Četiri OPG-a s Brača krenula su u revitalizaciju pomalo zapostavljenog otočkog proizvoda – varenika

“Brački varenik” još prije dvije godine dobio je od Europske komisije “oznaku europskog podrijetla” čime je upisan u “registar izvornosti”, a tako je i zaštićen na području cijele Europske unije.

Varenik služi kao dodatak umacima, a proizvodi se posebnim postupkom ukuhavanja soka groždja. Proces pripreme traje i preko dvadeset sati tijekom kojih se povećava koncentracija fenolnih spojeva, a ujedno se povećava i antioksidacikski kapacitet. 

OPG-ovi Ljubomira Kurtića, Šimice Žuvića, Jakše Cvitanića i Marka Franulića nastoje vratiti varenik u upotrebu i plasirati ga na tržište, te polako uspijevaju zaintrigirati zaljubljenike u kulinarstvo.

Varenik se opisuje kao slatka viskozna tekućina medne arome, a koristi se i u pripremi nekih od autohtonih bračkih slastica poput kumpeta. Dakako, varenik se može koristiti i u pripremi mesnih i ribljih umaka, sastavni je dio pašticade, gulaša, jela od divljači, dobro se slaže i kao ukras sladoleda. A brački se OPG-ovi trude predstaviti ga i domaćim i stranim gurmanima. Lagano i pomalo stidljivo pojavljuje se i u domaćim dućanima delikatesa.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime