Nije vijest kad pas ugrize čovjeka, nego obrnuto, pa valjda ista logika vrijedi i kad se građanin požali da ga je opljačkao – bankar?! I to, kako naš sugovornik sumnja – osobni, onaj koji vam u ime banke vodi sve financije, u dogovoru s vama i isključivo po vašem nalogu.

A građanin iz ove priče nije bilo tko: ime mu je Branimir Branko Cikatić, naš je proslavljeni sportaš, a u Volksbanci u Splitu su mu, tvrdi on sasvim ozbiljno i potpisuje svaku riječ, otuđili ni manje ni više nego 85.350 eura?! Odvjetničko društvo “Primorac i partneri”, koje zastupa sportaša i biznismena Cikatića, podnijelo je kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja koji je “29. prosinca 2006. u Splitu, kao djelatnik poslovnice Volskbank d.d., a s ciljem pribavljanja imovinske koristi, izvršio isplatu novca s deviznog računa Branimira Cikatića bez njegova znanja i odobrenja te isti neovlašteno zadržao za sebe”.  – Sumnjam da je riječ o mojoj osobnoj bankarici, a prema mojim informacijama, ona više i ne radi u splitskoj poslovnici Sberbanke. Zašto više nije na poslu, to bih i ja volio znati – kaže Cikatić, čiji su odvjetnici Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu podnijeli kaznenu prijavu koja ide na adresu Sberbanke d.d., koja je pravni sljednik Volksbanke ili jednostavnije – kupila ju je za 505 milijuna eura, koliko je iznosila njezina posljednja takva akvizicija 2012. godine. Najveća ruska banka Sberbank ima stopostotni udio u grupaciji Volksbank International (VBI), mediji procjenjuju vrijedan više od pola milijarde eura.
Bio je u bolnici

– Sporni nalog za isplatu gotovine u iznosu od 85.350 eura s mojega deviznog računa ne sadrži moj potpis, što se vidi u kopiji naloga koju su mi iz banke dostavili, a ja je sada dajem na uvid medijima. Ne samo da 29. prosinca 2006. godine nisam predignuo taj novac u splitskoj poslovnici tadašnje Volksbanke, nego sam u to vrijeme bio u bolnici, gdje sam hospitaliziran zbog sepse, pa to osobno nisam ni mogao sve i da sam htio. Očito je moja bolest iskorištena da me se grubo pokrade, a da sam zaista tada boravio u bolnici, može se vidjeti iz bolničke dokumentacije – kaže Cikatić i dodaje da su njegovi odvjetnici kontaktirali Upravu Sberbanke u nadi da će se ovaj slučaj riješiti bez sudskog postupka, no druga strana, tvrdi Cikatić, nije pokazala dobru volju za to. Cikatić je o svemu osobno razgovarao i s čelnicima Sberbanke u Rusiji, smatrajući, kako nam kaže, da su oni kao kupci Volksbanke odgovorni za sve što su u njoj zatekli – od novca na računima i imovine do sudskih sporova koji su izišli iz poslovanja Volksbanke.  Kaznena prijava protiv nepoznatog počinitelja ili počinjiteljice koja se usudila, ako je sadržaj prijave točan, pokrasti Hrvatskog tigra, a sastavio ju je odvjetnik Damir Primorac, podnesena je trećeg lipnja ove godine, a Cikatić se kune da neće od nje odustati sve dok ne vrati i zadnji cent koji mu pripada.

Spreman je mlatiti se

– Postoje indicije da nisam jedini kojem se ovako nešto dogodilo u Volksbanci, a tko je za to kriv i kako je to moguće, pokazat će istraga – uvjeren je Cikatić, koji je, kao u svojim najboljim danima, spreman mlatiti se s protivnikom u sudskom ringu do posljednje presude. – Pokušavaju me ignorirati, a bojim se da će to učiniti i vama – konstatira Cikatić i pogađa, jer u Sberbanci, pravnom sljedniku Volksbanke čijeg djelatnika, odnosno djelatnicu, Cikatić sumnjiči za tešku pronevjeru – nismo uspjeli iskamčiti nikakve odgovore. Tražeći da nam kažu što misle o kaznenoj prijavi, upite smo uputili na više adresa u marketingu i službi za javnost, dapače, odaslali im kompletnu kaznenu prijavu na uvid i precizno ih izvijestili o novinskim rokovima – no ni pisma, ni razglednice.  Možda će na sudu, ako do sudskog procesa dođe, a Cikatić tvrdi da hoće – biti rječitiji? (Slobodna Dalmacija)