Zbog sumnje da je zadarska policija napravila cijeli niz propusta u postupanju i poduzimanju mjera zaštite za sigurnost 18-godišnje Zadranke brutalno pretučene 13. lipnja, ali i njezine obitelji – sestre, majke i malodobnog brata, na zahtjev pravobraniteljice za djecu prošli je tjedan rad svih involviranih policijskih službenika PU zadarske u ovaj slučaj preispitala Unutarnja kontrola Ministarstva unutarnjih poslova

Helenca Pirnat Dragičević

Da očevid nije napravljen kako treba, upozorila je majka teško ozlijeđene djevojke, a na njezine navode reagirala je pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević uputivši zahtjev Ravnateljstvu policije da provjeri navode i postupi prema zakonu. Neslužbeno doznajemo kako je majka bila u pravu te da bi zbog propusta u krim-obradi ovog slučaja uskoro trebale uslijediti smjene odgovornih, ali i disciplinski postupci protiv njih. Ono što je neupitno jest činjenica da policija ovaj  nemili događaj nije uvrstila u dnevni bilten za medije. Nakon što su uznemirujuće fotografije i snimka divljačkog iživljavanja 31-godišnjaka nad bespomoćnom djevojkom izišle u javnost Elis Žodan, glasnogovornik PU zadarske, opravdao se tvrdeći kako su htjeli zaštititi žrtvu sukladno napucima pravobraniteljice za djecu. Suprotno njemu majka žrtve je ustvrdila kako policija štiti nasilnika jer je njihov druker.

Elis Žodan

Žodan je to demantirao iznoseći argumente da je 31-godišnjak prijavljivan 40-ak puta pa čak i zbog napada na policajce. Nije se, međutim, oglasio na tvrdnje majke da joj je u sred noći iz dežurstva OKCP-a odbijena zamolba za pružanjem zaštite iako je nasilnik njezinoj kćeri u nekoliko navrata prijetio likvidacijom cijele obitelji te usprkos činjenici da on u to vrijeme još nije bio uhićen. Nije se oglasio ni na činjenicu da policajci koji su došli u zadarsku bolnicu obaviti razgovor sa žrtvom 14. lipnja ujutro, nakon što se probudila iz anestezije poslije četverosatnog kirurškog zahvata, nisu izuzeli njezinu krvavu odjeću. Osoblje bolnice sve djevojčine stvari, pa i taj vrijedan dokaz za budući sudski postupak, dali su majci naknadno da odnese kući. Pukom srećom ona odjeću nije oprala pa je policija do tog dokaza došla 18. lipnja, kad im ju je majka samoinicijativno uručila u prostorijama l. policijske postaje na Poluotoku.

Unutarnja kontrola MUP-a utvrdila je niz nepravilnosti prilikom postupanja policijskih službenika PU Zadarske u slučaju pretučene djevojke

Žodan je javnost izvijestio da je nasilnik uhićen 14. lipnja, a potom uz kaznenu prijavu zbog prijetnje i  nanošenja teških tjelesnih ozljeda te da je ista proslijeđena nadležnom, Općinskom državnom odvjetništvu. Da su policajci izuzeli snimku s nadzorne kamere u kafiću Chill out gdje se napad dogodio, možda bi njihova prijava ipak otišla  na Županijsko državno odvjetništvo s optužbama za teško ubojstvo u pokušaju. Nasilnik je, naime, djevojku premlaćivao i mrcvario u wc-u kafića 20-ak minuta, a potom ju je još desetak minuta brutalno tukao šakama i nogama kad bi se uspjela podići s poda. Na snimci se jasno vidi kako ne mari za to koliku bol ona trpi niti koje će posljedice imati. Posljednji udarac koji joj je zadao, nogom u glavu dok je sjedila na podu, mogao je, ocijenio bi i laik, biti smrtonosan. U nizu propusta svakako je i osiguravanje mjesta događaja. Očevid su napravili tek sutradan, kad su radnici i vlasnici kafića oprali krvave tragove, a svjedoci se razišli kud koji. Žodan je i to pokušao opravdati tvrdnjom kako se krv ne može oprati, no snimku do koje su došli tek šesti dan od incidenta i to na zahtjev ODO-a, nije niti spomenuo. Nije spomenuo ni da usprkos prijetnjama smrću nasilniku nije učinjen pretres kuće u kojoj stanuje nakon uhićenja te da je kasnije već bilo prekasno. Majka žrtve policiju je prozivala i zbog samog uhićenja nasilnika koje je uslijedilo nakon što ga je ona krenula tražiti, locirala u obiteljskoj kući i pozvala policiju da dođu po njega.

Da su policajci na vrijeme izuzeli snimku s nadzorne video-kamere u kafiću, na njoj bi vidjeli da se samo jedna djevojka trudila pomoći nesretnoj djevojci i odvući nasilnika podalje od nje. Vide se i trojica mlađih muškaraca koji su ga pokušali primiriti, no samo verbalno usput gestikulirajući rukama da se smiri.  Nasilnik je pokraj njih djevojku divljački udarcem šakom u glavu dva puta srušio na pod, te ju je i dva puta udario nogom, od čega jednom iz zamaha, brutalno. Nitko od njih nije pozvao policiju što i na njih baca odgovornost. Premlaćivanje djevojke bespomoćno su gledale dvije njezine prijateljice s kojima je i došla u taj kafić te nekoliko gostiju koji su se pred nasilnikom i njegovim »nabrijanim » prijateljima osjetili nemoćno.

Hitna medicinska pomoć po djevojku je došla na poziv djevojčinih prijateljica koje su je broj 194 nazvale nakon što su uspjele polusvjesnu prijateljicu oblivenu krvlju odvući na sigurno, oko 150 metara dalje od mjesta događaja.  Policiju je o napadu obavijestilo osoblje OHBP-a koje joj je pružilo pomoć te ju otpremilo na Odjel kirurgije.

Anton Dražina

Neslužbeno doznajemo kako su u fokusu interesa unutarnje kontrole MUP-a Elis Žodan, koji je pokušao umanjiti brutalnost napada i opravdati svoj, ali i propuste svojih kolega, policajac iz dežurstva OKCP-a koji je razgovarao s majkom žrtve i kazao kako joj ne može poslati pomoć jer, kako je majka izjavila »imaju samo jednu patrolu«, policajac i policajka koji su obavljali razgovor s žrtvom u bolnici i propustili izuzeti njezinu odjeću kao dokaz, policajci koji su u kafiću obavljali očevid i propustili izuzeti snimku s nadzorne kamere, ali i njihovi nadređeni koji nisu naložili pretres kuće nasilnika na vrijeme već je slučaj završio po kratkom postupku otpravljanjem 31-godišnjaka ODO-u s dokazima te iskazima svjedoka nepotkrijepljenu kaznenu prijavu. Odgovornost zbog svega svakako je i na samom Antonu Dražini, načelniku PU zadarske koji, među ostalim, na teretu ima i dvije neriješene eksplozije u krugu ll. policijske postaje od kojih jednu iz prosinca prošle godine, a drugu iz travnja 2018.  za koje ni do danas nisu pronađeni krivci. (NASTAVLJA SE…)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime