Vir je već dva dana bez liječnice koja je zbog zdravstvenih tegoba morala otići na bolovanje. Uzalud su danas pacijenti čekali ispred ordinacije očekujući zamjenu. Liječnika naprosto nema

Nadležni Dom zdravlja Zadarske županije rješenja za ovaj problem nema. Poslovično nepripremljeni na ovakve situacije, u Domu zdravlja na čelu sa politički postavljenom ravnateljicom Renatom Bek, se pravdaju kako im nedostaje liječnika. Neki od liječnika su na specijalizacijama, neki odoše u mirovinu, a neki nažalost, kao na Viru, zbog zdravstvenih razloga ne mogu obavljati svoj posao.

Osnovna zdravstvena zaštita na Viru koji preko zime broji oko 3.000 stanovnika je nedostatna. – Kao da nam nije dovoljno štete naneseno zbog čudnovatog zapošljavanja medicinske sestre za koju postoji osnovana sumnja da nema valjano obrazovanje, sad smo ostali i bez liječnice, kazala nam je jedna gospođa i dodaje kako već mjesecima imaju problem sa uzimanjem uzoraka krvi. – Zbog medicinske sestre koja izbjegava obavljati svoj posao, mnogi od nas moraju odlaziti u Zadar, a samo autobusna karta iznosi 62,00 kune. Tko će nam to refundirati?, pita se.

Renata Bek

Da je situacija sa zdravstvenom zaštitom na Viru alarmantna dokazuje i pismo liječnice koja je trenutno na bolovanju i kojeg je uputila ravnateljici Doma zdravlja Zadarske županije Renati Bek. U tom pismu posebno upozorava na medicinsku sestru (podaci poznati redakciji, op.a.) koja, čini se, ne zna kvalitetno obavljati svoj posao.

– Radila sam mnogim sestrama do sada, a sa ovakvom sestrom ne… Krši zakon o GDPR-u  u konkretnom tj. mom slučaju, a i pacijenti mi se žale da po selu širi informacije o njihovim dijagnozama i terapiji. Ne obavlja posao medicinske sestre, ne radi trijažu, ne upisuje pacijente u čekaoni. Radim posao doktora i medicinske sestre. Kako da budem i doktor i sestra? Gdje je tu odgovornost? Radim od 7 do 16 h i ne stignem otići obaviti fiziološke potrebe, piše liječnica Renati Bek i nastavlja: “… bojim je se! Situacija se je svakim danom sve gora. Hoće li se početi tući sa pacijentima? Nema osnovnog znanja iz struke i komunikacije. Viče na pacijente u čekaoni, viče na mene i prijeti „ako se ta i ta situacija“ ponovi da će otići sa radnog mjesta. Otvara vrata ordinaciju dok je u njoj  polugola pacijentica-hitan slučaj i naređuje pacijentici da objasni pacijentima u čekaoni zašto je ušla. …ogovara pacijente prisutne u čekaoni… Na upozorenje da je ampulama istekao rok odgovara-„ništa neće biti pacijentima“. Ukinula je vađenje krvi utorkom iako je preporuka laboratorija da se ne šalju ljudi u bolnicu radi gužvi a i trošak im je 62 kn samo autobus. Jedan pacijent je rekao da će joj donijeti račun da mu vrati 500 kn jer mu 2 četvrtka zaredom nije mogla izvaditi krv. Ne poznaje lijekove koji se koriste prilikom reanimacije…., piše liječnica sa Vira.

Hoće li Renata Bek uspjeti riješiti problem na Viru ili će kao i puno puta dosad ignorirati problem, ostaje za vidjeti. Dotad, pacijenti sa Vira nemaju drugog izbora nego po zdravstvenu zaštitu krenuti preko mosta…

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime