Poprilično bizaran prizor konja koji galopira brzom cestom Solin – Klis ostavio je u čudu brojne vozače koji su se tom dionicom vozili u subotu oko 22 sata.

Nažalost, taj je galop završio sudarom konja i osobnog automobila VW passat splitskih registracijskih oznaka, pri čemu je konj usmrćen, no srećom, 45-godišnji vozač automobila prošao je bez ikakvih ozljeda. Kako neslužbeno doznajemo, domaći konj težak oko 350 kilograma započeo je svoju trku iz smjera Dugopolja prema Splitu, što su zabilježile i nadzorne kamere na cesti.  Usprkos poprilično gustom prometu koji se u oba smjera odvijao u subotu navečer, konj je nesmetano trčao sve dok se u njega kod zaseoka Smodlake, 200-tinjak metara prije tunela Klis – Grlo, brzinom od 80 kilometara na sat nije zabio passat koji je vozio iz smjera Splita prema Dugopolju i čiji vozač očigledno nije uspio izbjeći životinju. Kako smo doznali, passat je od udarca teške životinje znatno oštećen. Nakon sudara, pozvana je policija te higijeničarska služba AS Eko, čiji su djelatnici došli na mjesto nesreće 15-ak minuta nakon dojave i zatekli konjsku lešinu.

Gusti promet

Problem je potom bio, upravo zbog gustog prometa, pronaći način da se leš nesretne životinje što prije ukloni s prometnice, a to je bilo moguće jedino uz pomoć vučne službe. Nekih pola sata čekalo se na dolazak policije, potom na dolazak vučne službe, te naposljetku na završetak očevida pa je lešina uklonjena tek oko jedan sat noću. – Kad me je kći koja se automobilom vozila prema Splitu nazvala i rekla mi: “Mama, vidjela sam noge mrtvog konja na cesti”, mislila sam da se šali, nisam je ozbiljno shvatila. No, ona je bila šokirana tim prizorom i uvjeravala me da je vidjela konja kako leži nasred ceste – komentirala nam je jučer jedna Dugopoljka. Iako su nakon nesreće mnogi vozači pomislili da je konj možda ispao s nekog kamiona, čini se da je vjerojatnija varijanta da ga je vlasnik ostavio na ispaši na području Dugopolja jer je konj oko vrata imao konop, pa se možda preplašio vukova kojih ima u tom kraju te je u strahu pobjegao na cestu. Splitska policija obavila je očevid na mjestu nesreće, a jedan od policajaca je, kažu nam svjedoci, rekao da su vozači imali nevjerojatnu sreću i da je to moglo završiti s puno težim posljedicama.  S obzirom na to da je konj čipiran, neće biti teško preko veterinarske službe utvrditi tko je njegov vlasnik, a kad policija dobije izvješće veterinarske inspekcije, vidjet će se ima li elemenata za pokretanje kaznenog progona protiv vlasnika. (Slobodna Dalmacija)