Općina Jasenica dobila je novu lokaciju za rekreaciju i igru. Novo školsko igralište uz Osnovnu školu Petra Zoranića u Maslenici prilagođeno je potrebama djece i mladih kada je u pitanju rekreacija, kao i njihovim afinitetima kada je u pitanju igra i boravak na svježem zraku

Radi se o obnovi postojećeg igrališta za više sportova. S obzirom na to da je sigurnost uvijek prioritet kada su djeca u pitanju, projekt je povjerent ovlaštenom arhitektonskom uredu, koji je napravio rješenje u skladu s Prostornim planom uređenja Općine Jasenice, dok je za radove bila zadužena tvrtka TIM d.o.o. iz Nadina.

Načelnik Općine Jasenice Martin Baričević istaknuo je kako su projekti poput ovih vitalni za napredak zajednice i ulaganje u budućnost. “Sportska infrastuktura jedan je od prioriteta  Općine jasenice i zato smo se prijavili na Natječaj za sufinanciranje izgradnje, građevinskog zahvata i opremanja sportskih građevina u 2021. Godini, koje je raspisalo Ministarstvo turizma i sporta. Tim sredstvima želimo obnoviti školsko športsko igralište u Rovanjskoj, pa se nadamo da će projekt biti odobren i da ćemo se i njime ponositi, kao novim igralištem u Maslenici.”

Po projektu, igralište je opremljeno novom podlogom iz polipropilena, s pripadajućim oznakama za više sportova (rukomet i mali nogomet (futsal)). Sanirana je postojeća ograda i ugrađene su sjedalice bez naslona na tribinama uz igralište. Tribine su kapaciteta 300 posjetitelja, za koje je predviđen isti broj sjedećih mjesta. Podloga koja je ugrađena na samom igralištu u skladu je sa europskim standardnim sportskih borilišta. Neke od prednosti podloge su brzo i jednostavno sastavljanje i rastavljanje bez lijepljenja za vanjsku i unutarnju upotrebu, kao i jednostavna zamjena oštećene pločice na bilo kojem mjestu u prostoru. Trajna ili mobilna podloga prema sastavu je najčvršća sportska podloga na tržištu, te ne zahtjeva hidroizolaciju podloge, kao 90% ostalih vanjskih sportskih podloga. Odlikuju je vrlo visoka dimenzionalna stabilnost, antibakterijsko i antimikrobno svojstvo, te je otporna na sve utjecaje, kemikalije, sol, vlagu, fungicide, te ne blijedi na suncu. Kompletna podloga igrališta učvršćena je rubnjacima koji su ugrađeni oko cijelog igrališta. Na igralištu su postavljena i dva rukometna gola, dok njegov centar krasi grb Općine Jasenice.

Znanstveno je dokazano da je igra na otvorenom važan čimbenik mentalnog zdravlja te da djeca koja se više igraju vani postižu bolje rezultate u pismenosti, računanju, kritičkom razmišljanju i pažnji. S obzirom na to da na području Jasenice ne postoje sportske dvorane (izgradnja jedne u planu je upravo u osnovnoj školi Petra Zoranića), ovim projektom želi se potaknuti razvoj sportske infrastrukture, vodeći pritom računa o promicanju jednakih mogućnosti bavljenja sportskom aktivnošću svih mještana Općine Jasenice, a u prvom redu djece.

Općina Jasenice uvijek aktivno djeluje kada je u pitanju briga za djecu i mlade, te potiče natalitet poduzimanjem različitih mjera. Naime, uz novčane potpore za novorođenčad, s 370.000 kuna sufinancira se smještaj djece u vrtiće, dok se učenicima financira školski radni pribor. Općina Jasenice financijski pomaže i studentima, sufinancira prijevoz učenika, a nedavno je potpisan i ugovor za gradnju Dječjeg vrtića Ljubičica u Maslenici, u vrijednosti od 10.902.508 kuna, sufinanciran putem EU fonda i iz općinskog proračuna.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime