Aktualni županijski vijećnik HDZ-a i nekadašnji državni tajnik u Ministarstvu kulture Zoran Šikić proglašen je krivim na Županijskom sudu u Zadru jer je „ispeglao“ karticu NP Paklenica na iznos od 57 tisuća kuna

Sudac Županijskog suda u Zadru Boris Babić je u predmetu protiv tadašnje ravnateljice NP Paklenica Josipe Marasović kao prvooptužene i Zorana Šikića kao drugooptuženog u travnju 2015. godine donio presudu prema kojoj je ovaj dvojac proglašen krivim.

Tako je Zoranu Šikiću sudski nepravomoćno dokazano da je počinio kazneno djelo protiv službene dužnosti – zlouporaba položaja i ovlasti te mu je određena kazna od jedne godine zatvora s primjenom uvjetne osude u trajanju od tri godine.

Zoran Šikić je, obrazlaže se u predmetnoj presudi, u razdoblju od 5.travnja 2005. do 22.srpnja 2010. kao bivši ravnatelj NP Paklenica koristio kreditnu karticu te ustanove i tako u raznoraznim restoranima i trgovinama potrošio tuđih 57.246,94 kuna. Nepripadajuću imovinsku korist mu je omogućila tadašnja ravnateljica Josipa Marasović. Da stvar bude gora, Josipa Marasović mu je temeljem njegovih pisanih zahtjeva odobrila dodatnih 8.000,00 kuna godišnje za sufinanciranje Šikićevog poslijediplomskog znanstvenog studija, pa se šteta za NP Paklenica popela na neto iznos od 81.246,94 kuna! Tako su zastupnici optužbe, odnosno Županijsko državno odvjetništvo dokazali kriminal u NP Paklenica kojeg su glavni protagonisti Josipa Marasović i Zoran Šikić.

Odvjetnici Josipe Marasović i Zorana Šikića žalili su se na takvu presudu Vrhovnom sudu Republike Hrvatske te su u rujnu 2017. žalbe i prihvaćene, a postupak je krenuo ispočetka.  Nakon nekoliko rasprava na sudu, zastupnik optužbe, Denis Sokol na raspravi od 30.siječnja 2019. iznenada odustaje od kaznenog progona protiv Zorana Šikića pozivajući se na činjenicu da je Vrhovni sud u drugostupanjskom postupku ukinuo presudu Županijskog suda u Zadru!

Denis Sokol, između ostalog, navodi kako Županijski sud u Zadru nije naveo razloge iz kojih bi se moglo zaključiti da je Zoran Šikić odgovoran za ponašanje Josipe Marasović koja mu je osigurala novac za doktorat i tolerirala višegodišnje „peglanje“ kreditne kartice. Uređujuća sutkinja Sandra Radanović slijedom velikog obrata istog dana donosi presudu prema kojoj se odbija optužba protiv Zorana Šikića, a troškovi višegodišnjeg sudskog postupka platit će porezni obveznici!

Tako je Zoran Šikić nenadano postao slobodan čovjek koji je potrošio više od 80 tisuća kuna tuđih novaca za što nikada neće odgovarati niti će novce morati vratiti. Sudski postupak će se nastaviti protiv Josipe Marasović, no već sada je ishod sasvim izvjestan. Ako Zoran Šikić nije kriv što je potrošio više od 80 tisuća kuna koje mu je svojim postupcima omogućila Josipa Marasović, onda će i ona biti oslobođena jer, eto, nema kaznenog djela. Konačno, u HDZ-u se vole hvaliti onom: “Dok smo zajedno, ne može nam nitko ništa, a mi možemo svašta!”. Živa istina, zar ne? (NASTAVLJA SE…)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime