Vlada RH je krajem prošle godine donijela odluku o žurnoj isplati pomoći za štete poljoprivrednicima nastale od elementarnih nepogoda, pa tako i na području grada Ploča

Štete se isplaćuju na temelju procjena koje utvrđuju gradska i općinska povjerenstva za procjenu šteta, a potvrđuju županijska povjerenstva. Inače, riječ je o metodologiji staroj dvadesetak godina na koju stižu česte pritužbe, naročito zbog rada lokalnih povjerenstava. Poljoprivrednici se najčešće žale da im gradska i općinska povjerenstva u pojedinim slučajevima ne utvrđuju točno štete, a katkad i ne izlaze na teren. Ipak, pločanski slučaj je vjerojatno specifičan. Na području ovog grada 272 poljoprivrednika su dobila odštete, među njima 6 kojima su isplaćene odštete preko 10.000 kuna. Ono što slučaj čini posebnim je da se među dvije najviše isplate koje su iznad 15.000 kuna našla isplata predsjedniku Gradskog povjerenstva za procjenu štete, gradskom vijećniku HSS-a i predsjedniku HSS-a u Pločama Zdenku Mateljku!

Predsjednik pločanskog povjerenstva za procjenu štete od elementarnih nepogoda Mateljak je, očito, procijenio da ima najveće štete od elementarnih nepogoda na svojim poljoprivrednim površinama pa je tako, pomoću svoje procjene, dobio 15.806,00 kuna. Postavlja se pitanje kakvog smisla imaju lokalna povjerenstva ako predsjednici povjerenstava sebe ne izuzimaju iz procjene. Je li riječ o sukobu interesa, čitatelji će procijeniti sami. Ono što je zanimljivo da se na popisu značajnijih odšteta nalaze i neki drugi aktivniji članovi Mateljkove stranke u Staševici. Tragom ove informacije, razgovarali smo s nekim mještanima Staševice. Neki od njih su potvrdili da su čuli kako je predsjednik povjerenstva za procjenu šteta dobio iznimno visoku odštetu u odnosu na druge stanovnike ovog kraja, a neki su proširili razgovor i na druge teme. Tako je spomenuto da je Mateljak prilično aktivan u lobiranju za mjesne izbore koji očekuju pločanska naselja ovih dana i da u tome ima prilično neuobičajenu logističku pomoć iz velikog gospodarskog subjekta u gradu Pločama u kojoj je član njegove obitelji nedavno dobio zaposlenje, nakon što ga je zaposlenici ovog subjekta primaju pozive u kojima im se prijeti ukoliko ne budu glasovali za listu HSS-SDP.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime