Fra Branko Brnas, župnik i gvardijan samostana sv. Marije u Zaostrogu, do kraja će života pamtiti glas starijeg Bjelovarčanina, koji mu je u siječnju ove godine telefonom priopćio kako ga zbog davne kupovine jednog zlatnog prstena jako muči nemirna savjest.

Želio se iskupiti, popraviti štetu, odlučivši kako će predmet grijeha stare kupnje vratiti tamo gdje mu je mjesto. U samostan, u crkvu iz koje je nakon II. svjetskog rata ukraden, te zatim prodan novom vlasniku.

Blago pod nadzorom

– Nije to običan prsten, pripadao je on poznatom čovjeku fra Andriji Kačiću Miošiću, svećeniku i pučkom pjesniku. Nakon Drugog svjetskog rata samostan su poharali, znamo i tko, ukravši pritom matične knjige. Oskvrnuli su i grob fra Andrije koji se nalazi u samostanskoj crkvi i ukrali mu prsten. Njegov sadašnji vlasnik želi ga vratiti kući. Čuli smo se nekoliko puta. Očekujem njegov posjet i jako sam sretan zbog toga, zbog simbolike cijele priče – kaže fra Branko za Slobodnu Dalmaciju  koji je prije dvije godine ovdje preuzeo gvardijansku službu.