– Halo, je li HEP?
– Da, izvolite.
– Poslali ste opomenu pred isključenje struje zbog neplaćenih 525 kuna na ime Joze Kržanić. Po broju mjerila ne radi se o mome ocu i mojoj obitelji. Zašto krivo šaljete koverte bez adrese, samo ime i prezime i Podgora, a ovdje ima pet, šest imenjaka. Osim toga, moj se otac zove Josko, a ne Joze.
– Ajde onda vi, po šifri brojila, nađite čovjeka čiji je sat od struje pa mu dajte koverte.
– Ja da vam tražim dužnika i da mu uručim opomenu pred isključenje struje?! O čemu vi to govorite?
– Pa mi dva puta godišnje očitavamo stanje, a ovoga puta nismo stigli. Zato se to događa, ali vama nije problem naći Jozu Kržanića, dužnika.
– Vaš dopis je polupismeno napisan, bez imena oca, bez adrese, samo šifra brojila, koju ste naznačili u drugom dopisu koji smo također dobili mi, a nama ne pripada. Zašto ne ažurirate konačno podatke?!
Tako je prepričao razgovor Alen Kržanić, sin Joze Kržanića iz Podgore, s HEP-ovom administracijom nakon što mu je državni distributer struje zaprijetio ostajanjem u mraku radi neplaćenih računa. Nakon što je službenicu opomenuo da korigira podatke, razgovor mu je prekinula spuštanjem slušalice. Alena smo zatekli na kupanju, s malenom kćerkicom. Rekao je kako je događaj s HEP-om zapravo sitnica, ali je ljudima puna kapa aljkavosti i nerada državne administracije. – Ako ih je već toliko puno zaposlenih i previše ih je na grbači poreznih obveznika onda makar neka odgovorno rade. A ne da mi netko od činovnika kaže da za njega obavim njegov posao. Oni nisu u stanju uskladiti podatke korisnika u računalu. Svaki put traže OIB, ime, prezime, oca, mater, rođenje, a onda računi ponovo stižu pogrešno na pokojnu babu i dida. Ne da im se ažurirati knjige. Prevršili su svaku mjeru – priča nam Alen. Dvije koverte HEP-a s opomenom za isključenje vratio je poštaru. Ne zna što je ovaj s njima napravio. – Mi uredno plaćao račune, ali razumijem da se svakome može dogoditi da zaboravi platiti ili da kasni. Svi smo ljudi. Zato postoje opomene, samo kada bi došle do prave osobe – zaključuje Alen Kržanić. (Slobodna Dalmacija)