sljedeću još oko deset četvornih metara”.

Ograničavanje prava na prodaju i iznajmljivanje POS-ovih stanova uvedeno je kako bi se spriječile zloupotrebe, da za ove stanove ne konkuriraju ljudi kojima nisu neophodni, nego im predstavljaju tek izvor dodatne zarade. U koju skupinu spada obitelj Boban, neka procjenjuju njegovi šefovi ako ih naša priča zainteresira. Kad smo se Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj obratili s pitanjem o Bobanovu iznajmljivanju POS-ova stana, nisu nas udostojili odgovorom.

4 KOMENTARI

    • ma jeli. stanovi pos-a su prvenstveno namjenjeni onima koji nemaju svoj krov nad glavon i nisu puni ko brod da mogu kupit šta oče. Sve ove koji su kupili stan pos-a a imaju drugu kucu il stan triba odma zbajbočit! Nisu ništa drugo neego kriminalci koji su na prevaru došli do stana pos-a! ma triba in i oduzet i posov stan i one druge od prije. On bi iznajmljiva, a neko je otpa sa liste radi takih kriminalaca! pobit stoku i tebe šta podržavaš!

      • sereš druže španac,od kad je poznato da je najmanje potrebitih dobilo te stanove,ali su govna iz sdp i hdz dobili večinu stanova i rentaju ih, a puni su ka brodovi ,,zato jedi govna smrade uhljebnicki i komunisticka gnjido ,..

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime