Ima 12 godina, a već je očarala ravnatelja Baleta HNK Split Dinka Bogdanića – kažu u Zadru za djevojčicu Teu Drvosek, balerinu koja je briljirala na nedavnom državnom plesnom natjecanju TREPS u Centru za kulturu “Trešnjevka” u Zagrebu.

Natjecalo se više od tisuću plesača iz cijele Hrvatske, Tea je plesala solo izvedbu Bijelog labuda iz “Labuđeg jezera” i zadivila publiku i stručni žiri, kojim je predsjedao Dinko Bogdanić. Tea je osvojila prvu nagradu u plesnoj kategoriji klasičnog baleta, i to nagradu za izvrsnost izvedbe. – Klasičan balet je naporan i fizički zahtjevan. No, samo u klasičnom baletu, koji neizmjerno volim, osjećam onu posebnu energiju, nešto bez čega ne bih mogla zamisliti svoje dane i svoj život – kaže nam Tea. S njezinim uspjehom javnost je više čula i o Baletnoj udruzi “Pirueta”, koju u Zadru vodi akademska balerina i koreografkinja Vinka Zekić. – Moguće je da smo malo samozatajni, manje medijski eksponirani, jer smo u udruzi zaluđeni samo baletom i nastupima. Tea je odmah nakon dolaska u “Piruetu” odskočila, vidjelo se to već na probnom treningu – objašnjava voditeljica Vinka Zekić, koja je klasičan balet završila na Akademiji u Rimu.

Svakodnevne vježbe

Nakon povratka u Zadar otvorila je “Piruetu” i s djevojčicama radi po točno određenom školskom programu svladavanja baletnih tehnika. Tea Drvosek u “Pirueti” je dvije godine. Disciplina je velika, baletne vježbe ima svaki dan osim nedjeljom, a paralelno ide na ritmičku gimnastiku. – Mi smo nakon natjecanja u Zagrebu razgovarali s Dinkom Bogdanićem, jer kao roditelji ni u kojem slučaju ne bismo forsirali dijete da trenira nešto u čemu je zalutalo. Bogdanić je nabrojio elemente koje je uočio u Teinu plesu, kao i njezine sposobnosti, te nam je kazao u koje bi se škole poslije mogla upisati. Rekao je da bi bila velika šteta da ne nastavi plesati klasičan balet – rekla nam je Teina majka Kristina. Klasičan balet u Zadru je dobio novi zamah, a “Pirueta” je male balerine privukla profesionalnošću, o kojoj svjedoči i unutrašnjost prostorije u kojoj vježbaju. Za sada je po opremljenosti prva u Dalmaciji, s tzv. harlequin podom, nabavljenim u suradnji s HNK-om Split. (Slobodna Dalmacija)