Dan žalosti u Hrvatskoj

0

U Hrvatskoj je dan žalosti posvećen žrtvama potresa koji je 29. prosinca pogodio Sisačko-moslavačku i okolne županije te odnio sedam života. Jedna je djevojčica poginula u Petrinji, pet osoba u Majskim Poljanama kod Gline i orguljaš u crkvi u Žažini. Ozlijeđeno je više desetaka ljudi

– U žalosti za poginulima i u bratskoj blizini sa svima koji pate, molit ćemo Boga da nas očuva od daljnjih stradanja i patnji te ojača u nadi, vjeri i ljubavi, poručuju iz Zagrebačke nadbiskupije, uz poziv svima da se u tu euharistiju uključe svojom molitvom.

U potresu je život izgubilo sedam osoba i ozlijeđeno više desetaka. Prema dosadašnjim procjenama, oštećeno je više od 2000 objekata. Razrušene su brojne kuće, zgrade i institucije, a najviše je stradao centar Petrinje.

Dan žalosti označava se obveznim isticanjem zastave RH na pola koplja na svim zgradama u kojima su smještena tijela državne vlasti i tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te zgradama u kojima je sjedište ili se obavlja djelatnost pravnih osoba, odnosno u kojima fizičke osobe obavljaju samostalnu djelatnost.

Na dan žalosti ne mogu se održavati zabavne priredbe. Pravne osobe koje obavljaju televizijsku i radijsku djelatnost svoje programe prilagodit će obilježavanju toga dana.(HRT)