Dok čeka početak ponovljenog suđenja za zlouporabu položaja i izvlačenje više od 265 tisuća kuna iz DVD-a Makarska preko računa iz kontejnera s benzinske crpke Dugiš, bivši županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina osuđen je za štetu od 327 tisuća kuna u DVD-u Makarska

Djelo je priznao i nagodio se s Državnim odvjetništvom na uvjetnu kaznu od godinu dana zatvora s rokom kušnje od četiri godine, no ima specijalan uvjet, a to je da štetu podmiri u roku od tri godine. Ako to ne napravi, uvjetna presuda se može opozvati, piše Dalmatinski portal

Glavina je osuđen za tri kaznena djela. Za zlouporabu položaja i ovlasti kažnjen je s 10 mjeseci zatvora, za povredu obveze vođenja poslovnih knjiga tri mjeseca, a za krivotvorenje službene isprave pet mjeseci. 

U presudi se navodi da je od siječnja 2016. do početka 2020. kao zapovjednik DVD-a Makarska neosnovano predizao novac i zadržao ga za sebe. Podizanje gotovine pravdao je svojim odlukama i specifikacijama troškova u kojima je neistinito prikazao kako je 327 tisuća kuna isplatio zaposlenicima i članovima DVD-a Makarska kao trošak dnevnice za službena putovanja i korištenje privatnog osobnog vozila u službene svrhe. Tako sačinjenu dokumentaciju dostavljao je knjigovodstvu koje je, ne sumnjajući u vjerodostojnost priloženih papira, po njegovom nalogu sastavljalo isplatnice kojima se stvorio privid osnovanosti navedenih isplata. 

Presuda je pobrojala čak 169 podizanja gotovine u razdoblju od siječnja 2016. do rujna 2018. godine, a notirano je i kako je Glavina početkom 2020. godine, kako bi prikrio nezakonitosti spornih isplata, neopaženo iz sobe računovodstva odnio sve isplatnice s priloženom poslovnom dokumentacijom sačinjenu prilikom obračuna i isplate dnevnica. 

Zanimljivo je da se sve događalo u doba dok se Glavini sudilo za izvlačenje novca iz DVD-a Makarska u razdoblju 2011. – 2013. U ožujku 2016. osuđen je na godinu dana zatvora uvjetno, no presudu je ukinuo Vrhovni sud te naložio novo suđenje jer nisu sigurni da je novac Glavina zadržao za sebe. 

Na suđenju se Glavina branio da je preturao po kantama za smeće u potrazi za računima koje koristio da iz vatrogasnog društva izvuče novac za crni fond kojim se financirala izgradnja poligona u Makarskoj, kao i troškovi vatrogasnih zabava, pića i jela. 

Sudsko vijeće nije prihvatilo takvu obranu. 

Sredinom 2020. godine, kada su se počele nazirati razmjere nove afere, Glavina je obznanio da se povlači s položaja i odlazi u mirovinu. Štetu u DVD-u Makarska nada se podmiriti prihodima od turizma.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime