Zamjenik načelnika općine Jasenice Dane Rončević danima odlazi službenim automobilom obavljati vodoinstalaterski posao kod prijatelja usred radnog dana

Dane Rončević je vrijedni HDZ-ov donačelnik općine Jasenice. Usput je i vrijedni načelnik Stožera civilne zaštite. Zašto vrijedni?

Zato što već danima usred radnog vremena službenim općinskim autom odlazi kod prijatelja obavljati vodoinstalaterski posao.

Možda se sjećate marljivog donačelnika iz našeg ranijeg teksta, u kojem ga je susjed optužio da mu fekalije iz njegove septičke jame cure u kuću. Tada, čini se, nije posegnuo za zaboravljenim zanatom. Ali, ako ste tada slučajno propustili taj detalj, nema veze. Sad ćemo ga osvježiti.

Političar, prometni tehničar i vodoinstalater

Dane Rončević je, kako smo rekli, zamjenik općinskog načelnika u općini Jasenice. Član je HDZ-a, a u imovinskoj kartici navodi da svoj posao obavlja volonterski. Doduše, dobiva naknadu od četiri tisuće kuna, ali eto, volonter je. Po struci je prometni tehničar i, kad ne sjedi u zgradi općine, radi kao ophodar u Hrvatskim autocestama. Tamo dobiva plaću od gotovo devet tisuća kuna. Dobiva i preko 45 tisuća kuna godišnje od ‘imovine i imovinskih prava’. 

Ali poduzetnom Dani ni to nije dosta pa u fušu radi kao vodoinstalater. Od jučer ga lokalci u Maslenici primjećuju kako službenim autom dolazi kod prijatelja, odjeven u zeleni radni kombinezon, s alatom u rukama. Usred radnog vremena. Dobili smo i fotografije njegove službene Mazde parkirane u blizini stana u kojem je radio, snimljene u utorak ujutro, oko 11 sati. Nije bilo druge nego poslati čovjeka na teren, pokušati izmamiti Rončevića iz rabote i popričati s njim. Ali, nije se dao. 

“Morete pisati što hoćete”

To vam je službeni općinski auto, pitali smo gospodina donačelnika nakon diktiranja registracije.

– Je, službeni je.

Dobro, a zašto službenim autom idete na vodoinstalaterski posao usred radnog vremena?

– To su vam gluposti. Nemojte. Samo sam došao vidjeti i idem ća. Tu sam kod prijatelja, samo sam došao vidjeti kupaonu. Radit ću mu je kasnije, za vikend, ali doći ću sa svojim autom – pojašnjava Dane. 

Vi ste prometni tehničar i bavite se vodoinstalaterstvom, pitamo za svaki slučaj.

– Da, to sam isto završio – izvijestio nas je vodoinstalater Rončević.

Dobro, svjedoci nam kažu da ste tu već dulje vremena, obavještavamo ga. 

– Ja? Što da vam kažem. Ne radim, samo sam došao vidjeti. Kolega radi. Samo sam na pola sata došao i vi morete pisati što hoćete – ustvrdio je Dane. 

Ovdje valja napomenuti kako se ovaj razgovor vodio u 13 sati, više od dva sata otkad smo zaprimili fotografije Rončevićeve službene Mazde parkirane pred stanom u kojem je radio.

Dobro, a hoćete li izaći ispred? Da popričamo malo, pokušali smo.

– Ne želim izaći, to su gluposti.

Radni dan je, a vi niste u općini, podsjećamo ga.

– Ja sam volonter, nisam profesionalac. I još radim u jednoj firmi – kaže Dane volonter, ne profesionalac.

Radite u općini, HAC-u i još ste vodoinstalater. Stvarno ste polivalentni, primjećujemo.

– Molim?

Kažem, imate puno talenata. 

– E. Hvala Bogu – kazao je polivalentni Rončević i poklopio slušalicu. 

Priznanje na kraju

Ipak, inzistirali smo i nazvali opet. Dali smo mu do znanja da su ga ljudi viđali pred tom zgradom u službenom autu, u radnom kombinezonu, s alatom u rukama. I jučer i danas. 

– Bio sam kod prijatelja. Došao sam mu pokazati. Otvorio sam alat i otišao ća. To moj kolega radi, to sve. Moj prijatelj, a ja sam mu samo došao pokazati kako se radi. On štema, a ja mu kažem što treba oštemati. Što ima veze? Ne smijem ići po selu? Ja sam volonter – ponovio je volonter Rončević.

Svejedno dobivate četiri tisuće kuna naknade, podsjećamo ga.

– E, i? A šta da vam kažem? Ne smijem se nigdje kretati ni nigdje ići? Nisam ja tu dva sata, ja odem pa se vratim. Kakva dva sata. I jučer sam isto navratio. Ima tu puno posla, znate kako je renovirati stan, a od općine do njega je minutu vožnje – uvjerava nas donačelnik.

Ipak, jedna stvar u njegovoj priči se ne poklapa. Zašto je onda bio u radnom kombinezonu?

Dane je udahnuo, zastao na trenutak i napokon se otvorio.

– Da budem iskren, trebao sam mu samo jednu cijev skinuti. I još nešto napraviti – pokajnički je kazao Dane Rončević, HDZ-ov donačelnik općine Jasenice, prometni tehničar i povremeni vodoinstalater. 

Zvali smo i načelnika Martina Baričevića, o kojem smo ranije ekstenzivno pisali (pogledajte onaj tekst o njegovom sinu koji je završio privatnu školu novcem općine), ali on nam nije odgovarao na pozive. (24sata)

3 KOMENTARI

  1. Svakako je pohvalno da čovik – radi… za razliku od mnogih uhljeba i lupeža koji svoje općine drže za ćaćinu im prčiju i iz njih otimaju i wc papir….. to šta je uzeo općinsko vozilo da rdi privatni posao nije u redu ali nije ni neki veliki prekršaj da bi se novine morale time baviti.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime