U Makarskoj, predivnom mediteranskom gradu od kojeg su korumpirane vlasti napravile građevinsko čudovište, sve je više stambenih zgrada u kojima gotovo nitko ne stanuje

Kuće duhova, kako ih neki nazivaju, u naravi predstavljaju brojne stambene zgrade u Makarskoj u kojima su stanovi prodani, ali u istima nitko ili gotovo nitko ne stanuje. Tako je i sa jednom stambenom zgradom u Zadarskoj ulici u kojoj su stanove pokupovali državljani Poljske, Njemačke i drugih europskih zemalja. Istini za volju, ima i par vlasnika stanova iz Makarske no oni su u manjini.

U konkretnom slučaju, predstavnik stanara zgrade u Zadarskoj 1D, je Nijemac koji stanuje u Njemačkoj i koji ne govori hrvatski jezik. Kao takav on bi trebao provoditi određene odluke koje su u interesu stanara i tu dolazimo do još jedne čudnovate situacije. U cijeloj zgradi stanuju samo dvije obitelji – hrvatske. Međutim, odluke se donose telefonski, putem elektronske pošte i sl. jer su ostali stanari izvan Makarske. Izvan Hrvatske. Takva apsurdna situacija nije u suprotnosti sa zakonom, ali je svakako nelogična.

Primjerice, kada je trebalo nabaviti kavez u kojem bi se držao kontejner za odlaganje komunalnog otpada, isti je kupljen u Poljskoj od tvrtke u vlasništvu Poljaka koji je vlasnik dva stana u predmetnoj zgradi! – Zamislite tu situaciju. Iz zajedničkih novčanih sredstava, tzv. pričuve, kupuje se za 2.460,00 € žičani kavez koji se onda doprema iz Poljske. Materijal za izradu kaveza identičnih dimenzija kakav je postavljen se može u Makarskoj kupiti za 380 € čemu treba pridodati troškove izrade i postavljanja, no riječ je o bitno manjem iznosu od 2.460,00 €, kazao nam je jedan od vlasnika stanova u predmetnoj zgradi. Također postoji konkretna ponuda jedne tvrtke iz Karlovca za takav kavez te je cijena 1.708,00 €.

Ovo je žičani kavez koji je za 2.460,00 € dopremljen u Makarsku iz Poljske

Nije to jedina kupnja od poljske tvrtke čiji vlasnik je ujedno i vlasnik dva stana u predmetnoj zgradi. Kupljena je i ulična lampa za 615,00 €. Plaćena iz pričuve, dopremljena je ravno iz Poljske i postavljena ispred zgrade. Takve lampe mogu se kupiti u Hrvatskoj za manje od 100 €, tvrdi nam jedan od stanara koji je u više navrata upozorio na netransparentno trošenje zajedničkih novaca. Međutim, novcima upravlja većina, a većina se određuje brojem kvadrata u zgradi, pa u ovom trenutku Poljaci i ostali imaju 52,28% i kao takvi donose odluke s kojima se ne slažu svi suvlasnici.

To nisu jedini problemi u ovoj zgradi. Suvlasnici zgrade nisu složni oko postavljanja klima, organizacije čišćenja stubišta i ostalih zajedničkih prostorija, ugradnje garažnih vrata i brojnih detalja o čemu ćemo informirati naknadno.

Pokušali smo doznati što o svemu misle predstavnik stanara te neki od “glasnijih” suvlasnika zgrade te smo im poslali upite elektronskom poštom. Javio nam se Waldemar Malc koji nam nije odgovorio ni na jedno pitanje. – Ne znam tko ste niti otkuda vam moj broj, ali vam rado mogu reći da ako imate ikakve ovlasti postavljati pitanja, obratite se upravitelju zgrade, tvrtki Corrigo Makarska, a ako vam još više treba informacija možete se rado obratiti našoj odvjetnici. Imat ćete što čuti, ponavljam naravno ako imate punomoć i pravo na to, informirao nas je W. Malc koji većinu godine provodi u Njemačkoj. (NASTAVLJA SE…)

Račun za nabavku kaveza od 2.460,00 €
Račun za nabavku ulične svjetiljke od 615,00 €

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime