Božidar Kalmeta obećao prije dvadeset godina: Zadar će imati veletržnicu ribe!

0

Nalaz državne revizije o proračunu grada Zadra za 1998. godinu je porazan, s Gradom posluju samo povlašteni, nezakonski se dijele stanovi namijenjeni socijali, a kupnja automobila marke »audi« je očit luksuz na račun poreznih obveznika — komentirala je vijećnica Ingrid Antičević-Marinović u ponedjeljak na sjednici zadarskoga Gradskog vijeća nalaz državne revizije.

Gradonačelnik Božidar Kalmeta je odbacio ove primjedbe, rekavši da revizija nije stavila bitne zamjerke, da nije bilo nezakonitih radnji, prekoračenja Članovi Gradskog vijeća na sjednici  pozicija ni nenamjenskog trošenja sredstava. Klub vijećnika SDP-a ipak je zatražio da se poduzmu prijave protiv odgovornih osoba u Poglavarstvu zbog utvrđivanja nezakonitosti u nalazu državne revizije, za što je glasovalo samo pet vijećnika SDP-a. Nije prošao ni drugi prijedlog SDP-a, po kojem bi Gradsko vijeće tražilo od Poglavarstva da raskine ugovore o osiguranju života članova Poglavarstva, iako je Romano Meštrović (SDP) tvrdio da takvo osiguranje nije zakonito, te da se o tome odlučivalo samovoljno. Dok su uvjeti i mjerila za davanje u najam socijalnih stanova odgođeni za iduću sjednicu, vijećnici su jednoglasno usvojili odluku kojom se rok korištenja javne površine za postavu štandova izjednačava s kioscima. Rasprava je, makar je na koncu usvojena, izazvala odluka o ograničavanju broja pasa koji se mogu držati u naseljima na području grada Zadra. Od sada se u domaćinstvu mogu držati najviše dva odrasla psa, a na upit Ingrid Antičević-Marinović o tome što je s psećim priraštajem, odgovoreno je da se odluka odnosi na odrasle pse. Nadzor će provoditi veterinarska inspekcija, a kazne su predviđene u visini od sedam do 20 tisuća kuna.

O stanovima – naknadno

U ime Kluba vijećnika SDP-a, Ingrid Antičević-Marinović zatražila je prije početka sjednice da se s dnevnoga reda skine točka o prijedlogu kriterija za davanje u najam socijalnih stanova, jer je prijedloge izradila Komisija koju je imenovalo Gradsko poglavarstvo, bez konzultacije s nadležnom Komisijom Gradskoga vijeća. Za prijedlog vijećnice Antičević-Marinović glasovalo je osam vijećnika (SDP, HNS, HSS), te prijedlog nije prošao, ali je s 15 glasova usvojen drugi prijedlog Kluba vijećnika SDP-a, prema kojem kriteriji za dodjelu stanova na ovoj sjednici prolaze samo prvo čitanje, nakon čega se ipak prosljeđuju resornoj komisiji Gradskog vijeća koja će konačni prijedlog kriterija izraditi za iduću sjednicu, sazvanu prije jeseni. Ovome je prethodila vrlo burna rasprava u kojoj je vladajuća stranka inzistirala da se stanovi za socijalu pomaknu s »mrtve točke«, predloživši SDP-ovcima da iziđu u hodnik i za pola sata utvrde nove kriterije za dodjelu stanova. Gradonačelnik Božidar Kalmeta je kazao da govornica ne služi za političke obračune i da ne zna zašto je vijećnica Antičević-Marinović — nervozna…

Aktualni sat

Dr. Damir Mišlov i Željko Predovan (HNS) upitali su gradonačelnika Božidara Kalmetu zašto je kazao da je Trg pet bunara obnovljen zahvaljujući koaliciji HDZ-a i HSLS-a. Trg nije napravljen iz njihovih članarina, već iz gradskog proračuna, kazao je dr. Mišlov, na što je gradonačelnik Kalmeta istaknuo da je Trg napravila izvršna vlast, a ne stranke. Dr. Mišlova zanimalo je i reagira li se na davanje poslovnih prostora u podzakup, što je slučaj sa »Zadrankom« koja je prostor u Ul. Stjepana Radića dala u podzakup. Resorni član Poglavarstva Miljenko Rakvin rekao je da je inspekcija obaviještena i da je sve poduzeto da se sa »Zadrankom« ugovor raskine, a isti se postupak vodi i za prostor na Relji, na što je upozorila Ingrid Antičević-Marinović (SDP). Petar Kolanović (HSS) i Omerka Šarić (SDP) zanimali su se zašto se veletržnica ipak gradi u Benkovcu i hoće li Zadar ostati i bez Trgovačkog suda, na što je gradonačelnik Kalmeta odgovorio da će Zadar imati druge stvari, npr. veletržnicu ribe. Dr. Živko Kolega je kazao da ne treba odustati od inicijative da veletržnica bude u Zadru, a gradonačelnik je dodao da će Grad osigurati 200 četvornih metara u prizemlju Ureda za obranu za Trgovački sud, ali sud još nema predsjednika s kojim o tome može razgovarati. (Slobodna Dalmacija, 29.lipnja 1999.)

1 KOMENTAR

  1. A tisuču radnih mista u novoj luci Gaženica i hom port za kruzere , a zona CRNO, SIMENS, most do Anvone , tunel do otoka Ugljana, studentski kampus spojen mostom samuzejom stakla, cjelogodišnja brodska linija sa Anconom , Vrata Zadra, Montecaro , Kk Zadar igranje u Euro igi sa novom dvoranom, NK ZADAR -novi stadion 15000 gledaoca , hoteli sa 5 zvijzdica , Zadar destinacija kongresnog turizma , kontenjerska nova luka , izmještanje pruge iz Bibinja , itd…itd…a na kraju teški čorak od svih tih pustih obećanja i ostavljen grad u teškim dugovima .

  2. vi ste znali da komunisti lažu,lagao je tito i njegovi, lagao vrano i njegovi, a ovi drugi su svi podguzne muhe hadezeja i espedeja i čede milorada,šta vi komentatori hoćete dokazati da niste birali komunjare i orujunaše, koji su se rastočili u dvije vodeće partije i partijice sa kojim vladaju od devedesete jugo komunjare i čedo milorad pa ćemo upisati i njih sdss, hns, ids,hss,hsp as, i par uvozni četnika, srba, talijana partizanina kao sto je budimir, stevo,i vučić, kojemu “naša” KRAJICA kokolinda iđe često u positu! od stari i novi komonjara samo mozete dobiti četničku buraniju i dezerteriju iz jajca ,pripazite da se na sljedećim izborima ne ukakate u gaće kao i dosad!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime