Znanstvenici izolirani u vili na Američkim Djevičanskim otocima su 1965. godine napravili eksperiment u kojem su pokušavali dupina naučiti govoriti.

Projekt je vodio neurolog John C. Lilly. Njegova suradnica Margaret Howe koja je tada imala 23 godine je deset tjedana s dupinom Peterom spavala, igrala se, jela, kupala. Dupin engleski baš nije najbolje naučio, ali se, piše Daily Mail, zaljubio u svoju učiteljicu. Neurolog  Lilly je četiri godine prije početka eksperimenta napisao knjigu “Čovjek i dupin” u kojoj tvrdi da dupini imaju 40 posto veći mozak nego ljudi, da se dupini tresu kad ih nešto boli te da mogu kontrolirati bijes. Napisao je i kako vjeruje da dupini mogu razumjeti ljudski jezik. Lilly je kasnije dobio nalog od američke vlade da istraži učinke LSD-a. On je LSD ubrizgao dupinima na Karibima o kojima je brinuo, ali je bio razočaran jer nisu pokazivali nikakvu reakcije.

Počeo se drugačije ponašati

Vila u kojoj je Margaret šestogodišnjeg dupina učila govoriti, bila je napravljena doslovno u vodi. Margaret je cijeli dan provodila s Peterom, jedino je subotom bila slobodna. Kako se ne bi poremetila njihova rutina, jela je hranu iz konzervi. Nakon mjesec dana Margaret je primijetila da se Peter prema njoj malo drugačije ponaša. – Trlja se o moje noge, pliva u krug oko mene, gricka me i ne može se koncentrirati niti kontrolirati svoje ponašanje prema meni – napisala je Margaret u svojem dnevniku. Uhvatila ju je panika pa je Petera vratila u bazen s druga dva dupina Sissy i Pam. Kad su ga vratili bio je puno nježniji. – Nudio mi je svoj trbuh i genitalno područje za milovanje. Možda je to bila neka seksualna igra u koju me htio uplesti, a da me ne prestraši – rekla je Margaret. Priznala je i da je imala s njim vrlo blizak susret. Rekla je i da je zaista uživala kad je bila u Peterovom društvu te da joj je nedostajao kad nisu bili zajedno.

Dupin se ubio zbog slomljenog srca?

Kad je eksperiment završio, Margaret je otišla i udala se za fotografa koji je radio na projektu. Petera su preselili u laboratorij u Miami. U njemu Peter nije bio toliko slobodan. Nekoliko tjedana nakon toga Peter se ubio. Prestao je disati i potonuo je na dno bazena. Veterinar Andy Williamson koji je brinuo o životinjama vjeruje da je Peter počinio samoubojstvo zbog slomljenog srca.  – Nije mu bilo jasno zašto su ga rastavili od Margaret – rekao je Williamson.  Voditelj projekta Lilly, čije su projekte mnogi smatrali suludima, nastavio je istraživati komunikaciju između ljudi i dupina do 80-tih godina prošlog stoljeća. Umro je 2001. godine.  Nakon eksperimenta na Djevičanskim otocima nitko više nikada nije pokušao dupina naučiti govoriti.  (24sata)