Svojedobno je od virske općinske tvrtke Čisti otok d.o.o. vijećnica Općinskog vijeća Općine Vir, Jadranka Okreša zatražila temeljem Zakona o pravu na pristup informacija određene podatke, između ostalih, i listu dužnika kojima je dug otpisan

Umjesto da u cilju transparentnosti poslovanja postupe po Zakonu o pravu na pristup informacijama, Željan Kalac kao direktor te njegovi suradnici odbili su dati traženu informaciju. Po prijavi Jadranke Okreše, reagira i Povjerenik za informiranje RH te nalaže tvrtki Čisti otok d.o.o. Vir da moraju dati tražene podatke jer ne postoji razlog zašto bi iste bile nedostupne javnosti.

Međutim, u Čistom otoku kojim ravna Željko Kalac kao direktor, odbijaju postupiti po obvezujućem nalogu Povjerenika za informiranje RH i ustraju u skrivanju informacija od građana. Idu i korak dalje te putem odvjetničkog društva Marinović i partneri tuže Povjerenika za informiranje Visokom upravnom sudu u Zagrebu!

Na njihovu žalost, početkom srpnja ove godine, vijeće Visokog upravnog suda u Zagrebu koje se sastoji od tri sutkinje i jedne sudske savjetnice donose presudu prema kojoj je Povjerenik za informiranje bio u pravu kada je stao na stranu Jadranke Okreše. Temeljem presude, Čisti otok je dužan dati sve tražene informacije aktualnoj vijećnici Općinskog vijeća Općine Vir, a detalje možete vidjeti u presudi koju objavljujemo ispod ovog teksta.

Zanimljivo je do koje mjere su spremni ići virski čelnici, direktori i ostali koji su naslonjeni na općinski proračun u nezakonitom skrivanju informacija. Ovo im, naime, nije prvi put. Građani, kada su u pitanju Općina Vir i njihova trgovačka društva i ustanove, teško mogu do informacija. Ipak, upornost vijećnice Okreše nije bila uzaludna.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime