Sredinom siječnja jedna je Zadranka pretrpjela moždani udar te je hospitalizirana na Odjelu intenzivne neurološke pomoći u Općoj bolnici Zadar

Brigu o pacijentici (podaci poznati redakciji, op.a.) vodio je dr. Ante Tolić. Neurolog Ante Tolić, inače i pomoćnik za kvalitetu ravnatelja Opće bolnice bio je taj koji je uglavnom odlučivao o terapijama, pretragama. Pacijentici (72) je određena terapija Heparinom koji služi za “otapanje” ugruška u mozgu. Međutim, postoji još jedna metoda koja se zove “mehanička trombektomija” koja podrazumijeva ulazak katetera u mozak i isisavanje ugruška čime se omogućuje, među ostalim, da kisik kvalitetnije i brže dolazi do mozga, a samim time je i oporavak brži.

Mehanička trombektomija se vrši u Splitu i to se radi unutar sedam kritičnih sati od nastupanja moždanog udara. Teoretski, takvim pacijentima je njihov liječnik dužan osigurati hitan prijevoz sa adekvatnom pratnjom u Split gdje se onda pristupa navedenoj terapiji. Dr. Ante Tolić to nije učinio. Nesporno je bilo dovoljno vremena da se pacijenticu uputi u Split.

dr. Anamarija Mrđen

Dan kasnije, pacijenticu posjećuje njezina kćer i ubrzo shvaća da nešto nije u redu odnosno da njezina majka nije dobila mogućnost adekvatne terapije koja bi njezin život nakon moždanog udara učinila kvalitetnijim. Nakon što je dobro promislila, uzima diktafon i razgovara sa dr. Tolićem snimajući cijeli razgovor. U tom razgovoru dr. Tolić priznaje da je pogriješio, navodi kako je sustav zakazao zbog loše komunikacije Splita i Zadra i da zato pacijentica nije dobila odgovarajuću medicinsku skrb. U jednom trenutku dr. Tolić, a to se čuje na audio snimci, kaže kako bi, da je njegova majka u pitanju, sjeo u automobil i odvezao ju u Split! Nažalost, tu i takvu privilegiju nije imala pacijentica (72) jer dr. Tolić po vlastitom priznanju nije poduzeo odgovarajuće radnje.

Posljedice njegovih postupaka koje jedno odvjetničko društvo ocjenjuje skandaloznim i nesavjesnim je to da se pacijentica i dalje, dakle, od 16.siječnja leži u zadarskoj Općoj bolnici i tu će ostati sve do 14.veljače kada joj je osiguran odlazak u toplice. Prema mišljenju mnogih liječnika neurologa, takvo što je neuobičajeno. Pacijentici je oduzeta lijeva strana, nosi pelene, dementna je i u strahu.

Da dr. Tolić nije postupio kako treba, tvrdi i njegova kolegica, dr. Ivana Mrđen koja je kćeri pacijentice rekla kako je jasno kao dan da se dogodila pogreška, da joj je žao, da se protiv lošeg sustava bore godinama i da je pacijentica trebala biti odvezena u Split.

dr. Željko Čulina, ravnatelj Opće bolnice Zadar

Kada je, a to se čuje na snimci, kćer pacijentice zahtijevala od dr. Tolića da joj dostavi svu dokumentaciju iz koje je razvidno kako je liječena njezina majka, dr. Tolić je promrsio da će u tom slučaju nadrljati. Naknadno se iz liječničke dokumentacije vidi da ni na jednom nalazu dr. Ante Tolić nije naveden kao liječnik predmetne pacijentice.

Putem jednog odvjetničkog društva je od Opće bolnice Zadar zatraženo žurno postupanje zbog sumnji u nesavjesno liječenje te krivotvorenje službene dokumentacije. Postupanje je zatraženo i za dr. Anamariju Mrđen, voditeljicu Odjela neurologije jer se nju smatra odgovornom za lošu organizaciju, a temeljem čega je pacijentica liječena krivom terapijom. Ravnatelj Opće bolnice dr. Željko Čulina pokrenuo je postupak izvanrednog unutarnjeg nadzora.

Cijeli slučaj prijavljen je i zadarskoj policiji po čl. 181.1 Kaznenog zakona odnosno kazneno djelo nesavjesnog liječenja. (NASTAVLJA SE…)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime