Na poziv mještanina malog sela Staševica kod Ploča koji nam je kroz suze prepričavao katastrofu kroz koju upravo prolazi odlučili smo se uputiti na mjesto događaja i sami se uvjeriti u nezavidnu situaciju u kojoj se vinogradari nalaze

Iako bi današnji datum trebao označavati kraj berbe grožđa, berbe kao da nije bilo. Potražnja je malena, a cijena još i manja. Koliko je stanje alarmantno uvjerili smo se i sami. Vozeći se nepreglednim vinogradima nismo se mogli oteti dojmu da je stanje i gore nego što smo mislili. Pokušavali smo pronaći barem nekoga za izjavu, ali nam nije pošlo za rukom.

Vinogradi su prazni, grožđe nije otrgano, a visok datum uništava svaku nadu da se može još nešto spasiti. Povratkom u selo naišli smo na jednog mještanina koji nam je kratko rekao: “Cijena od jednu kunu je ponižavajuća. Osobno ću ga trgati i bacati, kupaca nema. Svojoj djeci sam samo poželio sretan put u Njemačku ili Irsku. U ovakvoj situaciji nemaju ovdje što tražiti.”.

Ni druga mještanka nije bila ništa manje razočarana: “Prodali smo samo jednu tonu grožđa i dobili tisuću kuna. Zamislite da za jednu kavu možete kupiti deset kilograma grožđa. Sve su uništili, pogotovo nas na selu. Nikoga nije briga za nas. Nemamo se kome obratiti za pomoć, nemoćni smo. Jedino nam preostaje da odustanemo iduće godine i čekamo bolje sutra – kroz suze završava mještanka.”.

I doista, tužno je gledati na desetke tisuća vinove loze koja stoji neobrana, a sa njih se klate tone prvoklasnog bijelog i crnog grožđa koje nitko ne želi niti za jednu jedinu kunu. Vinogradi su sablasno prazni, a nekolicina vinogradara koje smo zatekli, nisu bili raspoloženi za fotografiranje. Na rubu suza su nas zamolili da ih ne fotografiramo, da im je dosta njihove muke.

U Vrgorcu je postojala vinarija, ali ona već godinama ne otkupljuje grožđe. Možda bi baš vinarija bila rješenje. Kao i u mnogim drugim granama u Hrvatskoj vinogradari su prepušteni sami sebi. Koliko je teška situacija najbolje govore podaci da većina vinogradara ove godine neće pokriti ni osnovne troškove, a o zaradi mogu samo sanjati.

Štete su milijunske, u to sumnje nema. Pošten posao se, kažu nam vinogradari, više ne isplati. Najbolje bi bilo, kazao nam je jedan mještanin Staševice, da od sljedeće godine sade marihuanu. – Onda su nam šanse pola-pola. Ili ćemo dobro zaraditi ili ćemo iza rešetaka, a tamo hrana besplatna!, napola će ljutito, a napola kroz šalu ovaj vinogradar.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime