Početkom veljače pisali smo o nesvakidašnjem slučaju u Općoj bolnici Zadar odnosno dr. Anti Toliću koji je prijavljen za nesavjesno liječenje i krivotvorenje liječničke dokumentacije

Podsjećamo, riječ je o Zadranki rođenoj 1950.godine koja je u siječnju ove godine pretrpjela moždani udar. Bila je hospitalizirana na Odjelu intenzivne neurološke pomoći u Općoj bolnici Zadar. Pacijentici je određena terapija Heparinom koji služi za “otapanje” ugruška u mozgu, no moglo se i drugačije. Liječnik je mogao odrediti i terapiju koja se naziva “mehanička trombektomija” koja podrazumijeva ulazak katetera u mozak i isisavanje ugruška čime se omogućuje, među ostalim, da kisik kvalitetnije i brže dolazi do mozga, a samim time je i oporavak brži.

Takav zahvat se radi u KBC Split i u slučajevima kada je to moguće, a kod predmetne pacijentice je bilo tako, odgovorni liječnik dužan je kontaktirati KBC Split i to neurointervencijske radiologe, dogovoriti hitan prijevoz u pratnji medicinskog osoblja čime bi vjerojatno bitno utjecao na oporavak pacijentice.

Dr. Ante Tolić to nije učinio i nije poznato zašto to nije učinio. Nas audio snimci koju smo dobili na uvid, a koja je nastala kada je kćer pacijentice, inače zdravstvena djelatnica, razgovarala s dr. Tolićem i snimila taj razgovor, čuje se kako dr. Tolić priznaje da je pogriješio. Zbog njegove pogreške, pacijentici je oduzeta lijeva strana, nosi pelene, dementna je i u strahu. Dr. Tolić pokušao je opravdati svoje postupanje riječima kako je sustav zakazao zbog loše komunikacije Splita i Zadra i da zato pacijentica nije dobila odgovarajuću medicinsku skrb. Međutim, kazao je i to da je riječ o njegovoj majci da bi bio sjeo u automobil i odvezao ju u Split.

Stručno povjerenstvo Ministarstva zdravstva donijelo je zaključak prema kojem je dr. Ante Tolić trebao kontaktirati kolege u Splitu. U zaključku kojeg potpisuje doc.dr.sc. Krešimir Čaljkušić, dr. med., spec. neurologije stoji navodi i kako nije siguran bi li odlazak u Split utjecao na sam ishod liječenja.

Slučajem u zadarskoj Općoj bolnici bave se i Hrvatska liječnička komora, policija te nadležno državno odvjetništvo, a nije isključena mogućnost i podizanja sudske tužbe zbog utvrđivanja profesionalne odgovornosti što bi moglo rezultirati i golemom novčanom odštetom.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime