Snažna hrvatska jedriličarska tradicija doživljava danas svoju godišnju kulminaciju. Naime, danas je iz Splita preko dvije tisuće jedriličara krenulo na najprestižniju pa i najzahtjevniju hrvatsku  regatu – popularnu Višku. Ova najveća odobalna regata,  koja od posada traži maksimum vještine i iskustva,  okuplja ono najbolje od hrvatskog i europskog jedrenja, sportaša ali i onih samo koji uživaju u jedrenju, a vozi se punih 29 nautičkih milja i to dva puta – od Splita do Visa i – nakon dana odmora – nazad prema Splitu.

Prvog dana regate nakon starta iz Splita u 9 ujutro, jedrilo se po umjerenom zapadnjaku a prva je u Vis stigla posada broda Polet Furioso s kormilarom Nikolom Deškovićem iz JK Labud-Split koji je ujedno i organizator ove regate, dok je kao druga, samo osam sekundi kasnije uplovila slovenska posada broda Generali iz JK Mariborčanka koju je predvodio kormilar  Samo Žvan. Obje posade jedrile su na brodovima istih performansi te je na koncu odlučila kombinacija taktike i velikog iskustva. Inače, slovenska je posada vlasnik rekorda regate kojega su postavili prošle godine kada su od Splita do Visa došli u vremenu od 2.14 minuta, brže nego što vozi trajekt Split-Vis. Odlični su bili i trećeplasirani nakon prve etape, posada broda “Fatamorgana 2”  s kormilarom Tomom  Stipanovićem iz kluba Mornar-Split.

„Jedno vrijeme smo jedrili u formaciji “Fatamorgana”, “Polet”, “Generali”, no mi smo uspjeli nakon Vrata preteći “Fatamorganu”. Uslijedio je dvoboj s “Generalijem”. U 30 metara, pa u nekih tri dužine broda smo se “tukli”, i prvi smo ušli u cilj. Odlučila je vještina jedrenja pred samim ciljem, nešto mudrosti i sreće. Ovo je draž jedrenja“ – rezimira Žarko Dešković, predsjednik JK Labud iz Splita.

„Ona super bonaca koja je najavljivanja, srećom nije uspjela omesti našu prvu etapu Viške. Lipo smo startali sve po protokolu, odjedrili po planu i sada nas čeka subota sa trapez regatom unutar viške luke, te u nedjelju nazad put Splita“ kaže Toni Mlikota, direktor Viške regate.

Posade 154 jedrilice koje nose dvije tisuće sudionika, među kojima je i sve više profesionalnih jedriličara iz desetak država,  u Visu je tradicionalno dočekao i topli obrok – porcije fažola na brujet. Višani će na svoje doći sutra kada će moći uživati u revijalnoj „regati u Viškom portu“ i mnogim drugim zabavnim programima koje su organizatori pripremili za natjecatelje, goste i mještane Visa.

Pobjednika ovogodišnje regate znat ćemo u nedjelju16.10.  kada će regata iz Visa krenuti u  9 sati, dok će Split će pobjednika dočekati već oko 13 sati, na velikom molu ACI marine. Lukobrani Splitske luke i ACI-a, te Sustipan ponovno će biti prekrasan prirodni amfiteatar za praćenje cilja regate.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime