Nedovoljna snaga i odlučnost Josipovića bili su presudni za gubitak na izborima, iako je njegov program bio vrlo dobar, kazao je Radimir Čačić u emisiji Pressing na N1 televiziji.

– Druga strana je organizirana, dobro vođena stranka, onakva kakva stranka treba biti i ja to cijeli život govorim, kazao je Čačić. Dodaje da su najniže plaće u Hrvatskoj u područjima koja su glasala za Josipovića. Kaže da je poduzetnička Hrvatska, okrenuta radu, glasala za Josipovića. – HDZ je jedna izvrsno organizirana i odlična stranka. Stranka je instrument, to je sustav. Stranke u Hrvatskoj su HDZ, HDSSB, IDS i HNS. To nije dječja igra. SDP nije još ni približno stranka, a HNS više ne postoji, rekao je Čačić.

‘Pusić bolja ministrica od Kitarović’

Na pitanje voditelja može li se zamisliti u vladi Tomislava Karamarka odgovorio je potvrdno. – Mogu se zamisliti u svakoj vladi koja poštuje neke civilizacijske standarde. Na pitanje je li Vesna Pusić bolja ministrica vanjskih poslova od Kolinde Grabar Kitarović, odgovorio je negativno.

‘Sinčić nudi samo nihilizam i destrukciju’

Komentirao je i odličan rezultat Ivana Vilibora Sinčića na predsjedničkim izborima i zaključio da Sinčić Hrvatskoj ne nudi ništa, samo “nihilizam i destrukciju”. Ljudi osjećaju da nije dobro i da ne idemo u dobrom smjeru, kaže Čačić, pa se javljaju protestni glasovi poput Laburista. – Sinčić ide s jednom pozitivnom, plemenitom željom, ali ne prepoznaje što je što i što može biti posljedica određenih odluka. Rješenja nisu u nihilizmu, niti u lustracijama, već u ljudima s konkretnim rješenjima, zaključuje.

‘Jedino rješenje je konverzija kredita u kune’

Čačić je komentirao posljednje odluke Vlade o fiksiranju tečaja franka te oprostu dugova najzaduženijim građanima. Smatra da su male šanse da ove mjere pomognu Vladi da se održi na vlasti i pobijedi na predstojećim parlamentarnim izborima. – Ovakve mjere se relativno lako donose, nije to nešto zahtjevno. Oprost dugova je nešto što je nužno, što je trebalo davno biti učinjeno. Nije bilo razloga zašto to nije učinjeno ranije”, kazao je Čačić te dodao da je Kukuriku vlada, kada je došla na vlast, zatekla potpuno nesređenu državu. Na upit je li ga začudilo što banke optužuju premijera da je u slučaju fiksiranja tečaja franka išao suprotno od dogovora s bankama, Čačić odgovorio je: – Nemoguće je raditi tako nešto bez banaka i protiv banaka. Stvari su jasne – ako imate plaće u kuni, neupitno je da dugoročna zaduženja ne mogu biti izvan zone koja je za vas kontrolabilna. Euro je međurješenje jer smo mi u EU, naše je gospodarstvo vezano na eure i naša kuna prati eure. Ipak, konverzija u kune je pravo rješenje, kazao je Čačić.

HNB je prepoznao opasnost i nije reagirao

Kazao je da se ušlo u manipulaciju te da su neke banke na to čak i upozoravale te da činjenica da država nije prepoznala tu opasnost nije upitna. HNB je prepoznao opasnost i nije upotrijebio obvezu reakcije i odluke, kaže Čačić i zaključuje da je to što guverner ništa nije napravio ključni krimen. – Ono što je premijer napravio je opasnije nego da nije ništa napravio, to je opasno zavaravanje i prebacivanje eksplozije u godinu dana. Želi se da izgleda kao da se to riješilo, kaže Čačić i dodaje da je najgore u cijeloj priči da postoje rješenja koja se ne koriste.

‘INA nije umrla, niti umire, niti će umrijeti’

Na upit što misli kakva će biti sudbina Ine, Čačić je rekao: – INA nije umrla, niti umire, niti će umrijeti. Ima odličnu poziciju riječke rafinerije, sisačke puno manje. Način na koji MOL gleda na tu situaciju i država su strateški različiti. – Hrvatska mora štititi svoje interese i to ne kroz sukob s MOL-om, već na način da se spusti učešće države na 25+1 uz ista prava i obveze koje je imao MOL u trenutku kada je bio u toj istoj poziciji, kazao je Čačić. (24sata)