Iza nas je razdoblje nešto hladnijeg vremena, no Dalmaciju očekuju topliji mjeseci, jer će srednje temperature za studeni, prosinac i siječanj biti više od prosječnih. Zaključuje to stručni tim Državnog hidrometeorološkog zavoda, u kojem su upravo izradili tromjesečnu prognozu za Hrvatsku.

– Prema službenom prognostičkom materijalu, a izvor kojim se vodimo je Europski centar za srednjoročnu prognozu vremena ECMWF iz Readinga u Velikoj Britaniji, u razdoblju od studenog do siječnja na području Dalmacije srednja tromjesečna temperatura očekuje se višom od klimatološkog srednjaka. Pozitivna odstupanja od prosjeka moguća su i izraženija u prosincu i siječnju – kaže meteorologinja Dunja Plačko-Vršnak iz Službe za vremenske analize i prognoze Državnog hidrometeorološkog zavoda. Znači li to da u Dalmaciji uopće neće biti hladnoće?
– Iako se tijekom sljedeća tri mjeseca očekuje srednja temperatura zraka viša od uobičajene, moguća su i kraća hladnija razdoblja – previđa Plačko-Vršnak. Tako se lako mogu ponoviti udari bure jači od 100 kilometara na sat, kakve smo imali posljednjih dana.  S obzirom na to da smo prošlih dana bili na udaru jake ciklone s kišom, koja je donijela elementarnu nepogodu na šibenskom području, sve će zanimati hoće li nas ekstremne kiše pratiti u sljedećim mjesecima. – Tromjesečna količina oborine predviđa se uglavnom oko prosjeka, a najmanje oborina očekuje se u prosincu – predviđa meteorologinja.

Rekordi 21. stoljeća

I rujan iza nas bio je najtopliji u povijesti meteoroloških mjerenja. Ovaj podatak je u svom redovitom mjesečnom izvješću upravo objavila Američka državna uprava za oceane i atmosferu NOAA. Nakon veljače, ožujka, svibnja, lipnja, srpnja i kolovoza, rujan je sedmi ovogodišnji mjesec koji je na Zemlji bio rekordno topao. Temperaturno odstupanje od prosjeka, 0,90 stupnjeva, je za ovogodišnji rujan najveće mjesečno temperaturno odstupanje zabilježeno od siječnja 1880. godine, od kada postoje temperaturni podaci na globalnoj razini. Među prvih deset mjeseci s najvećim temperaturnim odstupanjem od globalnog mjesečnog prosjeka samo jedan mjesec nije iz 21. stoljeća. To je bila veljača iz 1998. godine, koja je bila za 0.86 stupnjeva Celzijevih toplija od globalnog mjesečnog prosjeka za veljaču. Globalno zagrijavanje dovodi i do zagrijavanja mora i oceana, pa su stručnjaci NOAA izračunali da je prosječna globalna temperatura kopna i oceana u rujnu ove godine bila za 0,90 stupnjeva veća od temperaturnog prosjeka za kolovoz za 20. stoljeće, a on iznosi 15 stupnjeva Celzijevih. Rekordna ili znatno iznadprosječna površinska temperatura oceana je zabilježena na središnjem dijelu ekvatorijalnog Pacifika kao posljedica daljnjeg jačanja klimatskog fenomena El Nino koji će, na sreću, ipak zaobići naše područje. (Slobodna Dalmacija)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime