Connecting Europe Express, poseban vlak kojim se obilježava Europska godina željeznice 2021., krenuo je s lisabonskog kolodvora 2. rujna. Na petotjednom putu do Pariza, kamo će stići 7. listopada, zaustavit će se u više od 100 mjesta i gradova te u 36 dana povezati 26 zemalja. Connecting Europe Express rezultat je uspješne suradnje Europske komisije, Zajednice europskih željezničkih i infrastrukturnih društava (CER) i brojnih drugih partnera

Uz organizaciju ovoga vlaka, Europska komisija u 2021. pokrenula je niz aktivnosti kako bi se građane i gospodarstvenike potaknulo na korištenje željezničkog prijevoza te time pridonijela cilju Europskog zelenog plana prema kojemu bi Europska unija do 2050. trebala postati klimatski neutralna, informira Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Connecting Europe Express doći će i u Hrvatsku, odnosno na zagrebački glavni kolodvor u subotu, 11. rujna u 18.56 sati, a 12. rujna u 11.30 sati nastavit će putovanje iz Zagreba prema Beogradu.

U vlaku će biti predstavnici Europske komisije i CER-a, a vlak će dočekati zamjenica direktora Opće uprave za mobilnost i promet (DG MOVE) Maja Bakran Marcich, gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević i državni tajnik za željeznice u ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Alen Gospočić, koji će održati pozdravne govore, te predstavnici hrvatskoga željezničkog sektora. Po dolasku vlaka bit će održan kraći prigodni program uz nastup Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO. 

Vlak će putovanje nastaviti prema Beogradu 12. rujna u 11.30 sati s 1. perona Zagreb Glavnog kolodvora.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime