HDZ-ov gradonačelnik Zadra, Branko Dukić obratio se još jednim priopćenjem javnosti vezano uz proračun za 2023.godinu. Priopćenje objavljujemo u cijelosti

“Na žalost nakon današnjih istupa po prvi put u životu moram priznati da rasprava, razgovor, argumenti ne pomažu i da je trojka odlučila odvesti grad u blokadu. 

Još jednom, radi javnosti moram ponoviti dvije vrlo važne činjenice, od kojih će spomenuta trojka prvaka Akcije Mladih, NL Enija Meštrovića i SDP-a u narednim dana bježati glavom bez obzira, obmanjujući pri tome javnost na razne načine.

Prvo, Zadar ima nezakonit proračun! Nezakonit zbog izglasavanja nezakonitih amandmana od strane vijećnika SDP-a, AM i nezavisne liste Enija Meštrovića.

Drugo, nikad u zadnjih 30 godina Zadar nije bio u situaciji u kakvoj je danas. Ovo je posljedica neodgovornog ponašanja Akcije Mladih, NL Enija Meštrovića i SDP-a. Isključivo njihova. Nema primjera u Hrvatskoj sličnog ovome koji mi imamo danas u Zadru.

Cijeli svoj život se trudim raditi odgovorno i tražiti kompromis. Kao liječnik i posljednjih godina kao gradonačelnik ponašam se tako da tražim razgovor, suradnju, ali i odgovornost.  Nakon svega proteklih mjeseci dužan sam obavijestiti građane o situaciji u kojoj se nalazimo. 

Iako smo ih više puta upozoravali da su im amandmani nezakoniti, iako su sad konačno i sami shvatili da su im amandmani nezakoniti oni i dalje ustraju. Zašto? Zato jer mogu! Bilo je raznih izazova u povijesti Zadra, ali po prvi put u 31 godinu je većina u gradskom vijeću potpuno blokirala grad. 

Formalni rok za povlačenje nelegalnih amandmana je do ponedjeljka, no već sad je jasno da od toga nema ništa. Nakon toga ćemo se ponovno obratiti Ministarstvu financija koje će izvršiti nadzor, a ja ću donijeti potrebne odluke kako bi svi građani koji imaju pravo na naknade iz proračuna ostvarili svoja prava. 

Na žalost ovo znači i zaustavljanje svih investicija, ali rušenje i bijeg od odgovornosti su rukopis većine u Gradskom vijeću. 

Mogu se nekome ja osobno sviđati ili ne, može se kritizirati moj rad, ali nikad nisam bježao od odgovornosti ni u ratu, ni u bolnici, na koncu sa svojim imenom i prezimenom sam se dva puta izložio pred građane i oni su me dva puta izabrali i dali mi povjerenje koje me obvezuje. S druge strane imamo ekipu koja bježi. Boje se izbora, boje se odgovornosti, pobjegli su iz Znanstvene knjižnice i košarkaškog kluba u manje od godinu dana glavom bez obzira, a sad se nisu u stanju nositi s vlastitim pogreškama i ispraviti nezakonitosti. Na žalost trpe svi građani, trpi Zadar i trpi naša budućnost. 

Sve što mi zakon dopušta ću napraviti kako bi ovo vrijeme prošlo što bezbolnije, ali bojim se da se s ovakvom neodgovornom većinom u gradskom nemamo čemu nadati ni u skoroj budućnosti. Nije ugodno, najradije bih se vratio svojoj struci, ali nemam pravo pobjeći od problema i ostaviti Grad u trenutku kad su ga neodgovorni vijećnici doveli u ovakav problem.

Branko Dukić, gradonačelnik

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime