Stanje na vrgoračkom području danas je i dalje dramatično. Pod vodom su ceste, ugrožene su i kuće u selima uz rubne dijelove polja Bunine i Jezera, u koja se zbog velikih količina kiše slijeva i voda iz izvora Žiljina, a iz najugroženijeg sela Kokorića može se izići samo čamcima, bagerima Vodoprivrede i terenskim vozilima HGSS-a

Najgora situacija je u selu Kokorići gdje je odsječeno 26 kućanstava. Prirodna nepogoda koja je pogodila sela na rubnim dijelovima polja Bunine iz dana u dan sve je veća, a najgore se, kako je rekla Iva Kuzmanić iz Hrvatskih voda, očekuje danas, kad bi vodostaj trebao porasti još za metar.

Iz Hrvatskih voda objašnjavaju da je uzrok poplava ekstremna količina oborina koja je pala u proteklih sedam dana na području Dalmatinske zagore. U prosjeku se radi o više od 200 mm, a lokalno i puno više. Na mjernoj postaji Rašćane kod Vrgorca jučer je palo čak 485 mm kiše.

Sve postaje Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) u Hrvatskoj stavljene su u stanje pripravnosti za dodatni angažman na poplavljenom području naselja Kokorići pored Vrgorca bude li to potrebno.

“Trenutačno je na poplavljenom vrgoračkom području 25 pripadnika HGSS-a, a bude li potrebno, vrlo brzo se mogu dodatno angažirati naši pripadnici iz svih dijelova Hrvatske i doći pomoći”, rekao je Toni Poljak iz splitskog HGSS-a.

Po Poljakovim riječima, trenutno je 26 kuća u Kokoriću “odsječeno”, a u deset njih je prodrla voda, no nitko nije životno ugrožen i sve je za sada pod kontrolom.

“Na poplavljenom području je angažirano pet naših čamaca kojima prevozimo ljude koji idu na posao te odsječenim domovima dostavljamo potrepštine – hranu, plinske boce, dovozimo pijesak za zaštitne vreće i odlazimo u te domove premještati namještaj iz nižih u više dijelove ako je voda prodrla u njih”, objasnio je Poljak.

“Radnici HEP-a isključuju struju u domovima na poplavljenom području kako ne bi došlo do kratkih spojeva”, kazao je Poljak.

13:59 Boban: Četiri kuće su potpuno potopljene 

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban rekao da je vidljivo da će odluka o elementarnoj nepogodi biti donesena i da će se onda donijeti kroz dva dana jer prvo treba proći povjerenstvo. 

“Na samom terenu se vidi da drugačija odluka ne može biti. Utisci su strašni. Kroz glavu mi prođu vrijedni ljudi koji su svoj život posvetili poljoprviredi. Četiri kuće su potpuno potopljene i iseljene, a 10 obitelji je iseljeno na gornje katove”, rekao je Boban. (Index.hr)