Poduzetnik Milorad Pašalić najavio je sredinom veljače izgradnju Sportsko-kulturnog centra Apfel na prostoru nekadašnje Jugoplastike na Voliciji

Centar će se protezati na 14.000 m2 i imat će brojne sportske, kulturne i komercijalne sadržaje. Grad Makarska se, prema našim saznanjima, obavezao izgraditi pristupnu cestu do budućeg SKC Apfel i određeni radovi su već započeli. Kako sada stvari stoje, pristupni put mogao bi postati cestar razdora.

Redakciju portala Megamedia kontaktiralo je više čitatelja negodujući zbog pristupnog puta. Tvrde da se ta cesta radi na izrazito osjetljivom području bogatom podzemnim vodama. Tvrde i da za radove na pristupnom putu još uvijek ne postoji ni lokacijska ni građevinska dozvola.

Stoga smo se jučer zaputili na mjesto događaja gdje nas je dočekalo nekoliko vlasnika okolnih nekretnina. – Bageri su već nešto počeli kopati, cijela cesta je iscrtana, a nigdje građevinske table na kojoj bi se vidjelo tko je investitor, tko izvođač i tko je izdao građevinsku i lokacijsku dozvolu. Neki od nas su u nekoliko navrata razgovarali sa predstavnicima gradskih vlasti, pa čak i samim gradonačelnikom Paunovićem, no nismo naišli na razumijevanje, kazala nam je jedna čitateljica čija se zemlja nalazi tik uz pristupni put. Tvrdi da je predviđeno širenje puta, no ona se ne želi odreći svoje zemlje tek tako. Smagtra da zaslužuje adekvatno financijsko obeštećenje po tržišnoj cijeni.

Jedan od onih koji ne krije nezadovoljstvo namjerom rekonstrukcije i širenja pristupnog puta do budućeg SKC Apfel je i Ivica Mrkušić koji je davno izgradio veliki zid kako bi zaštitio svoju imovinu od vodenih bujica, a sada je taj zid navodno predviđen za rušenje. – Grad Makarska planira širiti put, ali preko tuđih parcela. Mi jesmo za gradnju, ali ne na našu štetu! Općepoznato je da na ovom području ima jako puno podzemnih voda koje su i danas aktivne. Imam dokumentaciju još iz vremena Austrougarske iz koje se lijepo vidi da je ovo područje Makarske bogato vodama i svim građevinskim radovima treba pristupati sa osobitom pažnjom. Ako će Grad Makarska rušiti zid kojeg sam izgradio, ja nemam ništa protiv, ali neka naprave novi i neka me obeštete za kvadraturu koju će uzeti proširena cesta preko moje parcele, kazao nam je Ivica Mrkušić koji razmišlja i o tužbi za određivanje privremene mjere zabrane radova dok se ne riješe svi prijepori.

Prema njegovim riječima, Zoran Paunović zna za aktualne probleme, no za sada nije ponudio konkretno rješenje. – Bio sam u Gradskoj upravi, razgovarao sam sa Zoranom Paunovićem, no ni jedan moj prijedlog nije prihvatio. Svoje zemlje se ne odričem i zahtijevam da Grad Makarska pokrije financijsku štetu koja će iz takvih radova proizaći, zaključuje Ivica Mrkušić.

Nije poznato kolika je vrijednost radova na izgradnji pristupnog puta, no građani s kojima smo razgovarali se pitaju zašto Grad Makarska žuri s radovima. Ima li drugih prioriteta u gradu umjesto da se novac poreznih obveznika usmjerava prema privatnim investitorima, u ovom slučaju Miloradu Pašaliću? – Nadamo se da ovo neće biti još jedna mrlja gradskih vlasti i da će sve na kraju ispasti pošteno. Ovako se stječe dojam da SDP-ova gradska vlast preferira svoje simpatizere među poduzetnicima, vraća nekakve usluge, kazao nam je jedan od čitatelja s Volicije.

Da bi se izbjegla takva percepcija, Zoran Paunović bi mogao poraditi na transparentnosti. Uostalom, i sam je u više navrata isticao kako mu je javni interes ispred privatnog. Ako je to dosuta tako, onda čudi da se iscrtava cesta, a da o skorim radovima vlasnici okolnih parcela nemaju pojma. U međuvremenu smo poslali dopis i Gradu Makarskoj čiji ćemo odgovor naknadno objaviti jer do objave ovog članka nismo dobili tražene informacije.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime