SDP Miše Krstičevića od danas više nema većinu u Gradskom vijeću Grada Ploča. Pločanska stranka otkazala je suradnju Škanju Nike Orepića, a samim time i trenutno vladajućem SDP-u. Podsjećamo, SDP je s Pločanskom strankom i Škanjom imao tijesnu većinu

Odlaskom Pločanske stranke i vijećnika Severina Krželja iz vladajuće koalicije, nakon tek nešto više od godine dana SDP-ove vlasti u Pločama, nazire se duboka politička kriza čiji ishod je u ovom trenutku teško predvidjeti. Istražili smo što je bio okidač za ovakav politički potez i došli do zanimljivih saznanja.

Pločanska vlast podijeljena nakon zapošljavanja odgojitelja u dječjem vrtiću

U lipnju ove godine Upravno vijeće Dječjeg vrtića Ploče objavilo je natječaj za zapošljavanje na neodređeno vrijeme odgojitelja djece predškolskog uzrasta. Natječaj je izazvao znakovitu pažnju u pločanskoj javnosti, s obzirom na velik broj odgojitelja koji godinama ili na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje ili kao zamjene čekaju radno mjesto. 

Zašto su pljuštale ostavke u Upravnom vijeću?

Mišo Krstičević više nema većinu u pločanskom Gradskom vijeću

Pločansku vlast čine danas SDP, organizacija Škanj  (nekadašnji pločanski ogranak MOST-a), Pločanska stranka i HSS. U Dječjem vrtiću, s druge strane, upravu dijele predsjednica Vijeća iz Škanja Ivana Miličević i SDP-ova ravnateljica Ljiljana Bogunović. Buru koja se trenutno događa najavile su i nedavne ostavke članica Upravnog vijeća Dječjeg vrtića, redom iz SDP-a, što je prilično zbunilo široku bazu ove stranke u Pločama i potaknulo nagađanja da je riječ o „ženskom obračunu“ unutar SDP-a, ali i SDP-a i Škanja. Umjesto SDP-ovki, uoči najvažnije odluke o zapošljavanja posljednjih godina, u Upravno vijeće Dječjeg vrtića imenovani su Niko Orepić, brat poznatijeg Vlahe, Zdenko Mateljak, predsjednik HSS-a i Ranko Barbir, predsjednik Pločanske stranke.

Neočekivano „ispadanje“ kandidatkinje Pločanske stranke?

Nagađanja o rezultatima ovog dugo očekivanog natječaja završena su 29. lipnja kada je Upravno vijeće Dječjeg vrtića, na prijedlog ravnateljice izglasalo odluku o zapošljavanju Katarine Jovice, Anastazije Musulin, Željane Radonić i Danijele Bjeliš. Naši sugovornici iz Ploča nam kazuju kako je najveće iznenađenje na ovom popisu ime Željane Radonić, za koju se nije smatralo da je u najužem izboru vladajućih. Međutim, riječ je o odgojiteljici koja godinama radi na određeno u naselju Komin i za koju su roditelji djece iz Komina, čuvši da neće biti zaposlena, organizirali potpisivanje peticije podrške i s brojnim potpisima došli pred vrata pločanskog gradonačelnika Miše Krstičevića. Anastazija Musulin bila je, vrlo vjerojatno, kandidatkinja Hrvatske seljačke stranke, s obzirom da je bila i njihova kandidatkinja na nedavnim izborima za vijeća mjesnih odbora i to u naselju Staševica. Potpuno neočekivano, nije zaposlena Sanja Krželj, supruga vijećnika u Gradskom vijeću iz Pločanske stranke, Severina Krželja. Riječ je, inače, o odgojiteljici koja najdulje čeka na prijem u radni odnos, rođenoj Pločanki, o kojoj i roditelji pločanskih mališana imaju same riječi hvale.

„Poljuljana“ koalicija

Nakon ove odluke, predsjednik Pločanske stranke, preglasani član Upravnog vijeća Dječjeg vrtića Ploče, Ranko Barbir, danas je na društvenim mrežama objavio priopćenje kojim najavljuje prekid suradnje sa Škanjem braće Orepić. Ipak, jasno je da ova odluka nije mogla nije mogla proći bez „najstarijeg“ partnera u vlasti, pločanskog SDP-a i gradonačelnika Miše Krstičevića, koji su, očito, procijenili da im nije oportuno ići u sukob s drugim najvećim pločanskim naseljem Kominom, ali ni s Hrvatskom seljačkom strankom, pa je jedina nezadovoljna u cijeloj priči ostala Pločanska stranka. Naši izvori nam govore da ovo nije jedini razlog za nezadovoljstvo ove stranke isključivo lokalnog karaktera. Naime, na nedavnim izborima za vijeća mjesnih odbora, SDP-u je zamjeren nedostatan angažman u naselju Ploče u kojem je kandidat za glavara bio član Pločanske stranke Zoran Bule, dok je, s druge strane, SDP ulagao značajne napore da u naselju Staševica, uporištu Hrvatske seljačke stranke odakle dolazi i njihov predsjednik Zdenko Mateljak, ne pobjedi kandidat HDZ-a. Ipak, Zoran Bule je u Pločama postao glavar, kao i HDZ-ov Kristijan Kužić u Staševici, pričaju nam, ne bez podrugivanja, naši sugovornici.

Njihova je ocjena da je ostanak Sanje Krželj još jednom bez zasluženog radnog mjesta nepravda koja je vrlo ozbiljno nagrizla povjerenje između partnera u pločanskoj vladajućoj koaliciji i čije će se posljedice uskoro vidjeti.
Svakako je SDP s partnerima izgubio većinu u vijeću, a nestabilna gradska vlast od danas je još nestabilnija. Prvih mjeseci Mišo Krstičević „zaradio“ je od svojih sugrađana nadimak „vikend-gradonačelnik“ jer ga se rijetko moglo vidjeti u Pločama, a posljednjih dvadesetak dana uopće ne dolazi u Grad Ploče već je sve ovlasti prenio na jednog od svoja dva zamjenika, Zorana Majstrovića.
– Iako je Zoran Majstrović taj kojeg Mišo Krstičević drži na vezi, pravi vladar Ploča je zapravo Ivo Karamatić koji svakog ponedjeljka dolazi u Grad i tamo provodi i po nekoliko sati sastančeći sa predstavnicima aktualne vlasti. Koliko je Karamatić utjecajan, govori i činjenica da tvrtka njegovog brata Jadran Sirovina dobiva poslove od Grada Ploča kao štio su sanacija stare škole, plaže kod škole i niz drugih dobro plaćenih poslova, kazao nam je jedan član nezadovoljnik iz pločanskog SDP-a.
Današnje istupanje Pločanske stranke iz velike koalicije, još je jedan udarac na krhku vlast Miše Krstičevića čiji je SDP loše prošao na nedavno završenim izborima za mjesne odbore.

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime