Nedavno je u Posedarju održan sastanak na kojem su predstavnici Ministarstva pravosuđa i uprave i Ministarstva financija govorili o tzv. funkcionalnom spajanju jedinica lokalne samouprave

Prema tom modelu, općine Starigrad, Jasenice; Posedarje i Grad Obrovac bi putem jedne uprave upravljali svim dječjim vrtićima. Održaše čelnici općina i grad Obrovca mnoge sastanke, ali od povezivanja još uvijek ništa, a kad će, ne zna se.

Umjesto jalovih priča o funkcionalnom povezivanju, pazi sad, vrtića, možda bi bolje i uputnije bilo govoriti o budućnosti turističkih zajednica. Turističke zajednice Starigrada, Posedarja, Jasenica i Obrovca, pa i neke druge mogle bi se fuzirati u jedan zajednički turistički ured sa bitno manje zaposlenih koje građani vole nazivati uhljebima.

Nerijetko se posao turističkih zajednica na potezu od Starigrada do Obrovca svodi na organizaciju koncerata, ribarskih večeri i sl. Tu i tamo pod krinkom promocije svoga kraja, o trošku poreznih obveznika predstavnici turističkih zajednica otputuju u inozemstvo, odsjednu u nekom lijepom hotelu i pokupe dnevnice.

Dobra volja prepoznatog problema ovakvog ustroja turističkih zajednica i obveza čelnika općina i gradova kao predsjednika istih da izaberu po novom zakonu direktore svojih ureda, trebali bi iskoristiti za funkcionalno povezivanje, formiranje ponude i kao takve jedinstvene njezino prezentiranje na turističkom emitivnom tržištu. Ovako objedinjena turistička ponuda bi koristila sve benefite kod mogućih stranih partnera. Regija triju mora nacionalnog parka, parka prirode ljepotice Zrmanje mogla bi biti nešto novo na turističkom tržištu uz novi prezentacijski centar  Cerovačke pećine. Planinski kanal, brendirana bura, lječilišni turizam, pčelarstvo itd., e to bi bilo horizontalno povezivanje!

Dodajmo na kraju i još jedan neoboriv argument. Da su turističke zajednice višak samima sebi, govori i činjenica da je otok Vir kao šampion hrvatskog turizma koji privlači više gostiju nego Dubrovnik, Opatija, Poreč itd., već godinama nema direktora TZ-a. Kada govore o Viru i Zadarskoj županiji onda na inozemnim sajmovima, a potaknuti izvanrednim turističkim brojkama na Viru, o Zadru govore kao o mjestu pored Vira.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime