Jučer je u Makarskoj svečano obilježena 25. godišnjica 156.brigade Hrvatske vojske Makarska-Vrgorac kojoj je nazočio i ministar branitelja Tomo Medved.

Riječ je o postrojbi kroz koju je od osnutka 1991. godine prošlo oko pet tisuća vojnika od kojih su 23 poginula, a 178 je ranjeno. Stanko Primorac Ćane, general HOS-a, ispred HVIDRA- e Makarska sa suradnicima položio je tom prigodom cvijeće na spomenik Dr. Franje Tuđmana.
Žalosti činjenica da su pripadnici HOS- ove satnije danas ostali bez svojih obilježja. Malo tko zna da su predstavnici protokola 156. brigade zagubili ratnu zastavu HOS-a! Iako je ratni put pripadnika HOS-a impresivan, pripadnici ove legendarne postrojbe su maksimalno obespravljeni. Braniteljska prava, skrb, rješavanja stambenih pitanja do danas nakon punih 25 godina postojanja hrvatske države nisu riješena pripadnicima satnije HOS-a 156 Brigade HV-a. Zahtjev za mirovinu ratnog zapovjednika HOS-a Stanka Primorca kao i njegovih suboraca stoji negdje u ladici nesposobnog i korumpiranog hrvatskog birokrata. Pripadnici 156. brigade ponosni su na HOS i njihovu ratnu zastavu na kojoj stoji “Za Dom Spremni” kao i na ratnike koji su do danas bez skrbi .Možda jednoga dana Makarani nađu ratnu zastavu HOS-a 156. Brigade HV-a, možda jednoga dana birokratima savjest proradi pa proslijede rješenja o skrbi obitelji poginulih HOS- ovaca.
U cijeloj ovoj priči oko 156. brigade i momaka koji su svojim životma branili svoj narod moramo spomenuti i važnu Bobetkovu zapovjed o prelasku Neretve, a svi pripadnici 156. brigade znaju zašto je to važno. Naime, pojedini časnici 156. brigade HV-a odbili su zapovijed uz obrazloženje da ne žele ratovati u drugoj državi. Pripadnici HOS-a na čelu s Stankom Primorcem prvi su prešli Neretvu i zauzeli strateške kote. Dvadeset godina poslije na proslavi brigade nema ratne zastave HOS-a?! A jedan od pripadnika,časnik 156. brigade, dobro poznat svim Makaranima,  koji je odbio zapovjed generala Bobetka i dobio nečasni otpust iz HV-a postaje počasni predsjednik 156. Brigade HV. Naknadno ga odlikuje i Ivo Josipović. Po tko zna koji put falsificiraju povijest. Poznato je da je djelom spaljena i arhiva 156. brigade koja do danas nema svoju monografiju…[envira-gallery id=”63401″]

1 KOMENTAR

 1. Bitno je da lazni branitelji 156 brigade polazu cvijece na spomenike primjerice Puharic zvani Prozirni.Bilo je u koloni casnih i necasnih.Necasni su zauzeli prve redove,casni sredinu kolone.Bitno je spomenuti kako su Torcidasi prilikom polaganja cvijeca izvrjedjali predsjednika HDZa Juru Brkana i tajnika Miru Mucica.

  • Nisam bio sa gamadi, čas pojedincima istinskim braniteljima.Što radi Drkan i Mucić u toj koloni, posebice svodnik Ante Roso(profa)koji izranjava nekoliko desetaka građana koji su trebali na južno bojište.Naravno skoro pa nitko nije otišao,svi redom postafoše HRVI.Svi redom gule državu 26 god.zbog majmuna SVODNIKA i njegova mentora Blebeja……

     • A šta će stoka nekulturna,prisluškivaju tuđe razgovore preko mobilnih aparata,prčkaju po tuđim privatnim PC,po tuđim Google računima,čitaju tuđi gmail i onda onako razočarani,iz očaja što nisu u centru nečijeg razmišljanja počnu peglati kreditne kartice. Ali ok,ali su ih roditelji znali nečemu naučiti,jedino ih znaju uhljebiti. To se vidi po njihovom ponašanju i izražavanju.

     • Kad se samo sjetim koliko sam ratnih profitera pohapsio,a danas jedan takav lupež glumi moralnu vertikalu,za popizdit

 2. Mendes nije zelio ratovati protiv JNA u drugoj drzavi.Zasluzuje da bude predsjednik udruge koja organizira obljetnice.Geni su geni,al ovaj put treba objaviti Odluku o necasnom otpustu iz HV.Bas me zanima kakvu monografiju pisu dezerteri kao sto je Prozirni,Mendes i ostali

  • Kao i svaki yugonost.odbije zapovjed!!!!
   Mad bio odbio zapovjed da he izdana od njegovog odicira jna.
   Opleja bi po nama gnjida koja je vodila evidencije na južnom bojištu.Naravno uzimao dnevnice za ljude koji su lezali kod kuće.Znaju svi pa i oni koji su ležali kući,sad im je ratni put ful-pun od početka do kraja
   Najveći broj ih je bio po Nječkoj zarađujući. NARAVNO POVRATKOM UZEŠE mirovine a ovi što su tukli čuke i prvu crtu nisu došli na red id ovih minchen bojni…..

 3. Branitelj-poznam prozirnog od kad je stajao u rebatinkama u 8 mjesecu 91-kad su nas nazivali ustašama u arbuna,raspitaj se prije nego što nekoga vrijeđaš

 4. A di je Primorac sta ima trampolin, kako je on dobio penziju, zimi na baustelu u njemacku, liti trampolin, a sve kao lud i sa PTSP. Rat vidio na tv.
  Vratit ces svaku kunu Primorac.

  • “makaraninu” Šta se pjeniš,takav si bio i ratnik zbog paničara su ginuli iatinski birci i domoljubi.Tako se svaki od onih koji nisu nigjde bili okome na nekog tko napiše o Mendešu ili bilo koje koji je lažao kod kuće.Tako ispada da ai ti jedan od onih koji nisu odlazili ili su se pohavili pa put minchen bojne……
   Ništa Dragan nije loše napisa,a kogaSBRBI TAJ SE MORA I POČEŠATI…..
   Biću ti ja za oko pola sata na Velikom mulu pa se vidimo!!!!!

 5. Sramite se. Ovi komentari niti su na mjestu, ali ni približno istini. Sramite se vi koji ste bili u “Bojni” sa zapada i sada komentirate šta vam je na volju.Sramite se. Ako vam nije na volju znate di ste i 91.utekli… A vama 156. brigadi, vi ste svi heroji…

 6. Nikada nije napisana prava ISTINA o Dragovoljcima Domovinskog rata sa podrucja Makarskog primorja i zato se dogadaju ovakve stvari na obiljezavanju tzk.godisnjica.Ovo je sramota za sve ISTINSKE DRAGOVOLjCE Domovinskog rata Makarskog primorja.

 7. Jako dobar tekst. Mnogim ženama, oje nisu bile na ratištu, dosta je toga nepoznato. O lažnim braniteljima znam dosta, jer sam ih viđala po okolici. O lažnim mirovinama isto tako. Kad će izići na vidjelo, to su ti likovi, dobili velike penzije, jest da su se pojavili na ratištu, samo su zdrastvene felere imali od prije neki od rođenja?!
  ŽALOSNO JE DA PRAVI BRANITELJI, KAO I RODITELJI POGINULIH BRANITELJA SU BEZ PRIMANJA. DOSTA IH JE ONIH KOJI SU ZA VRIJEME RAT PLJAČKALI, A TO SE VIDI PO NJIHOVOM IMOVNOM STANJU. OBJAVITE LISTU LAŽNJAKA, TE DA VRATE DO ZADNJE KUNE! NA TOME SU SE IZBORI DOBIVALI.

 8. Dabogda sutra objavili detaljnu listu branitelja s svakim danom provedenim na terenu a ne kuci, a onima sta imaju lazne penzije i kuce uzeli pa da vidimo koliko bi bilo “velikih branitelja”.

 9. ANTE RADIĆ
  15/09/2017 at 12:14

  joško roščić LAŽNI RATNI VOJNI INVALID, MOŽETE POTRAŽITI TAJ PODATAK GDJE TO NAVODI U IMOVINSKOJ KARTICI.POZIVAM SVE PRIPADNIKE 156 BRIGADE DA ME PODSJETE GDJE SE TO DOGODILO.
  JA SE SIJEČAM BIJEŽANJA TEREN “SLANO”, HUŠKANJA DA NE IDU NA TEREN “ZATON”GDJE JE POBUNIO CIJELU SATNIJU(U NORMALNOJ DRŽAVI SE ZA TO STRIJELJA).NAPRAVIO KUĆU NAKON 68 GODINE , ZEMLJU NA TOJ LOKACIJI 1200m2 UKRAO OBITELJI TRUTIN IZ ŠIBENIKA NA PREVARU ,PREKO VEZA URED ZA URBANIZAM SPLIT DOBIO LAŽNU UPORABNU DOZVOLU, SVAKA INVESTICIJA U MJESTU IMA STAVKU “DODATNI RADOVI” TAKO JE KRAĐOM NA AMBULANTI (SKLADIŠTE SANITETSKOG MATERIJALA ) NAPRAVIO SESTRI KAT KUĆA DO “ŠIPUKE”……..OTVORITE LINK I PROČITAJTE DOPIS POVJERENSTVA GDJE NAVODI “NEZNAM ŠTO MI ŽENA RADI”
  https://www.sukobinteresa.hr/hr/crm-core/contact/704

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime