Predsjednik zadarskog SDP-a i gradski vijećnik Daniel Radeta poslao je medijima priopćenje vezano uz zavrzlamu oko proračuna za 2023.godinu

Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Isključivi krivac za trenutnu situaciju oko Proračuna u Gradu Zadru je HDZ, to jest, gradonačelnik Branko Dukić i njegovi savjetnici koji su donijeli Odluku o obustavi izvršenja Proračuna za 2023 godinu.

Za to nisu krivi, niti vijećnici kluba Akcije mladih niti Enio Meštrović, a najmanje Klub vijećnika SDP-a Zadar. 

Ovdje moram napomenuti kako smo mi, kako prošle tako i ove godine, u Proračun ugradili naše politike koje su postale sastavni dio tog istog dokumenta poštujući kompletan Zakon i proceduru.

Paradoks u svemu ovom je da moralne prodike o tom što je zakonito a što nezakonito, moramo slušati od stranke koja ima sudsku presudu za kriminalno udruživanje i korupciju.

Jedini tko ponovno nije poštovao Zakon i to onaj o Proračunu, je upravo HDZ koji je imao 3 radna dana da utvrdi zakonitosti i nezakonitosti u amandmanima. Pravne i stručne službe Grada Zadra nisu smjele dozvoliti da se nezakoniti amandmani, ako ih je bilo, nađu u Dnevnom redu kod donošenja Proračuna.

O tom najbolje govori i pročišćeni tekst Zakona o Proračunu članak 38., u glavi “Predlaganje proračuna” stavak 4. koji jasno nalaže kako se procedura kod donošenja Proračuna u Saboru, na odgovarajući način odnosi i na jedinice lokalne i područne samouprave, tako da je sve što je nezakonito ipak trebalo ostati na pisarnici.

Zastrašivanja građana o tom da neće biti struje, vode, sezone, a od danas i plaća u gradskim poduzećima zbog amandmana oporbe je samo kampanja HDZ-a koji je u ovih nekoliko dana pokazao da im je stalo jedino do njihovih izvršnih funkcija s apsolutnom kontrolom Proračuna i institucija, čak do te mjere da su spremni zaustaviti kompletan grad i projekte.

Dragi sugrađani, zaposlenici i razne sportske Udruge i kulturne ustanove, u izglasanom Proračunu za 2023. ima najviše novca ikad, za plaće, za sve proračunske korisnike i za sve projekte., ali najmanje za ljude poput njih koji su sebe stavili ispred Zadra i naših institucija. 

Kad su nas već doveli u ovu situaciju pozivam gradonačelnika Branka Dukića da donese Odluku o nužnom financiranju kako bi Grad mogao nastaviti s redovnim isplatama plaća i svega onog nužnog dok Ministarstvo financija ne utvrdi zakonitosti i nezakonitosti Proračuna.

Uvrede i omalovažavanja vijećnika sigurno neće doprinijeti raspletu ove situacije.

Svjestan sam da imate probleme u svojim redovima, da ste međusobno posvađani, da vam je predsjednik Kluba vijećnika podnio ostavku i uzeo mandat, a da vam onaj drugi predsjednik Šime Erlić, piše priopćenja sa 10 dana zakašnjenja i nema vremena baviti se  Zadrom iz Zagreba, no sve navedeno nije, niti smije biti, razlog da zaustavljate Zadar!”.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime