Drugog dana angažmana pripadnici Hrvatske vojske završili su sa svojim radovima u pomoći na sanaciji poplavljenog vrgoračkog područja

Pripadnici Satnije mornaričko-desantnog pješaštva Flote Hrvatske ratne mornarice, u subotu, 19. prosinca 2020., drugog dana svoga angažmana, završili sa radovima na otklanjanju posljedica uzrokovanih katastrofalnom poplavom koja je pogodila mještane naselja Kokorići na vrgoračkom području.

Nakon što se razina vode povukla, pripadnici Hrvatske vojske u suradnji i koordinaciji s predstavnicima lokalne samouprave, krenuli su u uklanjanje “zečjih nasipa” i čišćenje prometnica.

Pripadnici Satnije mornaričko-desantnog pješaštva Flote HRM-a drugog su dana završili sa svojim radovima na otklanjanju posljedica uzrokovanih katastrofalnom poplavom koja je pogodila mještane naselja Kokorići u vrgoračkom području| Foto: MORH / T. Brandt

Kako je istaknuo natporučnik Petar Stanić pripadnik Satnije mornaričko-desantnog pješaštva, u selo Kokorići došli su na poziv Civilne zaštite jer im je trebala pomoć u otklanjanju posljedica od poplava. “Došli smo ovdje sa petnaest vojnika i dobrom organizacijom na terenu, danas već završavamo sa predviđenim zadaćama. Po dolasku ne teren bilo nam je teško vidjeti razmjere štete i ljude koji su ostali bez svega. Znam da im nije lako i baš zato mi smo pomogli koliko smo mogli”.

„Po dobivenoj zapovijedi za pomoć lokalnom stanovništvu bez razmišljanja sam se dobrovoljno javio želeći pomoći ljudima u nevolji”, ističe vojnik Žarko Markota i dodaje: “Naše su zadaće bile uklanjanje vreća s pijeskom i čišćenje prometnica. Bili smo svi na rubu suza kad smo došli i vidjeli da su ljudi izgubili doslovno sve. To što smo došli pomoći najmanje je što smo mogli napraviti, posebno u ovo predbožićno vrijeme”.

Na njegove riječi nadovezuje se i skupnik Kristijan Pavlina koji isto tako ističe kako je ostao zatečen kada je na kućama vidio do koje visine je voda došla i kako je najmanje što su mogli učiniti pomoći ljudima u nevolji.

Nakon ove, prve faze pomoći u čišćenju poplavljenog područja, planirana je druga faza angažmana Hrvatske vojske u kojoj su predviđeni inženjerijski radovi na sanaciji prometnica i puteva. (Ministarstvo obrane)