Stanje u dijelovima Bosne i Hercegovine pogođenim poplavama i dalje je vrlo teško, a mediji javljaju kako je samo u Doboju najmanje 20 poginulih u vodenim bujicama.

Gradonačelnik Doboja Obren Petrović za Federalnu televiziju izjavio je kako se u gradskoj mrtvačnici nalazi najmanje 20 tijela poginulih. Vlasti su odlučile kako više neće istupati u javnost s podacima o preminulima dok se ne izvrši obdukcija i odredi uzrok smrti, kao i identitet poginulih. Na pitanje je li točna informacija da je u jednom autu pronađena mrtva cijela obitelj, Petrović je za Klix.ba rekao:  “Ima takvih slučajeva. Strahujemo da ima još mrtvih u južnom dijelu grada i Pijeskovi. Imamo još auta, ljudi… To ćemo znati večeras ili sutra”. Ranije je potvrđena smrt najmanje pet osoba koje su stradale od posljedica poplava u sjevernim i istočnim dijelovima Bosne kada ih je odnijela bujica ili su poginuli pri rušenju kuća.

U Šamcu voda preko dva metra

Za Klix.ba načelnik Općine Šamac, Savo Minić rekao je da se u ovom gradu vide samo vrhovi semafora, što znači da je visina vode preko dva metra. Oko 400 ljudi napustilo je svoje domove. “Situacija je alarmantna, poslijepodne ćemo znati nešto više. Pokušavamo evakuirati stanovništvo. Ali vjerujte, evo, situacija je teža nego što vam mi možemo reći, a što je vi možete prenijeti. Na pojedinim mjestima voda je sigurno i preko dva metra“, rekao je Minić. Pojedini stanovnici ovog grada popeli su se na krovove i čekaju spašavanje. U gradu nedostaje pitke vode i hrane, a struje je još jučer nestalo.

Mrtvi i u Maglaju

Dnevni Avaz piše da su dvije žene smrtno stradale u Maglaju. U gradu nema struje i pitke vode, a prekinute su i telefonske veze. Središte za krizne situacije je protekle noći dobilo zahtjeve za pomoć iz helikoptera s poplavljenih područja u Modriči, Maglaju, Bosanskom Šamcu, Orašju, Bijeljini i Domaljevcu. Tamo je pomoć prebačena kamionima i helikopterima a u evakuaciju civilnog stanovništva su uključene i mirovne snage Europske unije (EUFOR).  Uz helikoptere Oružanih snaga BiH te EUFOR-a tijekom dana nastavlja se operacija spašavanja i dostave pomoći u koju su uključeni i helikopteri iz Hrvatske i Slovenije. (net.hr)